• Novinky

            • VEDELI STE, ŽE ZA ODDYCHOVOU ZÓNOU SEČOVCE STOJA NAŠI ABSOLVENTI?

            • 25. 10. 2023
            • Každá škola túži mať absolventov, na ktorých by bola hrdá. My máme na takých šťastie.

              V sobotu sme boli pri tom, ako naši bývalí žiaci gymnázia: Lukáš Fulajtár, Tomáš Fulajtár, Marek Kundrát a Marek Mačuga z OZ Kollárova odovzdali Oddychovú zónu Sečovce v priestoroch bývalého kúpaliska Mestu Sečovce. Je neskutočné, čo naši chlapci aj za výdatnej podpory našej školy za dva roky dokázali! Zohnať finančné prostriedky na úpravu areálu, opraviť vstupnú bránu, vybudovať chodník, pieskovisko, kopec na sánkovanie, asfaltový pumptrack, vysadiť stromy, poľnú lúku, založiť trávnik, trvalkové záhony, osadiť lavičky a odpadkové koše. Zo zanedbaného a chátrajúceho areálu sa stalo nádherné zelené miesto pre relax.

              Oddychová zóna bude slúžiť Sečovčanom v zimných mesiacoch v čase od 8.00 – 18.00 hod. a v letných mesiacoch v čase od 8.00 – 20.00 hod. Veríme, že to bude bezpečný priestor pre vytváranie silnej miestnej komunity.

              Chlapci, ďakujeme.

               

              Fotografie: OZ Kollárova

            • PROJEKT PARTICIPATÍVNE ROZPOČTY NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH 2023/2024

            • 24. 10. 2023
            • V školskom roku 2023/2024 sa naša škola opäť zapojila do 3. ročníka Participatívnych rozpočtov na školách, ktorý zastrešuje Košický samosprávny kraj v spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže. Už po druhýkrát tak využijeme šancu a umožnime našim žiakom zmeniť a zútulniť prostredie školy v rámci rozpočtu, ktorý bude dotovaný zo zdrojov KSK. Tretí ročník spomínaného projektu odštartoval v polovici októbra 2023 pod vedením regionálnej koordinátorky NIVAM-u Ing. Martiny Pihuličovej. Zúčastnili sa ho žiaci našej školy Nataša Ďurková (trieda IV. G) a Jakub Kačmár (trieda III. A). Žiaci si zahrali spoločenskú hru, ktorá vysvetľovala princípy fungovania participatívneho rozpočtu na príklade fiktívneho mesta. Naša škola chce podporiť rozvoj  tvorivého a  kritického myslenia študentov, ako aj zručností z oblasti komunikácie, prezentácie a finančnej gramotnosti.  Veríme, že nadviažeme na tradíciu realizácie  projektu Participatívne rozpočty na stredných školách  kreatívnymi nápadmi.

            • NAŠA ŠKOLA SA ZAPOJILA DO PROGRAMU FINQ

            • 24. 10. 2023
            • Inovatívny vzdelávací program FinQ je program, ktorý pomáha žiakom zaujať stanovisko k reálnym životným situáciám v kontexte financií. FinQ program nie je postavený na memorovaní, ale konkretizuje abstraktné učivo. Žiaci riešia na hodinách napríklad rozpočet na rodinnú dovolenku, mesačné náklady na bývanie, odvoz smetí. Súčasťou FinQ programu je pravidelné testovanie dosiahnutých výsledkov. Program testuje úroveň čítania s porozumením, matematickej gramotnosti, posudzovania a rozhodovania sa. Výsledky ukazujú pokrok žiakov, odhaľujú ich rezervy, čím pomáhajú zvyšovať kvalitu vzdelávania v škole či regióne. Program FinQ je koncipovaný ako program celej školy, je realizovaný na základe oprávnenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na poskytovanie inovačného vzdelávania učiteľov pre rozvoj kompetencií pre 21. storočie. Sme veľmi radi, že pri vstupnom testovaní žiaci našej školy dosiahli úroveň celoslovenského priemeru.

