• Novinky

            • GLOBAL MONEY WEEK 2023 – TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

            • 6. 4. 2023
            • V rámci projektu Národnej banky Slovenka 5 peňazí prebiehal Global Money Week 2023 – týždeň finančnej gramotnosti aj na Slovensku, ktorá pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. V týždni od 20. do 26. marca 2023 sa na mnohých miestach po celom Slovensku organizovali vzdelávacie aktivity pre mladých ľudí.

              Žiaci III. C a III. M triedy odboru ochrana osôb a majetku sa zúčastnili výzvy „Urob si finančný plán, aby tvoja budúcnosť rástla“ a spoločne sa zúčastnili kvízu Národnej banky Slovenska a videokurzu na portáli Zmudri „Ako zlepšiť svoju finančnú gramotnosť“.  

              Veríme, že inovatívnym vzdelávaním prispejeme k skvalitneniu finančnej gramotnosti a finančnej kultúry našich žiakov

            • HODINA ZEME

            • 23. 3. 2023
            • Hodina Zeme je najväčšou kampaňou WWF. Do tejto masívnej celosvetovej kampane sa každoročne zapája viac ako miliarda ľudí po celom svete. Hodina Zeme je dôležitou výzvou pre každého jednotlivca a je posolstvom činu. Cieľom tohto symbolického aktu je upozorniť na akútnu potrebu riešiť problém klimatických zmien.

              Zapojiť sa môžete aj vy! Ako? V sobotu 25. 03. 2023 v čase od 20.30 hod. do 21.30 hod. vypnúť mobily, internet a svetlá vo svojej domácnosti. Vypnutím svetla len na jedinú hodinu vyšleme svetu dôležité posolstvo, že je nutné zamerať sa na klimatické zmeny, a zároveň sa potvrdí, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás.

              V rámci Školského parlamentu pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce vás vyzývame, aby ste sa zapojili a „vypli“ – venovali sa niečomu pozitívnemu pre našu planétu. Spoločne tak premeníme jednu hodinu na množstvo inšpiratívnych udalostí. Na instagram alebo facebook školského parlamentu nám pošlite fotku, ako trávite voľný čas prechádzkou, čistením rieky, upratovaním okolia či ochranou prírody. Najzaujímavejšia fotka bude ocenená vecnou cenou.

               

              Školský parlament pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce

            • SCHVÁLILI NÁM ENVIRONMENTÁLNY AKČNÝ PLÁN

            • 22. 3. 2023
            • Máme dobrú správu! Kancelária Zelenej školy nám schválila  Environmentálny akč plán na obdobie školských rokov 2022/2023 – 2023/2024 s témou ZELENÉ OBSTARÁVANIE A ÚRADOVANIE. Zároveň ocenila dôkladne a podrobne urobený audit a prístup koordinátorky Mg. Veroniky Vargovej.

              Čo z toho všetkého pre nás ako pre školu, a teda pre jej pedagogických a nepedagogických zamestnancov i samotných žiakov a ich rodičov vyplýva? Spoločným napĺňaním aktivít v akčnom pláne sa chceme uchádzať o prestížny titul Zelenej školy, ale predovšetkým chceme konkrétnymi opatreniami znížiť ekologickú stopu.

              Ak sa chcete o výchovno-vzdelávacom programe Zelená škola dozvedieť viac, pozrite si na stránke našej školy sekciu Zelená škola (https://gdusecovce.edupage.org/a/zelena-skola). Tam budeme postupne zverejňovať jednotlivé aktivity a výzvy.

              Veríme, že spoločným úsilím nás všetkých sa staneme o trochu „zelenší“ – láskavejší k našej prírode.

            • FINANČNÉ VZDELÁVANIE S EGOM VO VIRTUÁLNEJ REALITE PROJEKTU TATRA BANKY

            • 22. 3. 2023
            • Žiaci tried III. C a III. M z odboru ochrana osôb a majetku sa zapojili do projektu Tatra banky, do ktorej bolo vybraných niekoľko stredných škôl z celého Slovenska. V prostredí virtuálnej reality si študenti vyskúšali rôzne situácie, ktoré sa týkali sveta financií. Prostredníctvom videí, koncipovaných ako príbeh, im raper Ego v 7 kapitolách vysvetlil finančné témy, ktoré by mali študenti stredných škôl ovládať. Zapojeným školám Nadácia Tatra banky darovala limitovanú verziu cardboardov – virtuálnych okuliarov, vďaka ktorým môžu študenti premeniť svoj smartfón na VR okuliare. Mladá generácia sa so smartfónmi v ruke narodila. Je pre nich prirodzené využívať nové technológie a aj preto sú pre ňu klasické prístupy k vzdelávaniu prežitkom. Pre učiteľov môže byť výzvou mladých zaujať.  

