• Novinky

            • DOD AKADÉMIE PZ V BRATISLAVE A SVETOVÁ VÝSTAVA COSMOS DISCOVERY

            • 14. 11. 2022
            • Žiaci IV. C triedy odboru ochrana osôb a majetku sa dňa 3. novembra 2022 DOD Akadémie PZ v Bratislave.  Hlavný program prebiehal v aule Akadémie PZ v Bratislave. Nechýbali informácie o prijímacom konaní na štúdium, prehliadka interiéru,  exteriéru, kriminalistického a historického polygónu Akadémie PZ.

              Popoludní sme sa zúčastnili svetovej výstavy Cosmos Discovery, ktorá mapuje pilotované lety do vesmíru od ich počiatkov až po súčasné (aj plánované misie). Zoznámili sme sa s prvými vesmírnymi rokmi, najdôležitejšími míľnikmi povojnovej histórie ľudstva aj najnovšími projektmi a víziami. Prežili sme naozajstné príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry. Dotkli sme sa Mesiaca, vstúpili na palubu vesmírnej stanice, zažili najväčšie dobrodružstvo ľudstva na vlastnej koži. Výstava Cosmos Discovery vznikla v spolupráci s NASA, svetovými, českými a slovenskými odborníkmi. 

            • CELOSLOVENSKÉ KOLO FVAT AMAVET

            • 14. 11. 2022
            • V dňoch 6. – 8. 11. 2022 sa konalo v Bratislave celoštátne kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku, kde sa stretlo 55 najlepších žiackych projektov z oblasti vedy. Na tomto podujatí reprezentoval našu školu žiak III. A triedy Matej Čeľovský z odboru mechanik počítačových sietí.  Na Mateja sme patrične hrdí. Rovnako aj na celý tím, ktorý tvoril: Adam Bezeg – manažér (žiak III. A triedy), maturant Dominik Ondruš – programátor Micro:bitov (žiak IV. A triedy) a pedagogický dozor RNDr. Žaneta Baštová.

            • VZDELÁVACIA AKTIVITA – ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2022/2023

            • 10. 11. 2022
            • Dňa 08. 11. 2022 sa žiaci z tried I. G, V. O a I. C  zúčastnili zaujímavej prednášky usporiadanej najväčšou humanitárnou organizáciou UNICEF, ktorá pomáha deťom v núdzi od roku 1947. Pre žiakov gymnázia bola pripravená téma: TVÁRE PODVÝŽIVY a pre študijný odbor ochrana osôb a majetku téma: DETSKÍ VOJACI.

              Koordinátor Slovenskej nadácie pre UNICEF pán Mroč nám prostredníctvom prezentácie ozrejmil základné informácie o ťažkých životných podmienkach zaostalých krajín. Prednáška bola veľmi zaujímavá a pútavá. Cieľom bolo prostredníctvom rozvoja kritického myslenia žiakov klásť dôraz na to, aby si uvedomili, že nie všetci ľudia žijúci na našej planéte majú prístup k jedlu, k vzdelaniu alebo k svojim právam.

              Ak máte záujem zistiť o tejto téme viac, pozrite si krátke videá.

              Priložený link podvýživa https://www.youtube.com/watch?v=Dumdi7WULRk   

                                          riešenie https://www.youtube.com/watch?v=C08pDtuKycA

               

              Spätná väzba  žiakov:

              „Veľmi sa mi páčilo, zistila som informácie, ktoré som nevedela, a uvedomila som si, že mám šťastie, že žijem na Slovensku a mám čo jesť.“                

              Tamara Trellová, I. G

               

              „Som veľmi rada, že sme mali príležitosť vidieť, čo sa deje vo svete a ako ľudia pomáhajú deťom, ktoré nemajú také dobré podmienky ako my.“

              Magdaléna Iľková, I. G

               

              „Na prednáške sme si uvedomili, aké šťastie máme, že žijeme práve na Slovensku v dobrých podmienkach, kde máme dostatok jedla. Dozvedeli sme sa, ako ťažko žijú ľudia v iných krajinách, ako sú napríklad africké štáty. Taktiež sme zistili, ako vieme pomôcť veľkému množstvu ľudí a zaistiť im nejakú stravu prostredníctvom arašidovej pasty a tak pomôcť v boji proti podvýžive. Vďaka prednáške sme si taktiež uvedomili, ako si nevážime všetko, čo máme, od práva na život, na vzdelanie po dostatok až prebytok stravy, ktorou plytváme.“

              Sofia Sekáčová I. G

               

               

              „Výborná prezentácia, veľa som sa dozvedel.“

              Tobias Ján Kačmár, I. C

               

              „Páčila sa mi téma DETSKÍ VOJACI a dozvedel som sa niečo nové.“

              Miloš Novák, I. C

               

              Prednáška žiakov zaujala a v závere mali pripravené aj rôzne otázky. Uvedomili si, že život, ktorý žijeme, vôbec nie je taký zlý a majú byť za čo vďační.

               

                                                                                                       Mgr. Nikola Patvarická

            • ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2022/2023

            • 10. 11. 2022
            • Naša škola sa aj tento školský rok zapája do programu UNICEF – Škola priateľská k deťom 2022/2023. Stotožňujeme sa s jeho hlavným cieľom: vytvoriť v školách také prostredie, v ktorom sa dieťa cíti bezpečne, dobre, sebaisto a do ktorého chodí s radosťou. Základným predpokladom vytvorenia takéhoto prostredia je rešpektovanie  práv dieťaťa.

