• Novinky

            • VÝHRA V SÚŤAŽI PRINIESLA NAŠEJ ŽIAČKE ŽIVOTNÉ ZÁŽITKY

            • 30. 5. 2024
            • Naša žiačka Bianca Keszegová sa sama presvedčila, že zapojenie sa do mimoškolských aktivít, ktoré vyhlasuje náš zriaďovateľ, sa skutočne oplatí.

              Paríž, Berlín a Dvúr Králové. Presne tieto tri zastávky boli súčasťou európskeho tripu s názvom „Výlet plný inšpirácie“.

              V tréningovom centre slávneho PSG na ňu čakal Milan Škriniar spolu s talianskym reprezentačným brankárom Gianluigim Donnarummom a Brazílčanom Marquinhosom. Po spoločnom obede so slovenským obrancom nasledovala obhliadka hlavného mesta Francúzska. Obohatením bola účasť na poslednom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu pred blížiacimi sa eurovoľbami.

              V Berlíne na slovenskú delegáciu čakal pán Solčány, veľvyslanec SR, ktorý všetkých účastníkov previedol po meste a priblížil históriu tunajšieho regiónu.

              Nezabudnuteľný výlet zakončila Bianca v českom Safari parku, ktorý je známym domovom viacerých unikátnych druhov zvierat a rastlín.

              Investovaná námaha sa našej žiačke skutočne vyplatila. Srdečne jej gratulujeme a prajeme viacero podobných úspechov.

            • PLAVECKÝ KURZ

            • 28. 5. 2024
            • V dňoch 20. 05. 2024 – 24. 05. 2024 naša škola organizovala plavecký kurz na Mestskej plavárni v Trebišove. Kurzu sa zúčastnili žiaci z triedy I. A, I. G, I. C, I. T.

              Cieľom bolo rozšíriť a prehĺbiť plavecké zručnosti a techniky plaveckých spôsobov u žiakov, prispieť k rozvoju ich pohybových schopností – vytrvalostno-silových, dynamicko-silových, obratnostných. Žiaci si osvojili potrebné poznatky o plávaní, boli motivovaní k pravidelnej pohybovej aktivite a pochopili význam plávania pre svoje zdravie.

              Na záver plaveckého kurzu si žiaci zmerali svoje plavecké zručnosti v plávaní voľným spôsobom na 50 m a 25 m.

            • NAŠI ŽIACI PREDSTAVILI INOVATÍVNE NÁPADY NA FOUNDERS CHALLENGE

            • 24. 5. 2024
            • Naši žiaci predstavili svoje inovatívne nápady v rámci regionálneho akceleračného programu Founders Challenge, ktorý sa zameriava na podnikateľské nápady stredoškolákov.

              Jakub Sojka a Kristína Jenčová predstavili svoj ekologicky udržateľný nápad na výrobu ekologických tabliet, ktoré majú slúžiť ako náhrada za tradičné chemické produkty. Cieľom je minimalizovať negatívny vplyv na životné prostredie. Ich iniciatíva sa stretla s veľkým záujmom a ocenením od odborníkov.

              Zuzana Farkašová a Blažena Marcinová predstavili svoj nápad Profesioso – Portál profesií, ktorý má za cieľ pomôcť mladým ľuďom pri rozhodovaní sa o ich budúcej kariére a povolaní. Tento inovatívny portál ponúka široké spektrum informácií o rôznych profesiách a možnostiach vzdelávania, čím pomáha stredoškolákom pri ich rozhodovaní, kam na vysokú školu.

              Sofia Rozinová a Jakub Čižmár predstavili svoj revolučný nápad na inovatívny spínač na počítač. Ich projekt sa zameriava na vytvorenie inteligentného spínača, ktorý by umožňoval efektívnejšie a pohodlnejšie ovládanie počítačových systémov. Ich nápad si získal pozornosť a uznanie za technologickú inováciu.

              Naši žiaci opäť raz ukázali, že podnikateľské myslenie a kreativita nemajú žiadne hranice.

            • EXKURZIA DO BOTANICKEJ ZÁHRADY UPJŠ V KOŠICIACH

            • 24. 5. 2024
            • Žiaci VI. O triedy strávili utorok 21. mája 2024 v najväčšej botanickej záhrade na Slovensku. Nadchli sa aktuálnou výstavou exotických druhov motýľov. V areáli spoznávali okrem rastlín nášho okolia aj tropické a subtropické rastliny a dreviny. Prešli dendrologickým a včelárskym náučným chodníkom s edukačnými a relaxačnými stanovišťami, kde vypĺňali pracovné listy so zaujímavými úlohami.

            • OPÄŤ SME SA NECHALI UNIESŤ – HUDBOU

            • 24. 5. 2024
            • Už tradične, opäť raz,  sme sa nechali uniesť krásnou hudbou romantických skladateľov. Zúčastnili sme sa verejnej generálky záverečného koncertu koncertnej sezóny Štátnej filharmónie Košice. Zazneli diela Franza Schuberta, Roberta Schumanna a Antonína Dvořáka. Bol to nádherný zážitok. Hudba nás povznáša, očisťuje, obohacuje a robí lepšími. Tešíme sa na ďalší koncert. 