            • IT EXPO KOŠICE

            • 22. 3. 2023
            • Dňa 21. 3. 2023 sa žiaci IT odborov zúčastnili výstavy noviniek IT EXPO v Univerzitnej knižnici TUKE.  

            • SEMINÁR SEBAOBRANY A KOBUDO

            • 21. 3. 2023
            • Dňa 28. 2. 2023 a 15. 3. 2023 sa uskutočnil seminár sebaobrany a Kobudo pod vedením Kyoshi soshihan Konrád 8th dan, sensei Hatalovsky 5th dan, sensei Ondovčik 3th dan. Žiaci získali certifikáty a stali sa aj členmi Východoslovenskej únie karate a bojových športov.

            • OPÄŤ SA NÁM PÁČILO

            • 21. 3. 2023
            • Tesne pred jarnými prázdninami sme opäť zavítali do Bratislavy, aby sme navštívili Slovenské národné divadlo a Národnú radu Slovenskej republiky, a opäť sa nám páčilo.

              Podarilo sa nám čosi, čo sa bežnému divákovi nestáva. Tesne pred predstavením sme sa ocitli na doskách SND! A to vďaka dramaturgičke dočasne poverenej vedením organizačnej zložky Činohra SND Miriam Kičiňovej. Tá nás okrem iného previedla zákulisím a útrobami SND. Bol to neopakovateľný zážitok.

              Svojimi hereckými výkonmi nás potom takmer na tri hodiny vtiahli do príbehu Palárikovho Zmierenia vynikajúci členovia činoherného umeleckého súboru – Petra Vajdová, Jana Kovalčiková, Dano Heriban, Milan Ondrík, Jana Oľhová, Ján Gallovič i František Kovár. Dožinkovú atmosféru tohto diela umocnila Ľudová hudba Maroša Mikuša a tanečníci LUK.dance. Nechýbal humor, spev, ale aj improvizované scény, ktoré rovnako pobavili.

              V Národnej rade Slovenskej republiky nás sprevádzal pracovník komunikačného odboru Ľubomír Adamišin. Keďže v ten deň nebola parlamentná schôdza, na balkóne rokovacej sály nám odpovedal na naše zvedavé otázky, napr. ohľadom povinností, práv či platov poslancov.

              V závere exkurzie nechýbali, samozrejme, ani nákupy v nákupnom centre Nivy.

              Už teraz sa tešíme na ďalšie zážitky, ktoré nám ponúkne naše hlavné mesto.

            • DISKUSIA S ABSOLVENTMI GYMNÁZIA

            • 21. 3. 2023
            • Dňa 17. 3. 2023 sa z iniciatívy absolventov nášho gymnázia konala diskusia na tému Nové trendy v IT.

              Stretnutie sa uskutočnilo hybridnou formou. Účastníkom diskusie bol osobne Tomáš Fulajtár, ktorý sa venuje marketingu a digitalizácii pre farmaceutické spoločnosti. Online sa pripojil Branislav Pančura, vývojár hier v hernom štúdiu v Berlíne, a Ondrej Tokár, projektový manažér IT firmy v Bratislave.

              Časť žiakov, a to z odboru IST, bola rovnako pripojená cez Teams z firmy, kde prebieha ich praktické vyučovanie.

              Naši úspešní absolventi sa delili hlavne o cenné skúsenosti na trhu práce. Sme vďační za ich praktické rady ohľadom prípravy a kariérneho rastu študentov a čerstvých absolventov.

            • DAROVANIE KRVI

            • 20. 3. 2023
            • Po dobrých skúsenostiach z minulého roku sme sa rozhodli aj tento rok zapojiť do darovania krvi. V piatok 31. 03. 2022 v čase medzi 8.00 – 12.00 hod. sa uskutoční na našej škole DAROVANIE KRVI. 

              Srdečne pozývame zamestnancov, študentov, ale aj iných záujemcov, aby sa zapojili a pomohli zachrániť ľudský život.
               

              Podrobnejšie informácie o darcovstve: si môžete pozrieť tu: 

              https://www.ntssr.sk/web/o_darovani_krvi/otazky_o_darovani

            • KULTÚRNY A ŠPORTOVÝ ZÁŽITOK

            • 15. 3. 2023
            • Korčuľovanie zmierňuje depresívne nálady a posilňuje sebavedomie. Pobyt na ľadovej ploche výrazne prospieva ľuďom, ktorí trpia alergiami, a zmierňuje ich prejavy. Aktívnym pohybom v chladnom prostredí sa zároveň otužuje telo a zvyšuje vitálna kapacita pľúc. Aj naši žiaci z I. C, II. C, V. O a I. T triedy boli na zimnom štadióne v Trebišove a jazda na korčuliach bola pre nich pekným športovým zážitkom.

