• Novinky

            • NÁŠ ŠKOLSKÝ PARLAMENT ZÍSKAL ZLATÝ ODZNAK

            • 30. 6. 2024
            • Na konferencii „Školské parlamenty v akcii“ KSK a RCM ocenili celoročnú prácu Školského parlamentu Kollárka značkou kvality – Zlatý parlament. Ocenenie i poukážka v hodnote 300 € nás potešili a povzbudili do aktívnej a tvorivej práce aj v ďalšom školskom roku.

              Sme hrdí na náš ŠP a tento úspech nás motivuje s ešte väčším úsilím pokračovať v dobrej práci v prospech našej školy.

            • Príhovor predsedu KSK k ukončeniu školského roka

            • 28. 6. 2024
            • Vážení učitelia, milí žiaci,

               

              tak ste to dokázali! Školský rok 2023/2024 je za nami, a to znamená jediné – prázdniny sa môžu začať! Ranné vstávanie sa na chvíľu odkladá presne pre 22 077 žiakov krajských stredných škôl. Zostáva vyriešiť už len jednu rovnicu o dvoch neznámych: kde zohnať čerstvý melón a bude dnes počasie na kúpalisko? Tento rébus iste všetci zvládnete na jednotku.

               

              Milí učitelia, milí žiaci, chcem vám všetkým pogratulovať, pretože viem, že za každým vysvedčením sa skrýva kopec tvrdej práce – v laviciach aj za katedrou. Som presvedčený, že známky nie sú jediným meradlom vašich schopností. Pre mnohých z vás sa vyučovanie nekončilo zvonením po hodine a odhodlane ste sa zapájali aj do mimoškolských aktivít. To si veľmi cením.

               

              Iste sa medzi vami nájdu takí, u ktorých koncoročné hodnotenie prevýšilo očakávania, ale možno patríte do tej druhej skupiny. Nebuďte sklamaní, zo svojej skúsenosti vám môžem povedať, že každá chyba pomáha posúvať sa dopredu. Je čas hodiť zlé za hlavu a nazbierať počas leta nové nápady.

               

              Aj Košický samosprávny kraj využije prázdniny, aby sme priestory vašich stredných škôl opäť o čosi viac zmodernizovali. Nechajte sa prekvapiť! Župa ako zriaďovateľ podporuje všetko nové a moderné, čo rozhýbe kraj. A priestor rozhodnúť dávame aj vám! Pre svoju školu môžete získať financie formou participatívneho rozpočtu a skultúrniť si triedu alebo spoločné priestory.

               

              Čo ma však mimoriadne teší, sú správy o vašich úspechoch, ktoré sme na župe počúvali počas celého roka. Či už išlo o Amavet, Hydrogen Horizon Grand Prix Pro, Western Edge First Lego League Open, ale aj žiacku časť Krajskej futbalovej ligy a celá fúra ďalších. Klobúk dole pred vami a ďakujeme, že je o našom kraji vďaka vám počuť!

               

              Takže, čo vás čaká toto leto? Verím, že pred televíziou či nekonečným „scrollovaním“ uprednostníte dobrodružstvá, ktoré by závidel aj Indiana Jones. Aj leto prináša veľa príležitostí naučiť sa niečo nové – či už to bude surfovanie, alebo výroba domácej limonády. Hoci sa už vyberiete na hory, k moru, alebo na záhradu, myslite na to, že dôležitejšie ako destinácia, je spoločnosť, v ktorej si prázdniny vychutnáte.

               

              Prajem vám všetkým zábavné leto, plné oddychu. Vráťte sa nabití energiou a pripravení na ďalšie dobrodružstvá - tento raz tie školské.

               

              S priateľským pozdravom

              Rastislav Trnka

              Predseda Košického samosprávneho kraja

            • ZÍSKALI SME MEDZINÁRODNÝ CERTIFIKÁT A TITUL ZELENÁ ŠKOLA

            • 27. 6. 2024
            • Kancelária Zelenej školy nám udelila medzinárodný certifikát, ktorý nám dáva oprávnenie používať titul Zelená škola, čím sa zároveň stávame členom medzinárodnej siete Eco-Schools. Slávnostná certifikácia sa uskutoční 13. 9. 2024 v Bratislave.