            • DO AKTIVÍT ZELENEJ ŠKOLY SA ZAPÁJAJÚ AJ ŽIACI SOŠ

            • 24. 5. 2024
            • Žiaci mali možnosť opäť zažiť recykláciu v praxi, pretože spolu s majsterkami odborného výcviku ušili textilné tašky. Na ich výrobu použili staré nepotrebné materiály, ktoré získali zo školského swap kútika.

            • KURZ NA OCHRANU ŽIVOTA A ZDRAVIA

            • 24. 5. 2024
            • V dňoch 02. 05. 2024 – 03. 05. 2024 a 06. 05. 2024 žiaci III. A, III. C, III. T, III. G absolvovali KOŽAZ.

              Žiaci sa po nástupe pred budovou SŠ presunuli na futbalové ihrisko, kde boli pripravené jednotlivé stanovištia. Cieľom KOŽAZ bolo upevniť telesné a duševné zdravie žiakov, zlepšiť ich pohybovú zdatnosť a fyzickú kondíciu, prehĺbiť vedomosti a zručnosti spojené s poskytovaním prvej pomoci, rozviť u žiakov estetické cítenie a pozitívny vzťah k prírode, ukázať im vhodné spôsoby konania v krízových situáciách, naučiť ich rozoznávať signály civilnej ochrany, orientovať sa v prírode a pracovať v kolektíve.

              Veríme, že stanovené ciele boli splnené a budú žiakom na prospech.

            • PROJEKTOVÉ STRETNUTIE V TURECKU

            • 24. 5. 2024
            • Medzinárodné projektové stretnutie v Turecku, ktorého hostiteľom bola škola Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Mesleki Egitim merkezi, sa konalo za účasti žiakov a učiteľov Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce.

              Témou medzinárodného projektového stretnutia bolo využitie byliniek v miestnej kuchyni, trvalo udržateľné ekologické poľnohospodárstvo a spolupráca hotelov a škôl pri podpore trvalo udržateľného cestovného ruchu. Účastníci zdieľali svoje skúsenosti a osvedčené postupy. Dôležitou súčasťou stretnutia boli aktivity v rámci Európskeho týždňa odborných zručností a rovesnícke učenie.

              Okrem odborného vzdelávania mali účastníci možnosť spoznať kultúru, spôsob života a tradície v Turecku.

              Viac informácií a fotiek z projektového stretnutia si môžete pozrieť na našej projektovej FB stránke: https://www.facebook.com/profile.php?id=100094086705067

              Erasmus+ KA2 Jedlo a jeho vplyv na nás

              Food and its impact on us

              2022-2-SK01-KA210-VET-000097942

              „Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC). Európska únia ani organizácia udeľujúca grant za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť."

            • BYŤ OBDAROVANÝ JE PEKNÉ, ALE OBDAROVAŤ KRÁSNE

            • 13. 5. 2024
            • Žiaci III. G triedy sa výťažok z tomboly zo školského plesu v hodnote 600 € rozhodli darovať ťažko chorému Alexovi z Lemešian. Peniaze boli použité na liečbu, rehabilitácie a na doplatok na schodiskový výťah, ktorý Alexovi veľmi pomôže.

              Mamka Alexa pripravila pre žiakov III. G veľké sladké prekvapenie v podobe koša plného sladkostí. Ďakujeme a Alexovi prajeme veľa zdravia.

            • TÚRA INTERNÁTNIKOV

            • 13. 5. 2024
            • Študenti ubytovaní na školskom internáte sa vybrali 8. 5. 2024 osláviť sviatok ukončenia vojny túrou na Viniansky hrad a Vinianske jazero. Počasie nám prialo. Plní nových zážitkov sme sa šťastne vrátili na internát.

            • ROZLÚČKA NA INTERNÁTE

            • 13. 5. 2024
            • Rozlúčka so štvrtákmi ubytovanými na školskom internáte prebiehala 10. 5. 2024 v priateľskej a príjemnej atmosfére.

              Čakalo ich prekvapenie a častušky, ktoré si pre nich prichystali mladší študenti.

              Našim štvrtákom prajeme najmä veľa trpezlivosti a chuti do učenia v akademickom týždni.

            • ERASMUS + MINDFUL YOUTH

            • 13. 5. 2024
            • Naši žiaci a učitelia zažili výnimočný projektový týždeň v meste Soverato na juhu Talianska v Kalábrii, ktorý organizoval JUMP Academy Professional Training.

              Voľný čas v prvý deň cestovania využili zástupcovia školy na návštevu Ríma a jeho dominánt. Cestou Via dei Fori Imperiali sa dostali ku koloseu, parlamentu a Panteónu. Po vychutnaní si talianskej histórie podvečer pristáli v Lamezii, kde na nich čakal súkromný transport priamo do Soverata pri Iónskom mori.

              Hlavná pozornosť stretnutia smerovala k 8. ročníku Euro.Soul festivalu, ktorý bol realizovaný pri príležitosti Dňa Európy. Počas pestrého programu sa zúčastnili vzdelávacích a kultúrnych aktivít, s ktorými JUMP spolupracuje. Naši žiaci a učitelia sa s partnermi projektu „Natural Born Teachers“ a „Mindful Youth“ z Portugalska, Estónska, Turecka, Bulharska a Španielska stretávali online počas 4 mesiacov.

              Projektový týždeň sa začal teambuildingovými aktivitami, spoznávaním mesta, jeho kultúry, historických pamiatok a tradícií. Pokračoval sériou tréningových cvičení zameraných na mentálne zdravie v digitálnom veku. Vyvrcholením bol kultúrny večer, kde účinkovali miestni umelci. Zúčastnili sa futbalového turnaja Schuman Cup a divadelného predstavenia spojeného s odovzdávaním cien za tvorbu trailerov ku knižným predlohám s názvom LET’S BOOK TRAILERS.
              Za absolvovanie projektových aktivít získali certifikáty, skúseností a množstvo vedomostí, ktoré môžu ďalej šíriť medzi svojich kolegov a spolužiakov.

              #EuroSoul24 #JumpwithUs #ErasmusPlus #Europeday #Europeday24

              Mindful Youth Project, 2023-1-IT03-KA153-YOU-000142591

            • AKO ŠTUDENTI ROZHODLI O VYUŽITÍ PARTICIPATÍVNEHO ROZPOČTU NA NAŠEJ ŠKOLE

            • 9. 5. 2024
            • Na našej škole sme nedávno zažili vzrušujúci moment demokracie a spolurozhodovania vďaka našim školským participatívnym rozpočtom. Tento projekt dáva študentom možnosť rozhodnúť, ako budú využité určené finančné prostriedky na zlepšenie školského prostredia. Vďaka angažovanosti žiakov môžeme školu prispôsobiť tak, aby viac vyhovovala ich potrebám a predstavám.

               

              Proces hlasovania

              Po sérii konzultácií s vedením školy a intenzívnom brainstormingu medzi študentmi sme prešli k samotnému hlasovaniu, ktoré prebehlo online, čo umožnilo každému prispieť svojím hlasom.

               

              Výsledky hlasovania

              Výsledky hlasovania sú už známe a s radosťou vám ich predstavujeme:

              1. Výukový SW Sunflower Biológia – získal celkom 184 hlasov.

              Tento softvér slúži na interaktívne štúdium biológie a výrazne obohatí naše biologické laboratóriá.

               

              2.- 3. Oddychová záhrada - stromy, lavičky, kríky – získala 173 hlasov.

              2.- 3. Interaktívne tabule v budove SOŠ – tiež získala 173 hlasov.

              Vytvorenie oddychového priestoru na školskom dvore, kde môžu žiaci relaxovať a naberať nové sily medzi hodinami.

              Moderná technológia, ktorá umožní interaktívnejšie a vizuálne atraktívnejšie vyučovacie hodiny.

               

              3. Zelená strecha na altánok – získala 62 hlasov.

              Ekologický projekt, ktorý prispeje nielen k estetike školského areálu, ale aj k lepšej mikroklíme.

               

              Poďakovanie

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní a aktívne prispeli k rozhodovaciemu procesu. Záujem žiakov a ich zapojenie sa sú kľúčové pre rozvoj našej školskej komunity a neustále zlepšovanie prostredia, v ktorom spoločne trávime náš každodenný život.

               

              Čo ďalej?

              Realizácia vybraných projektov sa začne v najbližších týždňoch. Budeme vás pravidelne informovať o pokroku a zmenách, ktoré sa uskutočnia. Taktiež vás pozývame, aby ste sa zapojili do ďalších fáz projektov – od návrhu až po realizáciu.

              Vaša aktívna účasť na tomto projekte dokazuje, že mladí ľudia majú silný hlas a môžu efektívne prispieť k pozitívnym zmenám v našej školskej komunite. Ďakujeme, že ste súčasťou tejto dôležitej iniciatívy.

            • MLADÝ MARKETÉR – DOSTALI SME SA DO FINÁLE

            • 9. 5. 2024
            • Žiak našej školy Damián Fejko (trieda III. T) sa zúčastnil súťaže Mladý marketér, ktorá je pod záštitou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Súťaž je zameraná na znalosti z oblasti marketingu a ponúka študentom stredných škôl ukázať svoje schopnosti v oblasti tvorby online reklamných kampaní.

              Aj keď Damián nemá vo svojom študijnom programe predmet ekonomika, rozhodol sa prijať túto výzvu. Vďaka svojej kreativite a vedomostiam postúpil až do finále, kde sa 26. apríla 2024 stretol v Trnave s deviatimi najlepšími žiakmi z celého Slovenska. Damiánov úspech je jasným dôkazom toho, že odhodlanie a vášeň môžu viesť k vynikajúcim výsledkom.

              Sme hrdí na nášho študenta, ktorý sa zapojil do tejto výzvy a reprezentoval našu školu na národnej úrovni.