              Žiaci navštívili aj výstavu pri príležitosti 200. výročia narodenia grófa Andrássyho v Múzeu v Trebišove, kde im lektorka Mgr. Radová poskytla vyčerpávajúci výklad.

            • MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA NHSMUN (NATIONAL HIGH SCHOOL MODEL UNITED NATIONS)

            • 14. 3. 2023
            • Študenti Spojenej školy v Sečovciach spolu s pedagógmi Mgr. Veronikou Vargovou a Mgr. Marekom Marjovom strávili jarné prázdniny v New Yorku, kde sa zúčastnili medzinárodnej modelovej študentskej konferencie OSN a popritom spoznávali atrakcie veľkomesta.

              Pred samotným začiatkom aktivít brázdili newyorské ulice pomedzi mrakodrapy a užívali si ruch veľkomesta. Navštívili známe miesta: Rockefelerovo centrum, Katedrálu sv. Patrika, Central park, Trinity Church, Pamätník 9/11, Wall Street, Grand Central Terminal, Prírodovedné múzeum, Múzeum moderného umenia a, samozrejme, nenechali si ujsť večernú atmosféru na Times Square. Počas 2 a pol hodinovej plavby loďou po rieke Hudson oboplávali celý Manhattan a okrem toho mohli obdivovať newyorské štvrte Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island a New Jersey. Loď na chvíľu spomalila a  oni sa mohli kochať pohľadom na najznámejší symbol New Yorku – Sochu slobody. No najviac ich uchvátila Empire State Building a výhľad na nočný New York z 86. poschodia.

              Na samotnej konferencii naši žiaci reprezentovali tri krajiny: Katar, Sýriu a Turkmenistan. Pracovali v komisii UNESCO (Simona Vargová, Blažena Marcinová, Dávid Porhinčák) a SOCHUM (Sára Bajusová, Nikola Wenzelová, Timea Hrušovská, Jakub Sojka, Tomáš Prítoka, Šimon Doboš). Venovali sa otázkam vzdelávania domorodého obyvateľstva a ochrany kultúrneho dedičstva. Spolu s 2000 delegátmi navštívili aj OSN.

              Táto konferencia rozšírila ich obzory, nadobudli nové skúsenosti, získali nových priateľov a odniesli si množstvo nezabudnuteľných zážitkov.

            • ÚSPECH NA KRAJSKOM KOLE ONJ

            • 1. 3. 2023
            • Máme radosť z úspechu nášho žiaka Adama Macka (II. T), ktorý sa na krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 2D umiestnil na 2. mieste. Blahoželáme!

            • Záujem o konzultácie pred prijímacími skúškami pre školský rok 2023/2024

            • 1. 3. 2023
            • Formulár na prihlasovanie na konzultácie pred prijímacími skúškami na našu školu je spustený. 

              Prostredníctvom tohto formulára sa môžete prihlásiť na dva termíny konzultácií z matematiky a slovenského jazyka. Upozorňujeme, že tieto konzultácie NIE sú určené pre záujemcov o štúdium v odbore 9245 M ochrana osôb a majetku. V tomto odbore sa nevykonávajú prijímacie skúšky z týchto predmetov.

            • VOLEJBALOVÝ ÚSPECH

            • 28. 2. 2023
            • 28. 02. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo vo volejbale SŠ MIX v Trebišove. Naši žiaci a naše žiačky obsadili pekné 3. miesto. Srdečne gratulujeme!

            • LYŽIARSKY KURZ

            • 28. 2. 2023
            • Profesionálne vedený lyžiarsky kurz pre žiakov je skvelým odrazovým mostíkom k tomuto nádhernému športu. Radosť z pohybu a spokojnosť žiakov pri získavaní lyžiarskych pohybových skúseností je dôležitým predpokladom dlhodobejšieho záujmu oň. To bolo aj cieľom 2. turnusu lyžiarskeho výcviku, ktorého sa zúčastnili žiaci II. C a III. M triedy od 20. 02. 2023 do 24. 02. 2023 v stredisku SKI Telgárt.

            • AT&T BELIEVES

            • 27. 2. 2023
            • Dňa 21. 02. 2022 sa členovia študentskej firmy GREPLAN zúčastnili medzinárodného projektu AT&T Believes, ktorý chce pomôcť mladým ľuďom ľahšie ukončiť strednú školu a pripraviť ich na úspešný štart v prvom zamestnaní. Projekt je realizovaný v spolupráci s manažérmi spoločnosti AT&T Global Network Services Slovakia, a to prostredníctvom workshopov na rozvíjanie komunikačných a prezentačných zručností, riadiacich schopností či zručností spojených s kariérnym plánovaním. Spolupráca s AT&T je dôkazom toho, ako dokáže svet biznisu učiť mladých ľudí kompetenciám, ktoré sú dôležité pre život v 21. storočí.

