• Novinky

            • MEDZINÁRODNÉ VIANOCE

            • 22. 12. 2022
            • V tomto vianočnom čase si naši žiaci aj na hodinách cudzích jazykov navodili vianočnú atmosféru v duchu krajiny, ktorej jazyk sa učia.

              Všetky skupiny ruštinárov si zorganizovali pred Vianocami tzv. ruské Vianoce. Pripravili a ochutnali tradičné pokrmy typické pre pravoslávne slávenie Vianoc. Nechýbala rozprávka Mrázik v ruskom jazyku, pieseň V lesu rodilas joločka, koľadky, zábavný kvíz o Vianociach. Ukrajinskí spolužiaci pripravili video recept na pravý  ukrajinský vianočný šalát. Vyvrcholením bolo odovzdanie darčekov ukrajinským spolužiakom, ktorí odchádzajú tráviť Vianoce ku svojim rodičom na rodnú Ukrajinu.

              Nemčinári a španielčinári sa navzájom učili slovíčka s vianočnou tematikou, súťažili v Kahoot kvíze o vianočných zvykoch v Nemecku a priblížili si vianočné zvyky v španielsky hovoriacich krajinách formou prezentácií. Druháci pripravili a napiekli vianočné špeciality z Nemecka.

              Pri príležitosti tejto príjemnej akcie žiaci v rámci hodín anglického jazyka pripravili vianočné pochutiny nielen z anglicky hovoriacich krajín, ale aj z iných krajov, s ktorými sa len tak často nestretneme. Na hodinách žiaci tieto dobroty odprezentovali a ochutnali. Počas akcie sa našlo veľa potenciálnych pekárov, kuchárov aj výborných jedákov. Niektorí žiaci si pripravili prezentáciu v angličtine o oslave a tradíciách viažucich sa k Vianociam vo svete. Nechýbali pesničky a videopozdravy. Na hodinách anglického jazyka žiaci zároveň písali vianočné listy a pohľadnice a prichystali vianočný balík, ktorý bude poslaný partnerskej škole do Paríža.

            • Šťastné a veselé!

            • 22. 12. 2022
            •  Prajeme vám všetko najlepšie, zdravie, pokoj a pohodu nielen počas Vianoc, ale v aj celom roku 2023.

            • PREDVIANOČNÁ KULTÚRA A UMENIE

            • 20. 12. 2022
            • Predmet  umenie a kultúra poskytuje vo vyučovaní priestor aj na netypické aktivity v triednych projektoch súvisiace s aktuálnou dobou. Keďže sa blížia Vianoce, vyskúšali sme si neodmysliteľné pečenie  tradičných perníkov (trieda II. G) a tvorbu perníkovej chalúpky (trieda V. O). Žiaci I. G triedy vymysleli adventnú výzvu na každý deň počas celého predvianočného obdobia. Zámerom bolo pripomenúť si tradície našich starých rodičov, aby nikdy nezanikli.

            • ČARO VIANOC – ANJELSKÁ KAPUSTNICA KOŠICE

            • 18. 12. 2022
            • Žiačky ubytované na školskom internáte sa v rámci dobrovoľníctva v programe Dofe  nechali zlákať omamnou vôňou benefičnej Anjelskej kapustnice, ktorá spája všetkých ľudí dobrej vôle. V sobotu 17. decembra 2022 sa pod Immaculatou stretli kuchári, anjelici a dobrovoľníci z Úsmevu ako dar (Lenka Lacušová a Denisa Dírová z II. C triedy zo študijného odboru ochrana osôb a majetku), aby ponúkli prvotriednu kapustnicu a naladili nás na čaro Vianoc.

               

              Tradičné varenie symbolu Vianoc – kapustnice – v 1000 litrovom kotle na Hlavnej ulici spraví krajšie sviatky dvom rodinám a aspoň na chvíľu sa človek stane skutočným anjelom.

              Krásne sviatky všetkým

            • VIANOČNÉ TRHY V KOŠICIACH

            • 14. 12. 2022
            • Po troch náročnejších rokoch sme si konečne advent vychutnali naplno.

              Vianočné trhy neodmysliteľne patria k Vianociam. Zažili sme atmosféru mesta, ktoré máme za kopcom. Žiaci  ubytovaní na školskom internáte si  na pár hodín odbehli  do mesta Košice. 

              Ako to dopadlo?  

              Veselá cesta v autobuse, príjemná atmosféra, stánky s nádhernými vecičkami, sviečkami, darčekmi, knižkami či ozdobami. A hoci sa mráz riadne dral pod nechty, našim žiakom ani vychovávateľom to z radosti neubralo.

              S vyštípanými nosmi a lícami od mrazu sme vo večerných hodinách opúšťali Košice tešiac sa na ďalšie spoločné zážitky. 

            • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

            • 13. 12. 2022
            • Dňa 9. 12. 2022 sa na našej škole konalo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťažiace (Klára Tóthová, trieda I. G, Sofia Királyová, trieda II. G, Laura Lehončáková, trieda II. G, Sára Rozinová, trieda VII. O, Patrícia Šalatová, trieda III. G) absolvovali online test, popasovali sa s transformáciou textu a očarili porotu svojimi rečníckymi prejavmi.