            • TRETIACI SPOZNÁVALI KRÁSY DOLNÉHO ZEMPLÍNA

            • 27. 6. 2024
            • V rámci školského výletu žiaci III. G triedy navštívili najprv Kaštieľ Františka II. Rákocziho v Borši. V expozícii s názvom Tri narodenia Rákocziho sa okrem histórie kaštieľa oboznámili aj s fungovaním panstva, s rodinou Rákoczi a zahrali si zaujímavé interaktívne hry. Obdivovali aj krásne okolie kaštieľa. Následne sa presunuli do obce Viničky, odkiaľ absolvovali plavbu loďou po rieke Bodrog.

            • DOBRODRUŽNÁ EXPEDÍCIA DOFE

            • 24. 6. 2024
            • Naši dofáci sa vybrali na dobrodružnú expedíciu DofE a objavovali prírodné krásy juhovýchodného Slovenska a jeho históriu.

              Svoje putovanie začali vo vinárskej oblasti Tokaj, konkrétne v Malej Bare, kde navštívili Tree-Top Village. Pokračovali do Veľkej Bary, potom do Borše, kde si prezreli nádherný Kaštieľ Rákóczi Borša a dozvedeli sa viac o jeho historickom význame. Prešli Chráneným areálom Boršiansky les a v Malej Tŕni si užili nádherný výhľad na región Tokaj. Nakoniec zakotvili na Slanskom hrade.

              Veríme, že budúci školský rok sa pridáte k našej komunite dofákov.

            • ŠTUDIJNO-POZNÁVACÍ POBYT V ALICANTE

            • 24. 6. 2024
            • Učiť sa španielsky jazyk je veľmi užitočné, pretože je to druhý najrozšírenejší jazyk na svete. Znalosť španielčiny otvára dvere k lepšiemu porozumeniu bohatej hispánskej kultúry, zlepšuje pracovné príležitosti a umožňuje hlbšie a autentickejšie zážitky pri cestovaní po Španielsku a Latinskej Amerike. 

              Skupina žiakov I. G triedy nedávno navštívila španielske mesto Alicante, kde sa venovali intenzívnemu štúdiu španielskeho jazyka. Počas svojho pobytu mali príležitosť variť tradičné jedlá, čo im umožnilo hlbšie spoznať miestnu kultúru. Okrem toho sa zúčastňovali rôznych aktivít s miestnymi obyvateľmi, čo im poskytlo jedinečný pohľad na španielsky spôsob života. Nechýbali ani výlety po historických pamiatkach, vďaka ktorým spoznali bohatú históriu a architektúru Španielska. 

              Alicante je krásne prímorské mesto na juhovýchodnom pobreží Španielska známe svojimi nádhernými plážami, historickou pevnosťou Santa Bárbara a živou promenádou Explanada de España 

              Po ceste domov žiaci využili dlhšie medzipristátie v Ženeve, kde absolvovali prehliadku miestnych pamiatok a užili si plavbu loďou po Ženevskom jazere. Tento deň im poskytol ďalšie nezabudnuteľné zážitky a rozšíril ich poznanie o tomto krásnom švajčiarskom meste.

              Ženeva je druhé najväčšie mesto Švajčiarska známe svojou medzinárodnou atmosférou a sídlom mnohých medzinárodných organizácií, vrátane OSN a Červeného kríža. Mesto sa nachádza na brehu Ženevského jazera a ponúka nádherné výhľady na Alpy. Okrem prírodných krás je Ženeva bohatá na kultúrne a historické pamiatky, ako je Katedrála sv. Petra, vodná fontána Jet d'Eau a množstvo múzeí a galérií. 

            • KURZ ŠPANIELSKEHO JAZYKA NA MALORKE – SOŠ

            • 21. 6. 2024
            • V dňoch 31. 5. - 6. 6. 2024 sa žiaci I. C, II. C a III. C zúčastnili kurzu španielskeho jazyka na Malorke.

              V doobedňajších hodinách si rozširovali svoje vedomosti zo španielčiny a v poobedňajších ich aplikovali v interakcii s miestnymi obyvateľmi. Navštívili aj hlavné mesto Palma de Mallorca, kde si mohli pozrieť prístav a historické pamiatky. Počas celého pobytu mali možnosť vychutnať si miestnu gastronómiu

            • DEŇ ZEMPLÍNA

            • 21. 6. 2024
            • Všetko má svoju históriu, všetko sa raz akosi začalo. Platí to aj o školskom projekte Deň Zemplína, ktorého XIV. ročník sa konal vo štvrtok a už je takisto iba síce nedávnou, ale históriou.