              Na získanie titulu Škola priateľská k deťom je potrebné splniť minimálne tieto 3 základné kritériá:

              1. VZDELÁVACIE AKTIVITY

              2. FUNDRAISING – zapojenie sa do zbierky Modrý gombík

              3. EVALUAČNÝ FORMULÁR

              Veríme, že spoluprácou žiakov, učiteľov i rodičov sa naša škola oficiálne stane Školou priateľskou k deťom.

              Mgr. Nikola Patvarická

            • ČO SA UČÍME

            • 8. 11. 2022
            • Aj v tomto školskom roku si žiaci IV. C triedy učiaci sa ruský jazyk pripravili v rámci Európskeho dňa jazykov videá, kde prezentujú predmety, ktoré sa vo svojom odbore učia. 

            • KANDIDÁTSKA LISTINA

            • 7. 11. 2022
            • Zoznam kandidátov vo voľbách do Školského parlamentu pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce:

              1. PRÍTOKA Tomáš, VII. O
              2. MIKLOVIČ Marko, III. M
              3. KOVÁČOVÁ Viktória, II. C
              4. DIROVÁ Denisa, II. C
              5. HOVANEC Miroslav, II. C
              6. KRASS Oliver, IV. M
              7. HORŇAK Kristián, I. T
              8. KOVAČIK Ľubomír, I. G
              9. ČIŽMÁR Oliver, III. G
              10. ŠEVČÍK Dominik, II. T
              11. ZUBKO Martin, II. T
              12. JURÍK Richard, III. G
              13. KÓNYOVÁ Júlia, III. C
              14. KURILECOVÁ Lucia, IV. G
              15. MIHAJLO Dávid, III. A
              16. KAČMÁR Jakub, II. A
              17. DRÁĽ Samuel, II. G
              18. FARKAŠOVÁ Zuzana, V. O

              Voľby budú prebiehať prostredníctvom Edupage v stredu 23. 11. 2022.

            • HALOWEEN NA ŠKOLSKOM INTERNÁTE 2022

            • 4. 11. 2022
            • Aj keď sa Halloween slávi 31. 10., žiaci ubytovaní na školskom internáte ho oslávili 26. 10. 2022. Bol to večer plný zábavy.  Žiaci ukázali svoju kreatívnosť  a vytvorili si masky, ktoré zaplnili celý priestor školského internátu. Večer si spestrili diskotékou, na ktorú budú spomínať, keď ich študentský život na školskom internáte skončí. 

            • DAROVANIE KRVI

            • 4. 11. 2022
            • Rozhodnite sa pre veľmi dôležitý krok v živote – darovať najvzácnejší dar. 

              Spartan Training Group Sečovce v spolupráci s vedením školy a Školským parlamentom pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce Vás pozýva darovať krv.  

              Darca musí mať ochranné rúško. 

              Viac informácií o darcovstve krvi aj na: https://redcross.sk/daruj-krv/  

               

              Ďakujeme Vám.  

            • SIMULOVANÉ ŠTUDENTSKÉ VOĽBY 2022

            • 4. 11. 2022
            • Aj pred spojenými župnými a komunálnymi voľbami na jeseň 2022 záleží na hlase mladých ľudí. V spolupráci s tímom aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatnej organizačnej jednotky konajúcej vo vlastnom mene s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja RMBRK sme na školskom internáte  25. 10. 2022 zorganizovali simulované študentské voľby do miest a krajov,  ktoré dávajú mladým ľuďom priestor vyjadriť svoj názor. Prispievajú tiež k prebúdzaniu záujmu mládeže o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska. Potrebujeme mladým povedať, že na nich záleží a že svoju budúcnosť môžu mať vo svojich rukách. Aj to môže byť konečným efektom volieb „nanečisto“.

              Dúfame, že aj takýmito akciami prispejeme k tomu, aby sa z našich študentov stali uvedomelí občania s kritickým myslením uvedomujúci si zodpovednosť za budúcnosť nášho mesta, kraja či našej krajiny. 

            • PROJEKT NBS 5PEŇAZÍ

            • 4. 11. 2022
            • Dňa 26. 10. 2022 sa žiaci triedy III. C z odboru ochrany osôb a majetku zúčastnili neformálneho finančného vzdelávania 5peňazí, ktoré prebiehalo v priestoroch Národnej banky Slovenska v Košiciach na tému „Príjem a práca“. Bolo určené žiakom stredných odborných škôl a gymnázií. Jeho cieľom bolo žiakom priblížiť svet práce a peňazí zážitkovým a interaktívnym spôsobom. Vzdelávací program pomohol našim žiakom lepšie pochopiť súvislosti medzi osobnými záujmami a silnými stránkami v kontexte výberu budúceho povolania. Počas vzdelávania si tretiaci vyskúšali rolu svojho preferovaného povolania, za ktorú získali mzdu. Naučili sa orientovať v  pojmoch superhrubá, hrubá a čistá mzda a dozvedeli sa o základoch daňovo-odvodového systému na konkrétnych príkladoch zo Slovenska i zo zahraničia. Praktickú časť vzdelávania tvorila skupinová práca. Príprava rodinného rozpočtu vytvorila priestor na nácvik realizácie finančných rozhodnutí v kategóriách bývanie, strava, doprava a pod.