            • NAŠE GYMNAZISTKY ÚSPEŠNE PREZENTOVALI SVOJ STARTUP

            • 24. 10. 2023
            • Žiačky VI. O triedy Laura Bugošová, Sofia Rozinová a Patrícia Marcinová sa dňa 23. 10. 2023 zúčastnili selekčného kola startupov v rámci programu Inovačného centra Košického kraja Využi skvelú príležitosť a zapojili sa do programu Meet your Founders, kde  vstúpili do akcelerátora ICKK a prezentovali pred investormi svoj nápad na zlepšenie ekonomiky Košického kraja. Startup akcelerátor je niečo ako vysoká škola pre nové alebo existujúce firmy, ktoré majú potenciál rásť. Predstaviť si to môžete ako sústredenie alebo tréningový kemp pre podnikateľské tímy, ktoré práve začínajú alebo urobili rozhodnutie, že niečo vo svojom podnikaní chcú robiť inak.

              Naše gymnazistky sa na hodinách aplikovaná ekonómia – inovačné vzdelávanie učia prezentovať, vyjadrovať svoje postoje a nápady, čo im umožňuje pracovať ako celok. Vedia, že úspech prichádza s trpezlivosťou a odhodlaním. Za svoju šikovnosť boli ocenené  ponukou prezentovať už rozbehnuté startupy jednotlivým firmám. 

            • VOJENSKÁ POLÍCIA NA KOLLÁROVEJ 17

            • 24. 10. 2023
            • Zaisťovanie kriminalistických stôp na mieste činu bolo témou praktickej ukážky, ktorá sa konala 19. 10. 2023 pod vedením príslušníkov Vojenskej polície z oddelenia policajného výkonu Prešov v priestoroch našej školy. Predmetnej ukážky sa zúčastnili žiaci všetkých ročníkov odboru ochrany osôb a majetku. Skupina pod vedením mjr. Ing. Viktora Vaška, vedúceho oddelenia policajného výkonu Prešov, pozostávala z vyšetrovateľa  kpt. Ing. Mateja ANDRÁŠA, kriminalistických technikov nrtm. Bc. Petra BOBOŇKU a  rtn. Jána ŠOFRANKA. Cieľom zamestnania bolo priblížiť žiakom dôležitosť práce príslušníkov polície pri obhliadke miesta činu a zaisťovaní kriminalistických stôp. V namodelovanom mieste činu si mohli naši žiaci vyskúšať úskalia práce policajného vyšetrovateľa a kriminalistického technika. Zamestnanie zaujalo nielen žiakov iných odborov, ale aj priaznivcov kriminalistickej literatúry zo strany pedagógov školy. Pre pozitívny ohlas k danému zamestnaniu budeme rozvíjať ďalšiu spoluprácu s Vojenskou políciou v Prešove. 

            • SME ŠKOLA, KTORÁ CHCE MENIŤ SVET

            • 23. 10. 2023
            • V tomto školskom roku sme sa stali súčasťou vzdelávacieho programu Školy, ktoré menia svet. Táto iniciatíva nám otvára dvere k novým vzdelávacím možnostiam, kde nejde iba o učebnice a hodnotenia, ale o skutočné zmeny a angažovanosť našich žiakov. V rámci programu sa budeme venovať otázkam životného prostredia, aktívnej občianskej participácii a rozvoju dobrovoľníctva. Chceme vychovávať nielen inteligentných a vzdelaných jednotlivcov, ale aj aktívnych občanov, ktorí budú mať pozitívny dopad na spoločnosť, pretože sme presvedčení, že vzdelávanie nie je len o získavaní vedomostí, ale aj o schopnostiach a hodnotách, ktoré nás formujú na aktívnych a informovaných občanov.

