• Novinky

            • PLAVBA LOĎOU

            • 30. 6. 2023
            • Dňa 27. 06. 2023 triedy I. A, II. A a III. A absolvovali okružnú plavbu loďou po Domaši.

              Domaša nás privítala príjemným letným počasím a z rekreačného strediska Domaša Dobrá sme vyrazili za spoznávaním histórie vodnej nádrže, jeho projekcie a výstavby, technických detailov, dobových svedectiev a osudov ľudí, ktorých výstavba vodného diela poznačila vysťahovaním z ich domovov. Plavba pokračovala prehliadkou jednotlivých rekreačných oblastí s ich históriou aj zaujímavými informáciami o možnosti súčasnej ponuky rekreačných možností na Domaši.

              Okružná plavba loďou bola skvelou príležitosťou pre zúčastnených žiakov spoznať zaujímavú históriu vodnej nádrže Domaša.

            • NEGATÍVNY DOPAD REKLAMY NA „CHEMICKÉ ZDRAVIE“ DOMÁCNOSTI

            • 30. 6. 2023
            • Žiaci II. G triedy nám v rámci predmetu umenie a kultúra v spolupráci s kolégiom Zelenej školy formou videí poradili, ako znížiť nakupovanie a používanie chemických prípravkov v domácnosti.

              Samuel Dráľ, Lukas Olah, Radoslav Stričko

              Ema Stašová

              Kristián Jevák, Branislav Sojka, Jakub Sojka​​​​​

              Kristína Jenčová

              Kristína Hrunená, Laura Suchá

              Markéta Ivaničová, Sofia Királyová, Laura Lehončáková

              Veronika Macková

              Viktória Kúdelová

            • MY V BUDAPEŠTI

            • 30. 6. 2023
            • V dňoch 27. – 28. 6. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie v jednom z najfascinujúcejších európskych miest – Budapešti. Toto príjemné mesto, ležiace v srdci Maďarska, nás privítalo svojou bohatou históriou, architektúrou a kultúrou. Naše dobrodružstvo začalo v historickom centre mesta, kde sme obdivovali majestátny Budínsky hrad, ktorý nám ponúkol úchvatný výhľad na Dunaj a panorámu mesta. Počas exkurzie sme nemohli vynechať slávny Széchenyiho reťazový most, Baziliku sv. Štefana, budovu maďarského parlamentu a mnohé ďalšie architektonické skvosty. Návšteva Budapešti bola pre nás príležitosťou objaviť krásu tohto historického mesta a zároveň obohatením našich poznatkov o maďarskej kultúre, dejinách a spôsobe života.

              Autor fotografií: Mgr. Veronika VARGOVÁ, Mgr. Ivana HALČINOVÁ

            • IQ + EQ + FinQ = 3Q PRE ŽIVOT

            • 26. 6. 2023
            • Naša škola sa zapojila do celoslovenského inovatívneho programu FinQ, ktorý má za cieľ naučiť deti myslieť a správne sa rozhodovať v kontexte financií. Prináša komplexné metodické a podporné materiály pre školy vytvorené s cieľom rozvíjať finančné vzdelávanie a finančnú kultúru žiakov na základných a stredných školách. Problematika financií a rozvoja finančnej kultúry je začlenená do rôznych vyučovacích predmetov. Program FinQ podporuje rozvoj kritického myslenia. Žiaci dokážu dôslednejšie zvažovať, ako funguje a aký význam má svet financií. Naučia sa uvažovať v súvislostiach aj s pochybnosťami, neprijímať jednostranne jeden názor, hľadisko či perspektívu. Vďaka kritickému mysleniu žiaci budú vedieť rozmýšľať v širšom kontexte nielen v oblasti finančnej kultúry. Program EduQ je platforma vzdelávania novej generácie. Prináša inovatívny a overený koncept vzdelávania, ktorý je vytvorený v spolupráci s odborníkmi na kurikulá a didaktiku. Naša škola podporuje kvalitné inovačné vzdelávanie schválené MŠVVaŠ SR. Pri pilotnom testovaní si žiaci vytvoria svoje portfólio, súbor hodnotiacich nástrojov a pri dvojročnom zvládnutí programu nakoniec získajú certifikát.

            • DOBRODRUŽNÁ EXPEDÍCIA DOFE 2023 PRE BRONZOVÚ ÚROVEŇ

            • 26. 6. 2023
            • Hŕstka mladých ľudí Laura Bugošová, Patrícia Marcinová, Sofia Rozinová (trieda V. O), Jakub Čižmár (trieda II. T), Kristína Jenčová, Pavol Kelbel, Anna Šimaiová (trieda II. G) sa rozhodla opustiť svoju „zónu komfortu“ a prežiť na vlastnej koži svoju prvú dobrodružnú expedíciu DofE 2023 pre bronzovú úroveň.

