• Novinky

            • NAŠA ŠKOLA ZÍSKALA LOGO AKADÉMIE VEĽKÝCH DIEL

            • 28. 10. 2022
            • Naša škola bola ocenená logom Akadémie veľkých diel. Už druhý školský rok sme sa stali súčasťou výnimočnej komunity 38 stredných škôl na celom Slovensku, kde tento projekt prebieha. Táto značka je vyjadrením toho, že prinášame našim žiakom a kolegom cez jedinečný voľnočasový program neformálneho vzdelávania kvalitné vzdelávanie a pomáhame im s hľadaním odpovedí na dôležité životné otázky. Je pečaťou kvality a výnimočnosti, uznaním a podporou dobrej vzdelávacej praxe na našej škole a záväzkom rozvíjania charakterového vzdelávania.

              Nalepením loga Akadémie dávame najavo, že sa naši žiaci a zamestnanci radia medzi hrdých a spokojných účastníkov, resp. absolventov projektu Akadémie veľkých diel.

            • VÝSTAVA TEKVÍC A ZDRAVEJ VÝŽIVY

            • 28. 10. 2022
            • Symbolikou jesene je pestrofarebné lístie, vôňa pečených gaštanov a, samozrejme, tekvice. Čím ďalej, tým viac je populárnejšie ich vyrezávanie, farbenie, ozdobovanie. Medze sa fantázii naozaj nekladú. 

              Táto aktivita sa stala obľúbenou aj v našej škole. Dňa 26. 10. 2022 sa pod taktovkou Školského parlamentu pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce v spolupráci s riaditeľstvom Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce uskutočnil 2. ročník súťaže o najkrajšiu tekvicu. Súčasťou bola aj výstava tekvíc a zdravej výživy v spoločenskej miestnosti. Opäť sme sa presvedčili, že naši žiaci sú naozaj veľmi kreatívni. Za originálne tekvice by sme sa chceli poďakovať triedam: I. B, II. B, II. G, II. T,  III. G, III. M, IV. G, IV. C, VIII. O a školskému internátu. Po dlhom rozhodovaní porota dospela k záveru, že zvíťazila zručnosť a tvorivosť všetkých tried zapojených do súťaže. Všetkým blahoželáme. Pani riaditeľka PaedDr. Michaela Štundová, MBA sa rozhodla víťazov obdarovať.

              Okrem toho, že je tekvica nádherný dekoračný prvok jesene, má aj svoju kulinársku hodnotu. Pani majsterka odborného výcviku Bc. Anna Ondušová spolu so žiačkami z učebného odboru hostinský, hostinská si pre nás pripravili ukážky všakovakých jedál z tejto neobyčajnej plodiny. Od polievok, slaných pokrmov až po sladké jedlá či pudingy. Chutný nápoj – zdravý jablčný mušt – nám pripravili žiaci I. A triedy s majstrom odborného výcviku Mgr. Petrom Hudákom.

              Už teraz sa tešíme na budúci ročník.

            • PO 64 ROKOCH SA STRETLI ABSOLVENTI NÁŠHO GYMNÁZIA

            • 25. 10. 2022
            • Veľmi nás teší, že aj po neuveriteľných 64 rokoch sa stretávajú absolventi nášho gymnázia. Krátku správu o tomto vzácnom stretnutí napísala pani Ľubica Tatranská, za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Uverejňujeme časť z jej listu.

              V pekný slnečný deň 27. 09. 2022 pred bývalou školou (JSŠ) vytvoril sa hlúčik dievčat a o chvíľu za nimi postupne vystupovali aj chlapci. Sú to „dievčatá a chlapci“, ale ako vidno z fotografie,  už sú to dedkovia a babky po osemdesiatke.

              Zišli sme sa, aby sme si zaspomínali na krásne študentské časy, na spoločné zážitky a na maturitnú skúšku, od ktorej uplynulo neuveriteľných 64 rokov.

              V roku 1958 nás maturovalo 37, teda 16 dievčat a 21 chlapcov. Boli sme tretí maturanti od založenia školy.

              Na stretnutí nás ale bolo len deväť,  z toho 4 dievčatá a 5 chlapcov. Čas pretriedil naše rady, navždy nás opustili 3 spolužiačky a 14 spolužiakov. Od posledného stretnutia to boli dvaja skvelí chlapci, ktorí nechýbali na žiadnej stretávke – Milan Matisko a Dezider Tóth. S mnohými spolužiakmi sme stratili kontakt, niektorí nemohli prísť pre zdravotné a iné problémy.