            • NAŠI ŽIACI ZÍSKALI CENU PRÍRODOVEDECKEJ FAKULTY UPJŠ V KOŠICIACH

            • 21. 10. 2023
            • Na krajskom kole Festivalu vedy a techniky AMAVET (Asociácia pre mládež, vedu a techniku) v Košiciach reprezentovali 20. 10. 2023 našu školu žiačky IV. O triedy Laura Bugošová, Sofia Rozinová, Blažena Marcinová, Tímea Hrušovská, Bibiána Rudzik a žiaci III. T triedy Filip Švanda, Adam Macko, za čo získali cenu Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Spoluautorom projektu bol aj Kristián Horňák z II. T triedy. Nad AMAVET 2023 prevzalo záštitu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Žiaci prezentovali svoje bádateľské projekty pri pripravenom posteri.

              Ďakujeme všetkým, ktorí nám fandili.

            • DUŠIČKOVÁ VÝZVA

            • 20. 10. 2023
            • Viac lásky, menej plastov bolo heslo, ktoré sa žiaci I. G triedy rozhodli 19. 10. 2023 šíriť v našej škole, ale aj širokom okolí. Z prírodných materiálov si pod vedením pani majsterky Bc. Martiny Brindovej vyrobili prírodné vence, ktoré môžu ako symbol spomienky na svojich blízkych odniesť na cintorín. Vyzývajú tak aj nás ostatných, aby sme prispeli k zelenším Dušičkám.

            • ŠKOLSKÝ SWAP OBLEČENIA – ZDIEĽAJ, OBNOVUJ, OŽIVUJ

            • 20. 10. 2023
            • Naša škola je miestom, kde sa stretávajú nielen vedomosti, ale aj dobročinnosť a udržateľnosť budúcnosti. V rámci projektu Zelená škola sme zriadili na prízemí gymnázia SWAP kútik, ktorý poskytuje žiakom a učiteľom jedinečnú príležitosť pridať nepotrebné oblečenie a vybrať si z pestrej ponuky niečo nové.

              Táto iniciatíva znižuje množstvo textilného odpadu a zároveň podporuje atmosféru solidarity a komunity. SWAP nám pripomína, že udržateľnosť môže byť jednoduchá a zábavná. Stačí zdieľať a obnovovať. Ak chcete svoj šatník spestriť novými farbami, príďte a staňte sa súčasťou  školského SWAPU plného príbehov a nových začiatkov.

            • AJ NAŠE GYMNÁZIUM MALO ZASTÚPENIE NA KONFERENCII DOBROVOĽNÍCTVO AKO NÁSTROJ ZMENY

            • 19. 10. 2023
            • Dňa 17. 10. 2023 sa žiačky gymnázia Magdaléna Iľková (trieda II. G) a Sofia Sekáčová (trieda II.G) zúčastnili konferencie DOBROVOĽNÍCTVO AKO NÁSTROJ ZMENY v Poprade.

              Súčasťou bola vedecká medzinárodná konferencia s názvom Neformálne vzdelávanie v príprave budúcich pomáhajúcich profesionálov. Prednášala doc. PaedDr. Lenka Rovňanová, PhD. z Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Miroslava Tokovska, PhD. z Kristiania University College Oslo z Nórska,  Ing. Zuzana Gallayová, PhD. z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Naším postojom k dobrovoľníctvu bola nadšená riaditeľka Národného inštitútu vzdelávania a mládeže pre odbor podpory formálneho vzdelávania Mgr. Svetlana Síthová

              Sme vďačné za všetky cenné rady týchto dám.

            • DOPLNKOVÉ CVIČENIA NA HODINÁCH TELESNEJ A ŠPORTOVEJ VÝCHOVY

            • 19. 10. 2023
            • Žiaci našej školy využívajú trampolíny ako doplnkové cvičenia jednotlivých tematických celkov.

              Počas cvičenia pracujú prakticky všetky svalové skupiny, vrátane hlbokých svalov. Počas skokov dochádza k striedavému zrýchľovaniu a spomaľovaniu, čo zaručuje výborný kardio-tréning. Zlepšuje sa aj celková výkonnosť tela, vytvarujú sa brušné svaly a posilňujú sa ostatné svalové skupiny. Veľmi účinné je doplnkové cvičenie na veslárskych trenažéroch. Veslovanie bojuje proti obezite, spaľuje nadbytočné tuky, zlepšuje kondíciu, znižuje vysoký krvný tlak, zvyšuje vitálnu kapacitu pľúc, znižuje pravdepodobnosť rôznych ochorení a má pozitívne účinky na srdce.

