• Novinky

            • BYŤ OBDAROVANÝ JE PEKNÉ, ALE OBDAROVAŤ KRÁSNE

            • 13. 5. 2024
            • Žiaci III. G triedy sa výťažok z tomboly zo školského plesu v hodnote 600 € rozhodli darovať ťažko chorému Alexovi z Lemešian. Peniaze boli použité na liečbu, rehabilitácie a na doplatok na schodiskový výťah, ktorý Alexovi veľmi pomôže.

              Mamka Alexa pripravila pre žiakov III. G veľké sladké prekvapenie v podobe koša plného sladkostí. Ďakujeme a Alexovi prajeme veľa zdravia.

            • TÚRA INTERNÁTNIKOV

            • 13. 5. 2024
            • Študenti ubytovaní na školskom internáte sa vybrali 8. 5. 2024 osláviť sviatok ukončenia vojny túrou na Viniansky hrad a Vinianske jazero. Počasie nám prialo. Plní nových zážitkov sme sa šťastne vrátili na internát.

            • ROZLÚČKA NA INTERNÁTE

            • 13. 5. 2024
            • Rozlúčka so štvrtákmi ubytovanými na školskom internáte prebiehala 10. 5. 2024 v priateľskej a príjemnej atmosfére.

              Čakalo ich prekvapenie a častušky, ktoré si pre nich prichystali mladší študenti.

              Našim štvrtákom prajeme najmä veľa trpezlivosti a chuti do učenia v akademickom týždni.

            • ERASMUS + MINDFUL YOUTH

            • 13. 5. 2024
            • Naši žiaci a učitelia zažili výnimočný projektový týždeň v meste Soverato na juhu Talianska v Kalábrii, ktorý organizoval JUMP Academy Professional Training.

              Voľný čas v prvý deň cestovania využili zástupcovia školy na návštevu Ríma a jeho dominánt. Cestou Via dei Fori Imperiali sa dostali ku koloseu, parlamentu a Panteónu. Po vychutnaní si talianskej histórie podvečer pristáli v Lamezii, kde na nich čakal súkromný transport priamo do Soverata pri Iónskom mori.

              Hlavná pozornosť stretnutia smerovala k 8. ročníku Euro.Soul festivalu, ktorý bol realizovaný pri príležitosti Dňa Európy. Počas pestrého programu sa zúčastnili vzdelávacích a kultúrnych aktivít, s ktorými JUMP spolupracuje. Naši žiaci a učitelia sa s partnermi projektu „Natural Born Teachers“ a „Mindful Youth“ z Portugalska, Estónska, Turecka, Bulharska a Španielska stretávali online počas 4 mesiacov.

              Projektový týždeň sa začal teambuildingovými aktivitami, spoznávaním mesta, jeho kultúry, historických pamiatok a tradícií. Pokračoval sériou tréningových cvičení zameraných na mentálne zdravie v digitálnom veku. Vyvrcholením bol kultúrny večer, kde účinkovali miestni umelci. Zúčastnili sa futbalového turnaja Schuman Cup a divadelného predstavenia spojeného s odovzdávaním cien za tvorbu trailerov ku knižným predlohám s názvom LET’S BOOK TRAILERS.
              Za absolvovanie projektových aktivít získali certifikáty, skúseností a množstvo vedomostí, ktoré môžu ďalej šíriť medzi svojich kolegov a spolužiakov.

              #EuroSoul24 #JumpwithUs #ErasmusPlus #Europeday #Europeday24

              Mindful Youth Project, 2023-1-IT03-KA153-YOU-000142591

            • AKO ŠTUDENTI ROZHODLI O VYUŽITÍ PARTICIPATÍVNEHO ROZPOČTU NA NAŠEJ ŠKOLE

            • 9. 5. 2024
            • Na našej škole sme nedávno zažili vzrušujúci moment demokracie a spolurozhodovania vďaka našim školským participatívnym rozpočtom. Tento projekt dáva študentom možnosť rozhodnúť, ako budú využité určené finančné prostriedky na zlepšenie školského prostredia. Vďaka angažovanosti žiakov môžeme školu prispôsobiť tak, aby viac vyhovovala ich potrebám a predstavám.

               

              Proces hlasovania

              Po sérii konzultácií s vedením školy a intenzívnom brainstormingu medzi študentmi sme prešli k samotnému hlasovaniu, ktoré prebehlo online, čo umožnilo každému prispieť svojím hlasom.

               

              Výsledky hlasovania

              Výsledky hlasovania sú už známe a s radosťou vám ich predstavujeme:

              1. Výukový SW Sunflower Biológia – získal celkom 184 hlasov.

              Tento softvér slúži na interaktívne štúdium biológie a výrazne obohatí naše biologické laboratóriá.

               

              2.- 3. Oddychová záhrada - stromy, lavičky, kríky – získala 173 hlasov.

              2.- 3. Interaktívne tabule v budove SOŠ – tiež získala 173 hlasov.

              Vytvorenie oddychového priestoru na školskom dvore, kde môžu žiaci relaxovať a naberať nové sily medzi hodinami.