              Stretnutie bolo veľmi príjemné, tešili sme sa, že sa vidíme v relatívnom zdraví. Pri rozlúčke sme si sľúbili, že ak budeme vládať, stretneme sa aj o rok pri jubilejnom 65. výročí.

              Na stretnutie prišli:

              Magdaléna Hoľanová – Kožuchová (Sečovce)

              Ľubica Hronkinová – Tatranská (Prešov)

              Mária Korytková – Tomášová (Sečovce)

              Anna Macková – Bernátová (Sečovce)

              Andrej Bereščík (Kapuš. Kľačany)

              Vladimír Kovaľ (Sečovce)

              Ján Lofaj (Bratislava)

              Viliam Pavlo (Košice)

              Eugen Oto Varga (Bratislava)

            • SÚŤAŽ V PRVEJ POMOCI

            • 25. 10. 2022
            • Dňa 21. októbra 2022 sa žiaci III. G triedy Nataša Ďurková, Tamara Bérešová a Oliver Čižmár zúčastnili Súťaže v prvej pomoci. Tretí ročník tejto krajskej súťaže organizovala SZŠ Kukučínova 40 v Košiciach. Najprv absolvovali teoretický test, po ktorom nasledovalo preukázanie znalostí v modelových situáciách rôznych záchranných akcií, napríklad pád zo schodov, kardiopulmonálna resuscitácia, uštipnutie hmyzom a iné. Naše družstvo obsadilo 13. miesto, pričom tejto krajskej súťaže sa zúčastnilo 21 škôl z celého Košického kraja. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu.

            • EXKURZIA V RAKÚSKU

            • 25. 10. 2022
            • V dňoch 11. – 13. 10. 2022 sa žiaci II. A triedy odboru 2426 K programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení zúčastnili exkurzie v rakúskom meste Hallein vo firme EMCO, ktorá sa zaoberá výrobou obrábacích CNC strojov. Žiaci  mali možnosť stretnúť sa so zástupcami firmy EMCO, ale aj s vedúcim výroby závodu Volkswagen Slovensko. Ten našim žiakom predstavil celý chod firmy, proces výroby – od počiatočného návrhu stroja cez montáž a následné odskúšanie stroja a spustenie do výroby.  

              Žiaci si odniesli cenné rady a skúsenosti do ďalšieho štúdia.

            • VYHLÁSENIE VOLIEB DO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

            • 25. 10. 2022
            • Touto cestou dávame do pozornosti voľby do školského parlamentu (ŠP) pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce.

              Dátum volieb: 23. 11. 2022 cez platformu EduPage

              Kandidát oznámi svoj záujem o členstvo v ŠP elektronickou formou – do 7. 11. 2022 do 12.00 hod. odošle správu z vlastného EduPage konta koordinátorke ŠP.

              Každý žiak má právo voliť najmenej jedného a najviac šestnástich kandidátov do ŠP.

              Kandidáti budú po voľbách zoradení podľa počtu získaných hlasov a prví šestnásti získajú členstvo v ŠP.

              Na priebeh volieb budú dohliadať Mgr. Patvarická a Ing. Bérešová.

              Výsledky volieb budú zverejnené 23. 11. 2022.

            • NÁŠ ŽIAK MATEJ ČEĽOVSKÝ – VÍŤAZ KRAJSKÉHO KOLA FESTIVALU VEDY A TECHNIKY AMAVET

            • 24. 10. 2022
            • Na krajskom kole Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý sa konal 21.10. 2022 na UPJŠ v Košiciach, vyhral 1. miesto v kategórii elektrina a mechanika Matej Čeľovský, žiak III. A triedy odboru počítačových sietí. Vo svojom voľnom čase sa neúnavne venoval tvorbe vedeckému projektu „mechanická ruka“. Je obrovským úspechom, že vo veľkej konkurencii odborná porota vybrala práve jeho projekt. Z krajského kola postupuje na celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktoré sa bude konať 6. - 8. 11. 2022 v Bratislave.

              Ďakujeme všetkým za hlasovanie. Za 62 súťažných projektov hlasovalo 8-tisíc ľudí, štvrtina hlasov bola Matejova, za čo dostal ďalšie ocenenie – Cenu prírodovedeckej fakulty. Záujem účastníkov pritiahla aj možnosť zasúťažiť si „kameň, papier, nožnice“ s mechanickou rukou

            • CHLIEB NÁŠ KAŽDODENNÝ DAJ NÁM DNES

            • 20. 10. 2022
            • Pri príležitosti Svetového dňa chleba pripadajúceho na 16. október si dňa 18. 10. 2022 žiaci ubytovaní na školskom internáte pripravili aktivitu s názvom Chlieb náš každodenný daj nám dnes.

              K tejto dobrote si spoločne pripravili nátierky (vajíčkovú, nivovú) a spríjemnili si tak popoludnie.

              Medzinárodný deň chleba sa oslavuje pri príležitosti výročia vzniku Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO). FAO bola založená v roku 1945 s cieľom poraziť hlad. Riadi sa latinským heslom Fiat panis, ktoré sa prekladá ako Buď chlieb.

              Vážme si tento vzácny dar!

            • BEDMINTON CHLAPCOV

            • 20. 10. 2022
            • Žiaci našej školy sa zúčastnili na súťaži v bedmintone, kde, žiaľ, v silnej konkurencii nevybojovali výherné umiestnenie aj napriek svojej snahe a maximálnemu nasadeniu v hre.

              Autor fotografií: Mgr. Matej BORČÍK

            • SME OPÄŤ ZELENŠÍ

            • 14. 10. 2022
            • V minulom školskom roku sme sa zapojili do súťaže s názvom Voda nad zlato, ktorú vyhlásil predseda Košického samosprávneho kraja. Žiaci mali svoje nápady spracovať a zaslať v podobe projektu.

              Cieľom toho nášho bolo zvýšiť odolnosť miest na dopady klimatických zmien. Chceli sme demonštrovať, že aj malými krôčikmi môžeme prispieť k zmierneniu dopadov klimatických zmien.

              Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice, n. o. na podnet riaditeľa Ing. Jaroslava Tešliara, PhD., ktorého náš projekt veľmi oslovil. Technickú podporu nám poskytla Ing. Danka Kravčíková. Realizácia projektu prebiehala v mesiacoch jún až október 2022.

              Na školskom dvore nám pribudli vtáčie búdky, dva veľké kompostéry, hmyzí hotel a v učebni biológie zelená stena s rastlinami a kvetináč s rastlinkami na hydroponické pestovanie. Konštrukciu na zelenú stenu aj hmyzí hotel zhotovili majstri odborného výcviku. Žiaci v rámci biologického krúžku vysadili spolu 70 kusov rastlín, ďalších 20 kusov rozmnožili (po zakorenení budú priebežne dosádzané).

               

              Autori fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS, Mgr. Veronika VARGOVÁ

            • DUŠIČKOVÁ VÝZVA

            • 14. 10. 2022
            • V rámci programu Zelená škola sme sa tento rok aj my na našej škole zapojili do „dušičkovej výzvy“. Žiaci II. G a V. O si nazbierali prírodný materiál, z ktorého vyrobili biologicky rozložiteľné vence. Za lektorovanie ďakujeme pani majsterke Bc. Martine Brindovej.

              Spolu so žiakmi chceme inšpirovať širokú verejnosť k tomu, aby aj na cintoríne pristupovali s rešpektom k ľuďom, ale aj k prírode a prispeli tak k znižovaniu odpadu. Väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobená z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať, a tak končia v skládkach. Našou aktivitou sme sa tak pripojili  k heslu VIAC LÁSKY, MENEJ PLASTOV.

               

              Autori fotografií: Mgr. Matej BORČÍK, Mgr. Henrieta GABRIKOVÁ

            • ŠTRBA RACE 2022

            • 7. 10. 2022
            • Dňa 5. 10. 2022 sa naši žiaci zúčastnili na pretekoch ŠTRBA RACE. Sú na spôsob SPARTAN RACE. Ide o prekážkový beh, kde súťažiaci počas behu zdolávajú rôzne prekážky na trati: podliezanie, beh so záťažou, plazenie sa po blate, beh do kopca po mokrom teréne, hod oštepom, hod na presnosť atď. Tieto preteky preveria celkovú fyzickú a psychickú zdatnosť športovca.

