• Novinky

            • VOLEJBALOVÝ ÚSPECH

            • 28. 2. 2023
            • 28. 02. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo vo volejbale SŠ MIX v Trebišove. Naši žiaci a naše žiačky obsadili pekné 3. miesto. Srdečne gratulujeme!

            • LYŽIARSKY KURZ

            • 28. 2. 2023
            • Profesionálne vedený lyžiarsky kurz pre žiakov je skvelým odrazovým mostíkom k tomuto nádhernému športu. Radosť z pohybu a spokojnosť žiakov pri získavaní lyžiarskych pohybových skúseností je dôležitým predpokladom dlhodobejšieho záujmu oň. To bolo aj cieľom 2. turnusu lyžiarskeho výcviku, ktorého sa zúčastnili žiaci II. C a III. M triedy od 20. 02. 2023 do 24. 02. 2023 v stredisku SKI Telgárt.

            • AT&T BELIEVES

            • 27. 2. 2023
            • Dňa 21. 02. 2022 sa členovia študentskej firmy GREPLAN zúčastnili medzinárodného projektu AT&T Believes, ktorý chce pomôcť mladým ľuďom ľahšie ukončiť strednú školu a pripraviť ich na úspešný štart v prvom zamestnaní. Projekt je realizovaný v spolupráci s manažérmi spoločnosti AT&T Global Network Services Slovakia, a to prostredníctvom workshopov na rozvíjanie komunikačných a prezentačných zručností, riadiacich schopností či zručností spojených s kariérnym plánovaním. Spolupráca s AT&T je dôkazom toho, ako dokáže svet biznisu učiť mladých ľudí kompetenciám, ktoré sú dôležité pre život v 21. storočí.

            • PRIZNÁVAJÚ SA K NÁM AJ VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI

            • 16. 2. 2023
            • Každá škola je hrdá, ak sa k nej aj po mnohých rokoch priznávajú jej žiaci. O to viac, ak patria nielen v rámci Slovenska k tým váženým a uznávaným. Takým bezpochyby je aj prof. Ing. Martin Bajus, Dr.Sc., absolvent Jedenásťročnej strednej školy v Sečovciach v roku 1960, ktorý sa v sprievodnom liste adresovanom vedeniu školy priznal k svojej alma mater. Zároveň venoval našim pedagógom i žiakom do školskej knižnice viacero knižných publikácií, ktoré mu vyšli pri príležitosti jeho 80-tych narodenín.

              A ako v číslach zhodnotil Viktor Milata prínos Martina Bajusa v Zborníku z vedeckého workshopu pri príležitosti jeho životného jubilea pre svet vedy a výskumu? Pán profesor sa zaslúžil o rozvoj vedeckých poznatkov v oblasti chemickej technológie. Takmer  50 rokov pracoval najprv ako mladý vedecký pracovník a neskôr ako skúsený pedagóg na Katedre technológie ropy a petrochémie na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, kde svojou mravčou vedeckou prácou posunul výskum v oblasti pyrolýzy míľovými krokmi vpred. Tieto výsledky publikoval v niekoľkých špičkových medzinárodných časopisoch, priemyselne ich realizoval v petrochemických zariadeniach v bývalom Československu (Slovnaft Bratislava a Chemopetrol Litvínov) a odovzdával ich svojim študentom cez prednášky i cez početné vysokoškolské učebnice a monografie. Počas svojho pedagogického pôsobenia koncipoval a prednášal 9 predmetov, napísal 6 vysokoškolských učebníc, 5 skrípt a učebných pomôcok, prispel do 4 monografií, napísal prvú elektronickú učebnicu v rámci FCHPT STU v Bratislave, ako spoluautor sa podieľal takmer na 350 publikáciách (v domácich a zahraničných časopisoch, zborníkoch) a 50 patentoch, viedol 88 diplomových prác a bakalárskych projektov, vychoval 9 kandidátov vied a doktorandov.

              Je neskutočné, čo dokáže človek svojou húževnatosťou a svedomitosťou za svoj život! Pán Martin Bajus môže byť príkladom nám všetkým, že aj z malej provinčnej školy môžu vzísť významné osobnosti.

              Nášmu absolventovi žičíme pevné zdravie, veľa pracovného nasadenia a dobrých ľudí, ktorí ocenia jeho nenahraditeľnosť pre naše malé Slovensko.

              Pán profesor, ďakujeme.

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • VÝCHOVNO-VÝCVIKOVÝ LYŽIARSKY KURZ

            • 15. 2. 2023
            • Od 06. 02. 2023 do 10. 02. 2023 si naši žiaci z tried II. G, VII. O, III. C vychutnali lyžiarsky kurz, ktorý prebiehal v lyžiarskom stredisku Telgárt. Z najvyššieho bodu bol nádherný výhľad na okolitú zasneženú krajinu. Cieľom výchovno-výcvikového lyžiarskeho kurzu bolo zvládnutie základnej lyžiarskej techniky, ako aj zdokonaľovanie lyžiarskych zručností. Žiaci zvládli jazdu na rozličnom teréne a za rôznych podmienok.

            • VALENTÍN

            • 11. 2. 2023
            • Vážený pedagogický zbor, milí študenti,

              mnohí iste viete, že sa blíži 14. február alebo ako ho väčšina z nás pozná – Deň svätého Valentína. Je to jeden z najobľúbenejších svätcov, patrón zaľúbencov, pocestných a mládeže.