              Keďže postúpiť nemôžu všetky, rozhodli súčty bodov z jednotlivých častí. Na krajskom kole nás za kategóriu A bude reprezentovať Patrícia Šalatová (trieda III. G) a za kategóriu B Laura Lehončáková (trieda II. G).

              Všetkým zúčastneným ďakujeme, postupujúcim držíme palce.

            • OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV

            • 13. 12. 2022
            • Jedna z najstarších vzdelávacích celoštátnych súťaží pre žiakov stredných škôl. Zastrešuje ju Slovenský inštitút mládeže IUVENTA. Tematika ľudských práv bola a je dôležitou súčasťou vedomostnej výbavy žiakov, no týka sa nielen edukatívnej úrovne, ale najmä emocionálnej inteligencie každého človeka. V tomto školskom roku sa koná 25. ročník tohto podujatia. Kľúčová téma jubilejného ročníka znie: Zápas za mier, demokraciu, ľudské práva pokračuje.

              Súťaž má postupový charakter, začína  školským kolom, ktoré sa u nás konalo 7. 12. 2022. Úspešnými riešiteľmi boli Jennifer Kocanová (trieda III. G) –  1. miesto, Lucia Kurilecová (trieda IV. G) a Tomáš Pritoka (trieda VII. O).

              Víťazke blahoželáme, držíme jej prsty, nech sa jej darí aj v krajskom kole súťaže.

            • FILHARMÓNIA OPÄŤ RAZ NESKLAMALA

            • 9. 12. 2022
            • Nádherný koncert Štátnej filharmónie Košice sme zažili vo štvrtok 8. 12. 2022. Nechali sme sa uniesť prekrásnymi melódiami z vianočných rozprávok a filmov, a samozrejme, aj nezabudnuteľnými slovenskými koledami. Tri oriešky, Perinbaba, Sám doma a mnoho iných melódií nás pohltilo a nastavilo na blížiace sa Vianoce. 

            • SVIATOK SVÄTÉHO MIKULÁŠA BEZ ZBYTOČNÉHO ODPADU

            • 9. 12. 2022
            • Keďže naša škola je zapojená do programu Zelená škola a jedným z cieľov programu  je predchádzanie vzniku odpadu, tak Mikuláš tento rok u nás nerozdával klasické mikulášske balíčky. Každému žiakovi však priniesol zdravé jablko od lokálneho dodávateľa a tiež sladký mafin. O sprievodný program sa postarali žiaci II. G triedy.

               

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • FINNKVÍZ

            • 8. 12. 2022
            • Nadácia NN ľuďom pripravila súťaž FINNkvíz pre žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl. Súťaž sa konala online dňa 23. 11. 2022 v časovom limite 40 minút.
              Cieľom súťaže bolo podporiť vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti a preveriť vedomosti z tejto oblasti. Úspešní riešitelia sa našli v každej z deviatich zúčastnených tried.
              Súťažilo 1541 žiakov stredných škôl z celého Košického kraja. Najlepší z našich žiakov, Samuel Bohunčák a Jakub Guman (trieda II.T – odbor informačné a sieťové technológie),
              získali 2. miesto.

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme.

            • BOLI SME V BRATISLAVE A BOLO NÁM PEKNE

            • 6. 12. 2022
            • V dňoch 1. – 2. 12. 2022 sa žiaci VIII. O, III. G a II. A triedy zúčastnili exkurzie do Bratislavy.

              Program bol naozaj pestrý. Žiaci nasali sviatočnú atmosféru na tradičných vianočných trhoch, ochutnali nealkoholický vianočný punč, lokšu s husacou pečienkou a iné dobroty. Niektorí šťastlivci sa stihli odfotiť s charizmatickým Františkom Kovárom, ktorého si o pár hodín neskôr vychutnali spolu s ostatnými spolužiakmi v Slovenskom národnom divadle v predstavení Apartmán v hoteli Bristol v úlohe Drioliho – krysiara.  Svojimi hereckými výkonmi ich nesklamali ani ďalší herci – Zdena Studenková, Tomáš Maštalír, Daniel Fischer, Kamila Magálová, Jozef Vajda, Gabriela Dzuríková či Monika Hilmerová.

              Na druhý deň si pozreli exteriér Bratislavského hradu a navštívili Národnú radu Slovenskej republiky. Tam si v sprievode pracovníka komunikačného odboru Ľubomíra Adamišina pozreli priestory parlamentu a vypočuli si jeho odborný výklad. Z balkóna rokovacej sály nachvíľu sledovali plenárne zasadnutie. Podarilo sa im vidieť aj výmenu čestnej stráže. Na chodbách stretli pár politických predstaviteľov a dokonca i slovenského televízneho moderátora, spravodajcu a redaktora Ľubomíra Bajaníka, ktorý im prisľúbil pri ďalšej návšteve Bratislavy prehliadku RTVS.

              V závere exkurzie nechýbali, samozrejme, ani vianočné nákupy v novozriadenom nákupnom centre Nivy.

              Cesta domov ubehla veľmi príjemne aj vďaka pozitívnej nálade všetkých účastníkov.