              V Štrbe nás reprezentovali bratia Černickí  (IV. M), reprezentanti v karate, Katka Kočerhová (IV. C), reprezentantka v atletike, a Simona Podoláková (VII. O), ktorá sa venuje kulturistike a fitness. Všetci títo ukázali, že sa neboja zašpiniť sa od blata a až na pár odretých kolien dvojkilometrovú trať zvládli výborne.

              ŠTRBA RACE sa prezentovala silnou účasťou slovenských škôl (okolo 70 družstiev) a exhibične sa predstavili aj družstvá armády, polície a hasičov. Počas pretekov sme stretli aj zaujímavé osobnosti slovenského športu, s ktorými, samozrejme, nesmela chýbať foto: Pavol Hurajt, Janka Veľdáková alebo aj džudisti z Dukly Banská Bystrica. Zo Štrby si odnášame pekné spomienky.

              Našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV NA SLOVENSKU

            • 5. 10. 2022
            • Dňa 30. 09. 2022 sa žiaci gymnázia (triedy II. G a V. O) zúčastnili 16. ročníka festivalu Európska noc výskumníkov v Košiciach s mottom „Dôverujme vede“, ktorý bol zameraný na zvýšenie záujmu o štúdium prírodovedných vied a technických smerov na vysokých školách.

              Prostredníctvom zážitkového vzdelávania, pokusmi a interaktívnymi ukážkami sa oboznamovali s javmi a dejmi v prírode. Vyskúšali si základy robotiky, dojenie kravy a overovali si svoje doterajšie teoretické poznatky.

              Zo sprievodných podujatí žiaci tiež navštívili Hvezdáreň Medzev, kde v rámci pestrého programu mali možnosť:

              • preniesť sa v čase počas prednášky Návrat v čase – príbeh o najväčšom dobrodružstve ľudstva,
              • získať cenné poznatky a praktické zručnosti z oblasti fyziky nízkych teplôt – Hmlová komora, pokusy so suchým ľadom,
              • zapojiť sa do otvorenej hodiny fyziky a Vesmírneho počasia,
              • stať sa súčasťou pokusov, experimentov, vedeckých hračiek počas odbornej prednášky a diskusie.

              Strávili sme príjemné a obohacujúce piatkové dopoludnie aj popoludnie.

            • AJ MY SME BOLI NA MARATÓNE V KOŠICIACH

            • 3. 10. 2022
            • Dňa 2. 10. 2022 sa v Košiciach konal 99. ročník Medzinárodného maratónu mieru 2022, na ktorom súťažilo v kategórii štafiet aj družstvo našej školy v zložení: Zdenko Onder I. C (12 km ), Lenka Lacušová II. C (9 km), Dalibor Ondejko IV. C (12 km) a Viola Raniaková VII. O (9km).

              Naši bežci si siahli na dno svojich fyzických a psychických síl a ukázali, že vedia zabojovať na takomto obrovskom a silnom bežeckom podujatí, ktoré v sebe nesie tradíciu a hlboké posolstvo. Z celkovo 270 prihlásených štafiet náš tím obsadil 52. miesto s časom 03:49:55.

              Atmosféra behu bola neskutočná – obrovská účasť bežcov, atléti z Afriky, Matej Tóth, divácka podpora a prekvapili nás aj naši bývalí absolventi v rovnošatách policajného zboru.

              Z behu si odnášame perfektné zážitky a motiváciu prekonávať samých seba nielen v športe, ale aj v ostatných sférach ľudského života.

            • HRAVÉ UČENIE NA INTERNÁTE

            • 3. 10. 2022
            • V nedeľu sa na školskom internáte učilo hrou. Žiaci ubytovaní na školskom internáte Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce si upevnili vedomosti z rôznych vedeckých odborov v súťaži ŠKOLA HROU. Každý tím si osvojil vedomosti z fyziky (vytvorili si sopku), z matematiky (geometrické útvary), z biológie (stavba tela človeka) a z chémie (z chemických vzorcov vytvorili slová). 

              Zároveň sa internátnici zapojili do septembrovej výzvy VYMEŇ SVOJU HUBKU! a v rámci environmentálnej výchovy umývajú riad v kuchynke ekologickou lufou, ktorá je veľmi hygienická, dlho vydrží a nakoniec sa dá kompostovať.  

              Pridajte sa k nám a zachráňme našu planétu!