              Trasa bola naplánovaná takto: Starý Smokovec, Bilíkova chata, Rainerova chata, Vodopády studeného potoka, Veľký vodopád, Zamkovského chata s výstupom na Skalnaté pleso pod Lomnický štít.  Pre niektorých to bola jedna z prvých skúseností a pokusov prežitia v prírode a v súlade s prírodou. Tímovo si navrhli trasu svojej „ostrej“ kvalifikačnej dobrodružnej expedície, zvolili si svoje roly v tíme, zvážili všetky riziká, ktoré ich čakajú, hľadali a našli spôsoby, ako týmto rizikám predísť, praktickým spôsobom si zopakovali zásady prvej pomoci počas expedície. Niektorým sa samotná expedícia zdala príliš ľahká a iným zase naopak dosť náročná. Expedičným účelom bolo pozorovanie a zaznamenávanie vplyvu ľudskej činnosti na okolitú flóru. Preverili si svoje odhodlanie, fyzické úsilie, vytrvalosť a spoluprácu.

              Víťazmi sú všetci účastníci. Prežili bez zranení a vrátili sa domov, hoci vlakové spojenie sa s nimi veľmi pohrávalo. Veľká vďaka patrí tým, ktorí nám pomohli uskutočniť túto expedíciu  do Vysokých Tatier.

            • DEŇ LETNÉHO SLNOVRATU

            • 23. 6. 2023
            • Viete, čo je to úniková hra? Alebo šifrovačka? Outdoorová?

              Presne takúto hru spojenú s použitím vedomostí, ktoré nadobudli na hodinách geografie, si vyskúšali žiaci I. G a V. O triedy. Podľa zašifrovaných správ hľadali v trebišovskom parku Júliusa Andrássyho strateného bádateľa „profesora Vycestovaného“.  Najprv museli vyriešiť úlohu, v ktorej bolo zašifrované heslo, potom ho dosadiť do šifrovacieho kľúča a tak zistiť, kde je ďalšie miesto s ukrytou správou. Niektoré úlohy boli jednoduchšie, niektoré zase veľmi zložité. O víťazstvo sa nakoniec podelili dva tímy, ktoré objavili cieľ v rozmedzí jednej minúty. Počas troch hodín intenzívnej mozgovej činnosti pri teplote okolo 30°C podali skutočne dobrý výkon. Žiaci si zopakovali základy fyzickej geografie, prípadne sa aj naučili veci, ktoré možno na hodinách nie celkom pochopili. K zdarnému priebehu hry prispeli aj štyria asistenti zo VII. O triedy.

            • STRETNUTIE S HUDBOU

            • 23. 6. 2023
            • V rámci predmetu umenie a kultúra sme sa už tradične zúčastnili verejnej generálky koncertu Štátnej filharmónie Košice. Vzácne diela Hectora Berlioza, Franza Liszta a Eugena Suchoňa v nás zanechali povznesenie a hodnotný umelecký zážitok. Tešíme sa na novú koncertnú sezónu. 

            • DOBRODRUŽNÁ EXPEDÍCIA ZLATÝCH A STRIEBORNÝCH DOFÁKOV

            • 16. 6. 2023
            • Naši dofáci sa v máji zúčastnili dobrodružnej expedície. Jej úlohou je podporiť zmysel pre dobrodružstvo a objavovanie počas expedície podniknutej v skupine. Oblasť dobrodružná expedícia programu DofE poskytuje mladým ľuďom jedinečný, náročný a nezabudnuteľný zážitok. Expedície s vopred dohodnutým účelom sa podnikajú v malom tíme v neznámom prostredí a jej dokončenie vyžaduje odhodlanie, fyzické úsilie, vytrvalosť a spoluprácu. Hlavnými prvkami tejto oblasti sú tímová práca pri plánovaní a absolvovaní expedície a prekonávanie ťažkostí v neznámom prostredí. Naši dofáci spoznávali krásu Vysokých Tatier od Starého Smokovca, Hrebienka, Studeného vodopádu, Rainerovu chatu, Bilíkovu chatu až po Zamkovského chatu. Spoločne sa tešíme z dosiahnutých výsledkov. 

            • DIAMANTOVÁ CENA DOFE

            • 16. 6. 2023
            • V budove Košického samosprávneho kraja prebehlo slávnostné odovzdávanie Diamantovej ceny.