            • PRIZNÁVAJÚ SA K NÁM AJ VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI

            • 16. 2. 2023
            • Každá škola je hrdá, ak sa k nej aj po mnohých rokoch priznávajú jej žiaci. O to viac, ak patria nielen v rámci Slovenska k tým váženým a uznávaným. Takým bezpochyby je aj prof. Ing. Martin Bajus, Dr.Sc., absolvent Jedenásťročnej strednej školy v Sečovciach v roku 1960, ktorý sa v sprievodnom liste adresovanom vedeniu školy priznal k svojej alma mater. Zároveň venoval našim pedagógom i žiakom do školskej knižnice viacero knižných publikácií, ktoré mu vyšli pri príležitosti jeho 80-tych narodenín.

              A ako v číslach zhodnotil Viktor Milata prínos Martina Bajusa v Zborníku z vedeckého workshopu pri príležitosti jeho životného jubilea pre svet vedy a výskumu? Pán profesor sa zaslúžil o rozvoj vedeckých poznatkov v oblasti chemickej technológie. Takmer  50 rokov pracoval najprv ako mladý vedecký pracovník a neskôr ako skúsený pedagóg na Katedre technológie ropy a petrochémie na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, kde svojou mravčou vedeckou prácou posunul výskum v oblasti pyrolýzy míľovými krokmi vpred. Tieto výsledky publikoval v niekoľkých špičkových medzinárodných časopisoch, priemyselne ich realizoval v petrochemických zariadeniach v bývalom Československu (Slovnaft Bratislava a Chemopetrol Litvínov) a odovzdával ich svojim študentom cez prednášky i cez početné vysokoškolské učebnice a monografie. Počas svojho pedagogického pôsobenia koncipoval a prednášal 9 predmetov, napísal 6 vysokoškolských učebníc, 5 skrípt a učebných pomôcok, prispel do 4 monografií, napísal prvú elektronickú učebnicu v rámci FCHPT STU v Bratislave, ako spoluautor sa podieľal takmer na 350 publikáciách (v domácich a zahraničných časopisoch, zborníkoch) a 50 patentoch, viedol 88 diplomových prác a bakalárskych projektov, vychoval 9 kandidátov vied a doktorandov.

              Je neskutočné, čo dokáže človek svojou húževnatosťou a svedomitosťou za svoj život! Pán Martin Bajus môže byť príkladom nám všetkým, že aj z malej provinčnej školy môžu vzísť významné osobnosti.

              Nášmu absolventovi žičíme pevné zdravie, veľa pracovného nasadenia a dobrých ľudí, ktorí ocenia jeho nenahraditeľnosť pre naše malé Slovensko.

              Pán profesor, ďakujeme.

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • VÝCHOVNO-VÝCVIKOVÝ LYŽIARSKY KURZ

            • 15. 2. 2023
            • Od 06. 02. 2023 do 10. 02. 2023 si naši žiaci z tried II. G, VII. O, III. C vychutnali lyžiarsky kurz, ktorý prebiehal v lyžiarskom stredisku Telgárt. Z najvyššieho bodu bol nádherný výhľad na okolitú zasneženú krajinu. Cieľom výchovno-výcvikového lyžiarskeho kurzu bolo zvládnutie základnej lyžiarskej techniky, ako aj zdokonaľovanie lyžiarskych zručností. Žiaci zvládli jazdu na rozličnom teréne a za rôznych podmienok.

            • VALENTÍN

            • 11. 2. 2023
            • Vážený pedagogický zbor, milí študenti,

              mnohí iste viete, že sa blíži 14. február alebo ako ho väčšina z nás pozná – Deň svätého Valentína. Je to jeden z najobľúbenejších svätcov, patrón zaľúbencov, pocestných a mládeže.

              Preto ak chcete vyjadriť svoju náklonnosť, lásku, priateľstvo a úctu tým, ktorých nosíte vo svojom srdci, môžete tak  urobiť zaslaním VALENTÍNKY prostredníctvom našej školskej valentínskej pošty. Schránky budú umiestnené v budove gymnázia pri vrátnici a v budove SOŠ pri vstupe na prízemí. Schránky budú k dispozícii počas celého dňa 13. februára 2023 a v utorok 14. februára 2023. Valentínky odovzdáme zástupcom jednotlivých tried. Nezabudnite však napísať meno a priezvisko toho, komu je váš odkaz určený, a triedu, ktorú dotyčný/dotyčná navštevuje.

              Slávnostnú atmosféru podčiarknime oblečením vo valentínskych farbách, a to v červenej, ak si zadaná/zadaný, v bielej, ak si nezadaná/nezadaný, a v žltej, ak je to komplikované. Naša valentínska hliadka nenápadne navštívi triedy. A trieda, ktorá nás ohromí valentínskymi  farbami, vyhrá sladkú odmenu.

              Váš Školský parlament pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce