• Novinky

            • INŠTRUKTORI SEBAOBRANY NA SPOJENEJ ŠKOLE

            • 28. 3. 2024
            • V stredu 20. marca 2024 si žiaci odboru ochrana osôb a majetku preverili svoje zručnosti a znalosti v oblasti sebaobrany.

              Inštruktori karate pod vedením Ladislava Konráda sa zamerali hlavne na prípravu štvrtákov. Tých totiž čakajú záverečné skúšky.

               Začínajúci prváci spolu s ďalšími ročníkmi mali možnosť absolvovať základné techniky sebaobrany.

              Ladislav Konrád, ktorý navštevuje našu školu pravidelne už niekoľko rokov, opätovne vyzdvihol šikovnosť a učenlivosť žiakov. Zvýšený záujem o bojové umenia je v tomto regióne výsledkom výbornej spolupráce našich učiteľov a ich žiakov.

            • OKRESNÉ KOLO VO VOLEJBALE MIX SŠ

            • 28. 3. 2024
            • Dňa 7. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo vo volejbale MIX SŠ v telocvični DSA v Trebišove.

              Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev a žiaci našej školy obsadili 4. miesto.

              Ďakujeme za reprezentáciu.

            • SÚŤAŽ V PLÁVANÍ

            • 28. 3. 2024
            • Dňa 21. 03. 2024 sa naši žiaci zúčastnili v plavárni SOŠ Šaca súťaže v plávaní pod záštitou KSK. Súťaže sa zúčastnilo okolo 30 stredných škôl z Košického kraja.

              Naše malé družstvo tvorili Viktória Ronďošová z triedy II. C a Alex Filipák z triedy III. C. V silnej konkurencii sa Viktórii nedarilo a nedosiahla bodové umiestnenia v kategóriách voľný spôsob a prsia, obe na 50 m.

              Alex Filipák potešil a uspel v kategórii motýlik na 50 m a obsadil  pekné 3. miesto. V kategórii 50 m voľný spôsob sa mu nedarilo.

              Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            • INŠPIRUJÚCA BESEDA O DÔLEŽITOSTI KOMUNIKÁCIE A SPRÁVNOM POSTAVENÍ K BUDÚCEMU POVOLANIU

            • 28. 3. 2024
            • Dňa 22. 3. 2024 sme mali tú česť privítať na pôde našej školy Mgr. Danu Miňovú, PhD., riaditeľku ľudských zdrojov v MH Teplárenský holding, a. s., a členku výkonného manažmentu. Jej odbornosť a dlhoročné skúsenosti v oblasti ľudských zdrojov zanechali nezmazateľný dojem. S úsmevom a pozitívnou energiou nás previedla svetom komunikácie a riadenia ľudských zdrojov.

              Hneď na začiatku zdôraznila dôležitosť správneho postavenia k budúcemu povolaniu a neustáleho pracovania na sebe samom. Jej slová nás inšpirovali k tomu, aby sme sa zamysleli nad našimi vlastnými cieľmi a ambíciami.

              Nato sme ju zahltili množstvom otázok, ktoré ju nezaskočili a ona na ne veľmi fundovane odpovedala.

              V ďalšej časti svojej interaktívnej prednášky zdôraznila význam komunikácie vo firmách a spoločnostiach. Podčiarkla, že efektívna komunikácia je základom úspešného tímu a organizácie ako celku. Podľa jej slov je správna komunikácia nielen o schopnosti hovoriť, ale aj o schopnosti aktívne počúvať a porozumieť ostatným.

              Vyvrátila mylný predpoklad, že v oblasti ľudských zdrojov je jedno univerzálne riešenie. Naopak, v každej fáze spoločnosti a pre každého lídra je dôležité individuálne prispôsobenie sa a pochopenie jeho potrieb a vízií.