              Na ceremónii v Košiciach boli zástupcovia týchto škôl:

              Gymnázium, Ľudovíta Štúra 26, Michalovce

              Obchodná akadémia, Watsonova 61, Košice

              Spojená škola Kollárova 17, Sečovce 

              Gymnázium, Kukučínova 4239/1, Poprad

              Riaditelia a koordinátori na školách získavali počas šiestich mesiacov skúsenosti cez workshopy: Vytvorenie vízie, Budovanie a riadenie efektívnych tímov, Financie a zdroje, Ja líder.

              A čo hovorí o diamantovej cene Andrea Gajdošová – vedúca odboru školstva v Košickom samosprávnom kraji? „Diamantová cena je pozitívnym oživením v zabehnutých režimoch riaditeľov. Spoločnosť sa mení rýchlo a preto je potrebné, aby stredné školy vedeli odpovedať jej novým nárokom.”

              Diamantová cena oslávila už tretí ročník. Aj vďaka DofE má školstvo na Slovensku diamantovú budúcnosť.

            • PRE TÝCH SO STRIEBROM VO VLASOCH A ZLATOM V SRDCI

            • 15. 6. 2023
            • Sme žiaci I. G triedy a začiatkom školského roka 2022/2023 sme sa zapojili do vzdelávacieho programu Roots & Shoots, ktorého cieľom je zvýšiť motiváciu a záujem mladých ľudí pozitívne ovplyvňovať svoje okolie, vytvárať svoje vlastné projekty a prinášať skutočné riešenia. Náš projekt sa nazýva ZELENÁČI V DOMOVE SENIOROV, v rámci ktorého sme sa dňa 12. 6. 2023 rozhodli potešiť starých rodičov a vybudovať im vyvýšený bylinkový záhon s rôznymi druhmi byliniek a kvetov. Veríme, že vybudovanie vyvýšeného záhonu prinesie seniorom aj vďaka aktívnemu podielu na záhradkárčení veľa radosti, spokojnosti, osohu a duševnej pohody.

            • ČO MAJÚ SPOLOČNÉ MLADÍ DOFÁCI, UČITELIA ČI ĽUDIA Z BIZNISU DOFIN?

            • 13. 6. 2023
            • V máji sa naša škola zapojila do pilotného projektu DoFin, ktorý realizuje DofE v spolupráci s Nadáciou NBS a značky NBS 5peňazí. Ide o špecifický program DofE zameraný na rozvíjanie a šírenie finančnej gramotnosti. DoFin účastníci si vyberú finančnú tému v oblasti rozvoj zručností. Na pomoc môžu použiť Sprievodcu aktivít – príručku s ôsmimi finančnými témami (napr. investovanie, kryptomeny, finančné podvody, hazard a pod.).

              Žiaci našej školy Pavol Kelbel (trieda II. G – účastník bronzovej úrovne) a Rastislav Štunda (tohtoročný absolvent – účastník zlatej úrovne) sa po vyškolení v Národnej banke Slovenska stávajú DoFin ambasádormi, ktorí pomáhajú mentorom pri nábore účastníkov a ďalej šíria záujem a poznatky o finančných témach.  DoFin mentori budú sprevádzať účastníkov pri nastavovaní finančných cieľov a budú ich usmerňovať počas plnenia cieľov svojou expertízou.

              Našim dofákom želáme veľa síl pri splnení ich stanovených cieľov.

            • STREET WORKOUT GAMES

            • 12. 6. 2023
            • SREET WORKOUT GAMES už neodmysliteľne patria do jednej z obľúbených súťaží na našej škole. Žiaci si medzi sebou zmerali sily v rôznych disciplínach, ako sú napríklad zhyby na hrazde, sed-ľah, drepy, skok do diaľky z miesta. Svojimi výkonmi preukázali, že fyzická príprava neodmysliteľne patrí do  ich všeobecného vzdelávania. V kategórii ženy obsadila 1. miesto Bianca Keszegová , 2. miesto Simona Podoláková, 3. miesto Sára Hegedušová. V kategórii muži obsadil 1. miesto Filip Švanda, 2. miesto Štefan Marhefka, 3. miesto Martin Kičina. Výhercom gratulujeme. 

              Autor fotografií: Mgr. Matej BORČIK

            • Riaditeľské voľno

            • 12. 6. 2023
            • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamujeme, že dňa 16. 06. 2023 (piatok) riaditeľka školy udeľuje žiakom Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce z organizačných dôvodov riaditeľské voľno.