              Moderná technológia, ktorá umožní interaktívnejšie a vizuálne atraktívnejšie vyučovacie hodiny.

               

              3. Zelená strecha na altánok – získala 62 hlasov.

              Ekologický projekt, ktorý prispeje nielen k estetike školského areálu, ale aj k lepšej mikroklíme.

               

              Poďakovanie

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní a aktívne prispeli k rozhodovaciemu procesu. Záujem žiakov a ich zapojenie sa sú kľúčové pre rozvoj našej školskej komunity a neustále zlepšovanie prostredia, v ktorom spoločne trávime náš každodenný život.

               

              Čo ďalej?

              Realizácia vybraných projektov sa začne v najbližších týždňoch. Budeme vás pravidelne informovať o pokroku a zmenách, ktoré sa uskutočnia. Taktiež vás pozývame, aby ste sa zapojili do ďalších fáz projektov – od návrhu až po realizáciu.

              Vaša aktívna účasť na tomto projekte dokazuje, že mladí ľudia majú silný hlas a môžu efektívne prispieť k pozitívnym zmenám v našej školskej komunite. Ďakujeme, že ste súčasťou tejto dôležitej iniciatívy.

            • MLADÝ MARKETÉR – DOSTALI SME SA DO FINÁLE

            • 9. 5. 2024
            • Žiak našej školy Damián Fejko (trieda III. T) sa zúčastnil súťaže Mladý marketér, ktorá je pod záštitou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Súťaž je zameraná na znalosti z oblasti marketingu a ponúka študentom stredných škôl ukázať svoje schopnosti v oblasti tvorby online reklamných kampaní.

              Aj keď Damián nemá vo svojom študijnom programe predmet ekonomika, rozhodol sa prijať túto výzvu. Vďaka svojej kreativite a vedomostiam postúpil až do finále, kde sa 26. apríla 2024 stretol v Trnave s deviatimi najlepšími žiakmi z celého Slovenska. Damiánov úspech je jasným dôkazom toho, že odhodlanie a vášeň môžu viesť k vynikajúcim výsledkom.

              Sme hrdí na nášho študenta, ktorý sa zapojil do tejto výzvy a reprezentoval našu školu na národnej úrovni.

            • SILA MLADÝCH PODNIKATEĽOV

            • 9. 5. 2024
            • Na nedávnom 29. ročníku Veľtrhu podnikateľských talentov v bratislavskom OC Nivy sa stretlo a predstavilo až 52 študentských firiem, ktoré si založili stredoškoláci z celého Slovenska. Tento impozantný zber mladých inovátorov a podnikateľov bol súčasťou vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia organizovaného neziskovou vzdelávacou organizáciou Junior Achievement Slovensko.

              Zapojili sme sa aj my, konkrétne naša študentská firma EKOLAR, ktorá predávala ekologické tablety. Žiaci III. G a VI. O triedy, ktorí sa podieľali na tejto aktivite, ukázali svoju odhodlanosť a podnikateľského ducha – priniesli na trh produkt, ktorý má nielen ekologický, ale aj ekonomický prínos.

              Program Aplikovaná ekonómia je dlhodobo osvedčený v rozvoji podnikavosti, ekonomického myslenia a finančného vzdelávania stredoškolákov. Organizácia JA Slovensko ho už od roku 1992 prináša na stredné školy po celom Slovensku. Žiaci zapojení do tohto programu majú jedinečnú príležitosť vytvoriť si vlastné akciové spoločnosti a prejsť cez celý podnikateľský proces – od zápisu do simulovaného obchodného registra až po predaj produktov a služieb.

              Veľtrh podnikateľských talentov je nezabudnuteľnou príležitosťou pre študentov prezentovať svoje nápady, zručnosti a snahu. Takéto podujatia sú dôležitou súčasťou výchovy mladej generácie k podnikaniu a kreativite a prinášajú nádej do budúcnosti slovenského podnikateľského prostredia.

            • POMÔŽTE NÁM VYHRAŤ

            • 3. 5. 2024
            • Klára Tóthová, Júlia Hudecová, Lukáš Bereš, Mário Germek a Lukáš Rožko – títo žiaci majú čosi spoločné – nedávno sa zúčastnili na súťaži TEPLO A ODPAD | SKÚSENOSŤ VS. MLADOSŤ. 

              Ich úlohou bolo nájsť najlepšie riešenie pre Slovensko, kraj alebo mesto s ohľadom na ekológiu a životné prostredie, konkrétne vymyslieť, ako využiť odpadové teplo, a navrhnúť efektívnu kampaň na jeho propagáciu.

              Tím našej školy sa dostal medzi 5 najlepších projektov (z 213).

              V tejto fáze budú všetky návrhy a spoty predstavené verejnosti, ktorá rozhodne, ktorý projekt bude víťazný.

              Pomôžte nám vyhrať – hlasujte! Stačí kliknúť na odkaz https://skusenostvsmladost.sk/kategoria-sutaz/stredne-skoly/  a vybrať náš projekt EKOLAR.

              ĎAKUJEME.

              https://streamable.com/f1x0ml ​​​​​​​