              Okrem toho nás pozvala k diskusii o najaktuálnejších témach v oblasti HR, ako sú change manažment, krízový manažment a transformácia spoločností. Vysvetlila, že v dnešnej dobe je transformácia každej spoločnosti, a preto je nevyhnutné mať funkčný HR tím orientovaný na stratégiu a budovanie firemnej kultúry.

              V závere nás lektorka povzbudila k tomu, aby sme nikdy nezabúdali na slušné správanie a rešpekt voči ostatným a zároveň zdôraznila význam radosti a lásky k práci a k ľuďom.

              Táto beseda bola nielen príležitosťou na získanie nových informácií o komunikácii a riadení ľudských zdrojov, ale aj inšpiráciou k tomu, aby sme sledovali svoje sny a ambície s odhodlaním a pozitívnym postojom. Danu Miňovú si budeme pamätať ako vzácneho profesionála v oblasti ľudských zdrojov. Ďakujeme.

            • NAŠA ŠTUDENTSKÁ FIRMA BOLA NA VEĽKONOČNÝCH TRHOCH V SEČOVCIACH

            • 28. 3. 2024
            • Veľkonočné sviatky sú časom radosti, rodinných stretnutí, ale aj časom intenzívnejšieho upratovania. Preto je dôležité mať po ruke kvalitné čistiace prostriedky, ktoré zabezpečia dokonalú čistotu.

              Naša študentská firma EKOLÁR ponúkala svoje čistiace prostriedky na trhoch v Sečovciach. Sú nielen účinné, ale aj ohľaduplné k životnému prostrediu a zdraviu.

              Podpora miestnych študentských firiem je výborný spôsob, ako investovať do mladých talentovaných podnikateľov a podporiť rozvoj lokálnej ekonomiky. Ďakujeme všetkým, ktorí pri veľkonočnom upratovaní využili čistiace prostriedky firmy EKOLÁR.

            • MÁME ZLATÉHO DOFÁKA

            • 28. 3. 2024
            • Dňa 19. marca 2024 sa absolventka nášho gymnázia Sarah Petra Popovičová zúčastnila udeľovania Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. Svoju cenu si prevzala za zlatú úroveň.

              V historickej budove NR SR privítali vyše 100 absolventov zlatej úrovne programu DofE. Veľké mená Slovenska ocenili ich snahu byť láskavejšími, ochotnejšími, vytrvalejšími, rýchlejšími, zručnejšími aj viac kreatívnymi. Tlieskali im herci, speváci, športovci, vedci aj veľvyslanec Spojeného kráľovstva Nigel Baker.

              Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. Veríme, že každý mladý človek má potenciál uspieť a príležitosti na dobré vzdelanie mu v tom môžu pomôcť.

            • ZÚČASTNILI SME SA INNOVATION CAMP VO ZVOLENE

            • 28. 3. 2024
            • Minulý týždeň v rámci medzinárodnej iniciatívy Global Money Week, ktorej cieľom je spopularizovať finančné vzdelávanie a prepájať ľudí, ktorí sa vzdelávaniu venujú, sa naši žiaci zúčastnili dvojdňovej inovatívnej a zážitkovej súťaže Innovation Camp vo Zvolene.

              Počas prvého dňa absolvovali workshopy a teambuildingové aktivity. Priestor na brainstorming im dal príležitosť pripraviť sa na druhý deň, kde ich už čakala zaujímavá výzva: ako pomôcť mladým ľuďom chrániť svoje financie pred podvodníkmi.

              Súťaž zorganizovala JA Slovensko, n. o., v spolupráci s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR v rámci projektu „Skúsenosťou k úspechu“ pre žiakov základných a stredných škôl.

            • NAŠE GYMNAZISTKY ZÍSKALI GRANT NA FESTIVALE PODNIKAVOSTI

            • 27. 3. 2024
            • Košický Festival podnikavosti je úspešne za nami. Na podujatí sa predstavilo 12 stredoškolských biznis nápadov z Košického kraja, ktoré úspešne prešli prvým kolom inkubačného programu Rozbiehátor. V ňom mali tímy a jednotlivci za úlohu vypracovať: analýzu konkurencie, biznis model, biznis kalkulačku, demoslide, zákaznícky prieskum. Po prezentáciách sa tímy pobrali k mentoringovým stolom, pri ktorých ich vyspovedali ostrieľaní podnikatelia z regiónu.

              8 nápadov získalo grant v hodnote 300 €, ktorý im pomôže pokryť náklady v druhom kole Rozbiehátora, kde zostroja prototyp, predajný web a online kampaň. 

              Naše gymnazistky Zuzana Farkašová a Blažena Marcinová (z triedy VI. O) predstavili svoj nápad Profesioso – Portál profesií a získali 300 € pre svoj biznis. Ich projekt má pomôcť žiakom a mladým ľuďom pri rozhodovaní sa o ich povolaní a kariérnom raste.

              „Pomocou našej platformy chceme zodpovedať všetky dôležité otázky ohľadom profesie, ktoré si človek kladie v procese rozhodovania. Pripravili sme aj ponuku pre firmy, v ktorej sa vedia zviditeľniť, predstaviť svoje zamestnanie a vychovať si ďalšiu generáciu svojich potencionálnych budúcich zamestnancov. Tiež plánujeme podporovať vzdelávacie projekty a ukázať pracovnú ponuku, nové zaujímavé povolania a poskytnúť všetky informácie osobnejšie a inovatívne pre našu GenZ.“

              Našim dievčatám držíme palce v podnikaní.

            • BIZNIS TOUR PREPÁJA ŽIAKOV S INOVATÍVNYMI FIRMAMI A FAKULTAMI – TEDA AJ NÁS

            • 26. 3. 2024
            • Žiaci našej školy sú zapojení do predmetu INOVUJ A PODNIKAJ (IAP), ktorý ponúka okrem základných ekonomických tém aj možnosť naučiť sa svoj nápad validovať, vytvoriť si logo, web stránku. Na tomto ekonomicky zameranom predmete dostanú nádejní ekonómovia tipy, na čo si dať pri začatí podnikania pozor, ako správne komunikovať so svojou cieľovou skupinou, ako svoj podnikateľský nápad atraktívne odprezentovať, ako riešiť problémy, spolupracovať v tíme a nabrať zdravé sebavedomie.

              Vďaka Inovačnému centru Košického kraja (ktoré je pripravené mladým fandiť aj ich aktívne podporovať) sme 15. 03. 2024 v rámci IAP prijali pozvanie na Biznis tour.

              Navštívili sme izraelskú spoločnosť Ness Digital Engineering (pôsobí v odvetví softvérového inžinierstva) a pokochali sme sa labmi spoločnosti. Zamestnanci firmy nám veľmi zaujímavým spôsobom odprezentovali ich rozbehnuté projekty a testovacie mašiny.

              Inšpiratívnu prednášku so zaujímavými informáciami o vedecko-výskumnej činnosti sme zažili na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Dostali sme zároveň know-how, ako prepojiť štúdium a prácu v našom regióne.

              Predmet inovuj a podnikaj prináša so sebou nádej, že sa vzdelávanie posunie na nový level. Je to cesta, ako podporovať a rozvíjať  kreatívne myslenie a podnikateľského ducha u mladých ľudí už v rannom veku

            • INŠTRUKTORI SEBAOBRANY NA SPOJENEJ ŠKOLE

            • 26. 3. 2024
            • V stredu 20. marca 2024 si žiaci odboru ochrana osôb a majetku preverili svoje zručnosti a znalosti v oblasti sebaobrany.

              Inštruktori karate pod vedením Ladislava Konráda sa zamerali hlavne na prípravu štvrtákov. Tých totiž čakajú záverečné skúšky.

               Začínajúci prváci spolu s ďalšími ročníkmi mali možnosť absolvovať základné techniky sebaobrany.