            • JA CITI INNOVATION CAMP

            • 17. 10. 2023
            • Dňa 12. 10. 2023 sa žiačky nášho gymnázia Sofia Rozinová (trieda VI. O), Laura Bugošová (trieda VI. O), Sofia Sekáčová (trieda II. G) zúčastnili celodennej  súťaže Innovation Camp v Bratislave, ktorá dáva možnosť precvičiť komunikačné a prezentačné zručnosti a vyskúšať si tímovú prácu pri riešení výzvy.

              Súťaž JA CITI INNOVATION CAMP je určená stredoškolákom, ktorí sú súčasťou vzdelávacieho programu aplikovaná ekonómia. Organizátorom je nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko. Študenti z celého Slovenska od Bratislavy cez Trnavu, Trenčín, Nitru, Žilinu, Levice až po Košice a Sečovce sa stretli, aby spoznali svojich rovesníkov a v zmiešaných tímoch si zmerali sily a porovnali svoje schopnosti pri riešení zadania, ktoré bolo tentoraz naozaj voľné: vypracovať podnikateľský plán pre výrobok alebo službu s rozpočtom do 1000 eurSúťaže sa zúčastnilo spolu 60 študentov z 20 škôl. Ocenené boli  3 najlepšie zmiešané tímy. 

              Cieľom JA CITI INNOVATION CAMP je podporiť u študentov podnikavosť, kreatívne a prezentačné zručnosti, ako aj schopnosť prinášať inovatívne riešenia, naplánovať ich realizáciu a obhájiť ich potenciál. 12 súťažných tímov pracovalo od skorého rána na rozvíjaní svojich podnikateľských nápadov. Podvečer sa potom dozvedeli, ako ich nápad, prezentáciu a celkový výkon zhodnotila odborná porota, ktorú tvorili Oľga Dlugopolská (predsedníčka), Linda Mikulová, Nastasia Pavuliaková a Miriam Szombathová (všetky zo Citibank).

              3. miesto získal tím EcoPowerbank so svojím návrhom záložného batériového zdroja (powerbanku) s kapacitou 10000 mAh, ktorý je možné dobiť manuálne pomocou kľuky alebo integrovaným solárnym panelom. Členom víťazného tímu bola aj naša žiačka Sofia Sekáčová. Srdečne blahoželáme

            • PO STOPÁCH ŽIDOVSKÉHO UČITEĽA

            • 12. 10. 2023
            • Dňa 22. 9. 2023 navštívili našu školu vzácni hostia z Izraela, a to pán Daniel Ofek s manželkou Annie.

              Pán Ofek prišiel na Slovensko a do Sečoviec, aby navštívil miesta, kde žil a pôsobil jeho otec Arnost Hofstädter, ktorý bol od roku 1935 učiteľom na Židovskej ľudovej škole v Sečovciach. Putovanie po stopách svojho otca priblížil žiakom prvého ročníka gymnázia, SOŠ a žiakom dejepisného seminára. Jeho rozprávanie bolo obohatené o množstvo dokumentov a fotografií, ktoré mapovali život židovského učiteľa zo Sečoviec pred, počas a po vojne až po jeho príchod do Izraela, kde aj zomrel.

              V závere sa žiaci zapojili aj do diskusie o osudoch Židov počas holokaustu a o živote Židov v Izraeli.