              Preto ak chcete vyjadriť svoju náklonnosť, lásku, priateľstvo a úctu tým, ktorých nosíte vo svojom srdci, môžete tak  urobiť zaslaním VALENTÍNKY prostredníctvom našej školskej valentínskej pošty. Schránky budú umiestnené v budove gymnázia pri vrátnici a v budove SOŠ pri vstupe na prízemí. Schránky budú k dispozícii počas celého dňa 13. februára 2023 a v utorok 14. februára 2023. Valentínky odovzdáme zástupcom jednotlivých tried. Nezabudnite však napísať meno a priezvisko toho, komu je váš odkaz určený, a triedu, ktorú dotyčný/dotyčná navštevuje.

              Slávnostnú atmosféru podčiarknime oblečením vo valentínskych farbách, a to v červenej, ak si zadaná/zadaný, v bielej, ak si nezadaná/nezadaný, a v žltej, ak je to komplikované. Naša valentínska hliadka nenápadne navštívi triedy. A trieda, ktorá nás ohromí valentínskymi  farbami, vyhrá sladkú odmenu.

              Váš Školský parlament pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce

            • DEŇ BEZPEČNEJŠIEHO INTERNETU #SAFERINTERNETDAY

            • 11. 2. 2023
            • Deň bezpečnejšieho internetu je udalosť, ktorá je iniciovaná Európskou úniou od roku 2004 a je aktívne podporovaná štátmi po celom svete. Koná sa každoročne vždy druhý februárový utorok. Hlavným cieľom iniciatívy je upozorniť verejnosť na bezpečnosť a svedomitejšie používanie digitálnych technológií, najmä internetu a smartfónov.  Školský parlament si preto v súvislosti s týmto dňom pripravil pre žiakov prvých ročníkov gymnázia workshop so zaujímavými témami, napr. vytváranie silného hesla, bezpečné používanie smartfónov, potenciálne nebezpečenstvo sociálnych sietí. Žiakov táto téma zaujala a neváhali sa aktívne zapájať do diskusie či klásť otázky a podeliť sa aj o vlastné skúsenosti.

              Autor fotografií: Mgr. Nikola PATVARICKÁ

              Autor textu: Denisa DIROVÁ, II. C

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU

            • 6. 2. 2023
            • 27. januára 1945 oslobodila Červená armáda koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz, najväčší z nacistických vyhladzovacích táborov. Auschwitz sa stal symbolom holokaustu. V roku 2005 bol práve 27. január vyhlásený Organizáciou Spojených národov za deň, počas ktorého si svet pripomína obete holokaustu. 

              27. 1. 2023 pripravili študenti Gymnázia v Sečovciach pod vedením Mgr. Mareka Marjova spomienkovú aktivitu, ktorou priblížili obdobie holokaustu odohrávajúce sa na území Slovenska. 

              Dramatizáciou udalostí priblížili postupné obmedzovanie práv Židov, deportácie zo Slovenska a neľudské podmienky života v koncentračných táboroch. Smutné osudy tých, ktorí boli označení vtedajším režimom za nežiaducich, boli predstavené čítaním úryvkov z knihy Mengeleho dievča. Táto spomienková aktivita bola súčasťou celosvetovej iniciatívy ♯WeRemember - ♯ Spomíname a nezabúdame. 

              Na záver si všetci prítomní uctili obete holokaustu minútou ticha. 

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • PLESALI SME AŽ DO RÁNA

            • 4. 2. 2023
            • Po dlhšej prestávke (kvôli protipandemickým opatreniam) sa vďaka ústretovosti našej pani riaditeľky, štedrým sponzorom a maximálnej nasadenosti tretiakov opäť podarilo zorganizovať školský ples, a to v štýle 80-tych rokov, ktorý otvorila pani riaditeľka PaedDr. Michaela Štundová, MBA, naša školská kapela a tanečníčky LCX-mini pod vedením Lenky Molnárovej.

              Stovka plesajúcich žiakov so svietiacimi náramkami na rukách sa so svojimi pedagógmi vytancovala na slovenských a svetových eighties hitoch, ktoré úžasne mixoval DJ Šrobár. Atmosféru večera umocňovala originálna výzdoba premyslená do najmenších detailov. Nechýbala dobrá večera, bohaté švédske stoly, vynikajúce domáce koláčiky, cédečková fotostena s bláznivými rekvizitami na fotenie, tetovací kútik a zábavné hry, ktoré predeľovali jednotlivé tanečné kolá. O polnoci sa losovala bohatá tombola, o ktorú sa postarali známi i anonymní darcovia. Výťažok z nej sa naši žiaci rozhodli darovať na podnet pani riaditeľky ťažko skúšanej mladej rodinke Bánovskej zo Sečoviec (a to nielen preto, že mamka je našou absolventkou), ktorej sa narodil chlapček so spinálnou svalovou atrofiou. Hodinu po polnoci sa vyhlásila kráľovná a kráľ plesu, ktorými sa tento rok stali Kristína Jenčová z triedy II. G a Rastislav Štunda z triedy VIII. O.

              Bol to nádherný večer. Radosť, krása, priateľstvo a vzájomná blízkosť nám robili spoločnosť až do rána. Už teraz sa tešíme na ďalší školský ples.

               

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • Riaditeľské voľno

            • 1. 2. 2023
            • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamujeme, že dňa

               3. 2. 2023 (piatok) 

              riaditeľka školy udeľuje žiakom Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce z organizačných dôvodov riaditeľské voľno.