              Ladislav Konrád, ktorý navštevuje našu školu pravidelne už niekoľko rokov, opätovne vyzdvihol šikovnosť a učenlivosť žiakov. Zvýšený záujem o bojové umenia je v tomto regióne výsledkom výbornej spolupráce našich učiteľov a ich žiakov.

            • AKTIVITY ZELENEJ ŠKOLY PREPÁJAME S VYUČOVANÍM FYZIKY A INFORMATIKY

            • 26. 3. 2024
            • Žiaci VI. O a II. G triedy na hodinách informatiky najprv zisťovali informácie a zozbierali dáta o rôznych veľkoobjemových baleniach čistiacich prostriedkov. Následne svoje údaje spracovali do tabuliek a grafov. S aktivitami pokračovali na hodinách fyziky, kde sa  venovali meraniu hmotnosti obalov. Výsledkom bolo porovnanie nameraných hmotností veľkoobjemových a maloobjemových obalov čistiacich prostriedkov. A k akým záverom dospeli? Na základe prieskumu trhu, ale aj nameraných hodnôt a úvah zistili, že výhodnejšie je  kupovať väčšie balenia nielen kvôli nižšej cene, ale aj kvôli množstvu vyprodukovaného odpadu, pretože pri kúpe malých balení produkujeme 1,38-krát viac odpadu.

              A tu sú ich prepočty:

              Predpokladajme, že spotrebujeme 5 malých balení (1 veľké balenie) za polroka, čiže za 1 rok je to 10 malých balení (2 veľké balenia). Ak by sme rátali za dlhšie obdobie, napr. 10 rokov, hodnoty by sa 10-násobili. Po pol roku sme do triedeného odpadu vyhodili 5 malých nádob (1 veľkú nádobu), ale pri váženom odpade to bolo 2665g malé balenie a 193g veľké balenie. Tým sa vyprodukovalo približne 1,38-krát viac gramov odpadu. V prípade 10 rokov by to predstavovalo 2x5x10 = 100 malých nádob a 2x1x10 = 20 veľkých nádob. V danom prípade by to bolo pri váženom odpade 2x266,5x10 = 5330g malé balenie a 2x193x10 = 3860g. Na základe nameraných hodnôt a úvah do budúcna sme zistili, že vzhľadom na životné prostredie je oveľa výhodnejšie kupovať väčšie balenia, čím bude aj náš vážený odpad ľahší.

            • NAVŠTÍVILA NÁS ŠTÁTNA TAJOMNÍČKA REZORTU VNÚTRA

            • 22. 3. 2024
            • V pondelok 18. marca 2024 sme na našej škole privítali Luciu Kurilovskú, ktorá v súčasnosti zastupuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

              Obsahom jej stretnutia s vedením školy bolo predstavenie odboru ochrana osôb a majetku, ktorý v súčasnosti patrí medzi jeden z najžiadanejších, a priblíženie vízie na vytvorenie hlbšej spolupráce medzi štátnymi orgánmi a našou školou.

              Štátna tajomníčka sa na vlastnej koži presvedčila o kvalite našich športovísk, špecializovaných učební, ale aj o schopnostiach pedagógov a ich žiakov.

              Na stretnutie prijali pozvanie aj predstavitelia Policajného zboru SR, poslanec NR SR Marek Puci a primátor mesta Sečovce Dominik Frajkor.

            • ÚČELOVÉ CVIČENIE NA OCHRANU ŽIVOTA A ZDRAVIA

            • 21. 3. 2024
            • V dňoch 12. – 13. marca 2024 vzhľadom na nepriazeň počasia prebiehalo na našej škole účelové cvičenie na ochranu života a zdravia v priestoroch športovej haly.
              Na jednotlivých stanovištiach sa mali žiaci možnosť dozvedieť viac informácií o civilnej ochrane, pobyte a pohybe v prírode, topografii a práci s mapou, orientácii v prírodnom prostredí.

              Súčasťou cvičenia bol nácvik záchrany ľudského života či streľba zo vzduchovky. Svoje strelecké zručnosti dokazovali predovšetkým žiaci III. G triedy, pre ktorých bola táto aktivita doplnkovou časťou braneckého cvičenia.

            • NAŠI ŽIACI NA JEDEN DEŇ KADETMI POLICAJNEJ ŠKOLY

            • 18. 3. 2024
            • Dňa 13. 3. 2024 sa žiaci prvého ročníka odboru ochrany osôb a majetku vďaka učiteľovi Ing. Matúšovi GECEJOVI stali na jeden deň kadetmi Strednej odbornej školy Policajného zboru v Košiciach.

              Pedagógovia z policajnej školy pod záštitou pplk. PhDr. Kataríny Čabalovej, PhD., pripravili pre našich žiakov zaujímavé praktické hodiny z dvoch predmetov základného policajného výcviku, a to z kriminalistiky a poriadkovej prípravy. Na zamestnaní z kriminalistiky sa žiaci venovali častiam kriminalistickej techniky, konkrétne daktyloskopii a kriminalistickej biológii. Obe témy boli spojené s možnosťou prakticky si vyskúšať vyhľadávanie a zaisťovanie daktyloskopických stôp – otlačkov prstov a biologických krvných stôp. Počas výučby predmetu poriadková príprava boli žiaci oboznámení so Zákonom o strelných zbraniach a strelive, boli im predstavené zbrane príslušníkov policajného zboru a vysvetlený taktický postup pri policajnom zásahu, ktorý si mohli aj sami vyskúšať. Zamestnanie sa stretlo z veľkým ohlasom zo strany našich žiakov.

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • STRÁVILI SME JEDEN DEŇ VO VÄZENÍ

            • 18. 3. 2024
            • Dňa 15. 3. 2024 sa 14 najlepších žiakov tretieho ročníka (v predmete kriminalistika) odboru ochrana osôb a majetku zúčastnilo pod vedením učiteľa Ing. Matúša GECEJA dlho pripravovanej exkurzie do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Košice.

              Žiakom bol predstavený ústav, režim v ústave, ako aj práca príslušníkov zboru väzenskej a justičnej stráže. V ústave sa mohli stretnúť s  vysoko profesionálnym prístupom príslušníkov zboru, ako aj zamestnancov. Ich odborný výklad a ukážka režimu života v ústave vzbudila u žiakov enormné množstvo otázok, na ktoré dostali vysoko profesionálne odpovede. Táto exkurzia zanechala u žiakov hlboké zážitky.

              Chceme týmto poďakovať vedeniu ústavu za možnosť zrealizovať túto exkurziu.

            • EXKURZIA V 14. TANKOVOM PRÁPORE V TREBIŠOVE

            • 18. 3. 2024
            • Dňa 12. 3. 2024 sa žiaci druhého ročníka odboru ochrany osôb a majetku zúčastnili pod vedením učiteľa Ing. Matúša GECEJA exkurzie v priestoroch 14. tankového práporu v Trebišove.

              Celé zamestnanie bolo súčasťou projektu PRÍPRAVY OBYVATEĽSTVA NA OBRANU ŠTÁTU, tzv. PONOŠ, a bolo rozdelené do dvoch častí.  V prvej absolvovali žiaci chemickú prípravu pod vedením chemických inštruktorov, kde si mohli reálne vyskúšať činnosť na signál ,,PLYN“ a ,, PLYN POSTREK“. Druhá časť bola zameraná na ukážku hlavných druhov techniky tankového práporu, a to tanku T-72 M1 a tanku Leopard 2A4. Tankisti z Trebišova za taký krátky čas odhalili našim žiakom časť z ich profesie, čo sa stretlo s veľkým záujmom. Veľmi ochotne a profesionálne odpovedali na množstvo otázok zo strany žiakov.

              Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.