            • EXKURZIA VEĽTRHU IDEB 2023 INCHEBA EXPO BRATISLAVA

            • 9. 10. 2023
            • Dňa 04. 10. 2023 sa žiaci  druhého a tretieho ročníka odboru ochrana osôb a majetku Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce spolu s pedagógmi Mgr. Jozefom Melkom, PaedDr. Adrianou Siksovou a Ing. Matúšom Gecejom zúčastnili na exkurzii – medzinárodnom veľtrhu IDEB 2023 v priestoroch výstaviska Incheba Expo v Bratislave. Cieľom veľtrhu bola prezentácia produktov a služieb pre obranné, bezpečnostné a záchranné zložky, prezentácia  inovácií a moderných obranných prístupov. Expozícia výstavy bola rozdelená do dvoch častí, exteriérovú a interiérovú.  V exteriéri mohli študenti vidieť statické ukážky techniky a prostriedkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a členských štátov NATO, Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru SR. Program bol obohatený o dynamické ukážky Ozbrojených síl SR. Najväčší záujem prejavili žiaci o vrtuľník BLACK HAWK UH-60M z výzbroje OS SR a o dopravné prostriedky Policajného zboru SR. Interiér Incheby ponúkal žiakom rôzne ukážky výzbroje a výstroje pre bezpečnostné zložky, možnosti vyskúšať si rôzne výcvikové zariadenia, napr. trenažéry, simulátory. Najväčší záujem pútal trenažér vrtuľníka s videoprojekciou, ukážky ručných zbraní, ako aj náborové stánky Policajného zboru a Ozbrojených síl SR. Príjemné prostredie, možnosť stretnúť sa a porozprávať s ľuďmi – profesionálmi v danom odbore sa stretlo s veľkým a pozitívnym ohlasom našich ochranárov.

            • ŠTRBA RACE 2023

            • 6. 10. 2023
            • Dňa 4. 10. 2023 náš bežecký tím v zložení Zdenko Onder (trieda II. C) a Matúš Turčan (trieda II. C), Lenka Lacušová (trieda III. C) a Viola Raniaková (trieda VIII. O) vycestoval na ŠTRBA RACE 2023, ktorý bol zároveň aj Majstrovstvami Slovenskej republiky v prekážkovom behu. Akcia sa konala pod záštitou Národného športového centra Slovenskej republiky a zúčastnilo sa na nej okolo 360 pretekárov.

              V prekrásnom prostredí Tatier pod skokanskými mostíkmi si naši žiaci merali sily v prekážkovom behu na štýl SPARTAN RACE. Bežci museli prekonávať nástrahy mokrej trávy, blata, vody, hádzať oštep, nosiť pneumatiky a pod. Na súťaži sa predstavili študenti, reprezentanti Slovenskej republiky v rôznych športoch, napr. karate, atletika, hokej, futbal, triatlon. Naši žiaci potvrdili svoje kvality a obsadili 20. miesto v súťaži družstiev z 80 tímov. Viola Raniaková si z nášho tímu počínala najlepšie a obsadila z celkového počtu okolo 160 pretekárok 21. miesto. Súťaž bola plna adrenalínu a športovci išli na maximum svojich síl. Z tejto akcie si odnášame pekné spomienky a obité kolená. :)

              Ďakujeme za reprezentáciu a tešíme sa na ďalší ročník tohto podujatia.

            • KURZ PREŽITIA V SŤAŽENÝCH PODMIENKACH

            • 3. 10. 2023
            • V rámci predmetu špeciálna bezpečnostná príprava absolvovali v septembri žiaci III. C triedy odboru ochrany osôb a majetku kurz prežitia v sťažených podmienkach pod názvom CAMP SEČOVCE, ktorý bol zameraný nielen na samotné prežitie vo voľnej prírode, ale predovšetkým na zvládnutie činnosti pri ochrane a napadnutí stráženého objektu.