              Od spontánneho nápadu niekoľkých nadšencov z radov pedagógov po realizáciu v spolupráci s nadšencami z radov študentov nebolo ďaleko. Svojím zanietením „nakazili“ väčšinu žiakov i učiteľov. Pestrosť krojov, vyučovanie v zemplínskom nárečí, chytľavé energické melódie a radosť boli súčasťou životov stoviek absolventov našej školy počas jednotlivých ročníkov. Každý mal však inú atmosféru, ale rovnaký zámer –  motivovať k lokálpatriotizmu, úcte k tradíciám našich predkov, k uvedomeniu si, kde sú naše korene, kde je náš domov.

              Nech v spomienkach na toto podujatie dlho a účinne rezonuje odkaz jedného starého Zemplínčana – folkloristu: „Perši poznaj domovisko a tak hľedaj San Francisko!“

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • STREET WORKOUT GAMES 2024

            • 20. 6. 2024
            • Dňa 19. 6. 2024 sa na našej škole uskutočnila športová súťaž v street workoute, ktorej sa zúčastnilo 25 študentov  z rôznych ročníkov. Súťažné disciplíny pozostávali zo zhybov, drepov, dipov, brušákov a skoku do diaľky z miesta.

              V súťaži chlapcov obsadil 1. miesto Štefan Marhefka, ktorý urobil  27 zhybov a skočil 299 cm. Na 2. mieste sa umiestnil Filip Švanda, ktorý sa blysol 80 drepmi za minútu. Matej Bodnár skončil na 3. mieste s limitom 55 dipov.

              V súťaži dievčat obsadila 1. miesto Bianca Keszegová, 2. miesto Žofia Adamová a 3. miesto Laura Koscelanská.

              Víťazom blahoželáme a zúčastneným ďakujeme.

            • VEĽKÝ FUTBAL O POHÁR PRIMÁTORA TREBIŠOV

            • 18. 6. 2024
            • Dňa 17. 06. 2024 sa na Slavoji v Trebišove uskutočnil futbalový turnaj o putovný pohár primátora mesta Trebišov. Proti sebe sa postavili školy: Gymnázium Trebišov, Obchodná akadémia Trebišov, DSA Trebišov a Spojená škola Kollárova 17, Sečovce. Jednotlivé zápasy boli vyrovnané a napínavé až do poslednej minúty. Naši žiaci preukázali bojovnosť a odhodlanosť, vďaka čomu sa im podarilo získať 1. miesto. Veľkou oporou nášho tímu bol brankár Miroslav Hovanec (trieda III. C), ktorý neinkasoval žiadny gól. Za svoj výkon získal cenu za najlepšieho brankára turnaja. Chlapcom srdečne gratulujeme.

            • ZÍSKALI SME CENU VEREJNOSTI SLOVENSKA

            • 13. 6. 2024
            • Gymnazistky Júlia Hudecová a Klára Tóthová (trieda II. G) spolu so svojimi spolužiakmi z odboru informačné a sieťové technológie Lukáš Béreš, Lukáš Rosko a Mário Germek (trieda II. T) prišli s jedinečným nápadom na tému „Spravovanie tepla“ v rámci projektu „Skúsenosť vs. mladosť“. Ten má za cieľ prepájať teoretické znalosti s praktickými skúsenosťami a tým pripravovať mladých ľudí na reálny život a prácu v rôznych odvetviach.

              Aj keď sa spomenutí žiaci štúdiu ekonomiky nevenujú, dokázali v tejto oblasti uspieť a svojím projektom získali významné ocenenie – cenu verejnosti Slovenska. Ich práca sa zameriavala na efektívne spravovanie tepla, čo je v súčasnosti veľmi aktuálna téma vzhľadom na energetické výzvy a potrebu šetrenia zdrojov. Prostredníctvom svojho projektu demonštrovali, ako je možné znížiť náklady na vykurovanie a zvýšiť energetickú efektivitu budov.

              Ich úspech vysoko ocenila aj pani riaditeľka PaedDr. Michaela Štundová, MBA: „Je obdivuhodné, čo títo mladí ľudia dosiahli, aj keď sa ekonomike priamo nevenujú. Ich projekt je dôkazom toho, že mladá generácia má potenciál prichádzať s inovatívnymi riešeniami a prispievať k lepšej budúcnosti."

              Gratulujeme našim žiakom a prajeme im veľa ďalších úspechov v ich štúdiu a v budúcich projektoch.