              Absolventi kurzu si precvičili zručnosť v stavaní príbytku, t. j. vojenského stanu pre celú triedu vo vytýčení ochranného pásma a jeho stráženie počas 24 hodín. Trieda bola náhodne rozdelená do dvoch skupín: ALFA a BRAVO; tie sa striedali vždy po dvoch hodinách. Do funkcií veliteľov skupín boli vybraní žiaci Adrián Miško a Sebastián Rozkoš, ktorí pod vedením učiteľov samostatne riadili strážnu činnosť. V čase mimo stráženia sa žiaci pripravovali na možný variant napadnutia stráženého objektu a trénovali spôsob podávania hlásenia prostredníctvom spojovacích prostriedkov, dohovorených znakov a hesiel. V čase stráženia boli simulované situácie ako streľba, zranenie, spozorovanie cudzích osôb alebo rozpoznávanie vlastných členov jednotky. Takéto cvičenie sa nezaobišlo bez školských pomôcok (taktické vesty, útočné pušky – airsoft, spacie vaky, karimatky, plášte do dažďa, vysielačky, svietidlá, nože a plynové ohrievače). Výdaj materiálu a plánovací proces zabezpečovali Denisa Dirová a Patrik Bučko. Ostatní žiaci vykonávali najdôležitejšiu úlohu, a to stráženie v dvojčlenných hliadkach na rôznych stanovištiach a činnosť pohotovostnej jednotky. Činnosť komparzistov v úlohe narušiteľov stráženého objektu plnili žiaci IV. M triedy Florián Balogh a Matúš Kacvinský.

              Zamestnanie splnilo svoj účel, keďže svojím obsahom pripomínalo vojenské cvičenie a žiaci mali jedinečnú možnosť nielen počuť o skúsenostiach dvoch učiteľov, bývalých príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ale aj sami si mohli vyskúšať svoju odolnosť pracovať v bojových podmienkach, schopnosť rozhodnúť sa v krátkom čase, správne zareagovať na vzniknutú situáciu a iné. Obohatením boli opisy rôznych rizikových situácií z mierovej misie v zahraničí učiteľa Matúša Geceja.  

            • DEŇ ŠPORTU NA KOLLÁRKE

            • 3. 10. 2023
            • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou je výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu. Európsky týždeň športu však nabáda ľudí k aktívnemu pohybu nielen počas stanoveného týždňa, ale aj počas celého roka. Šport v akejkoľvek podobe, v každom veku a pre každého, to je posolstvo „BeActive“ pre zdravších občanov a šťastnejších ľudí.

              Aj naša škola sa 29. 9. 2023 zapojila do tejto iniciatívy. Obsahom športového dňa bola štafeta – prekážková dráha, ktorú žiaci absolvovali na bicykli. Vyskúšali si preskoky cez švihadlo – ktorá trieda vydrží najdlhšie skákať cez švihadlo. Žiaci sa dozvedeli aj o BODY MASS INDEX (BMI) a mali možnosť zistiť ten svoj. Dostali pár tipov na to, čo by mali zo svojej stravy vylúčiť a čo naopak pridať, aby ich strava bola vyvážená.  

              Veríme, že aj týmto športovým dňom sme motivovali našich žiakov k tomu, aby sa telesná aktivita a zdravý životný štýl stali súčasťou ich každodenného života.

            • SPOJENÁ ŠKOLA KOLLÁROVA 17, SEČOVCE – TOP TEAM

            • 3. 10. 2023
            • Dňa 1. 10. 2023 mala naša škola zastúpenie na prestížnej akcii – na 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Celkovo sa na maratóne zúčastnilo okolo 17 000 bežcov, z toho okolo 2200 účastníkov štafiet.

              Pre našu školu to bol už v poradí tretí maratón. Naši žiaci súťažili v kategórii štafiet. Reprezentovali nás: Zdenko Onder a Matúš Turčan z triedy II. C, Lenka Lacušová z triedy III. C a Viola Raniaková z triedy VIII. O. Chlapci bežali 12 km úseky a dievčatá 9 km systémom 12/9/12/9. Naši žiaci si siahli na dno svojich fyzických a psychických síl, zabojovali a na 42 km dlhej trati obsadili v konkurencii 580 štafetových družstiev 24. miesto s časom 03:30:03. V rebríčku 44 škôl sme obsadili 7. miesto.

              Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a našim bežcom prajeme veľa ďalších športových úspechov.