• Novinky

            • PO STOPÁCH ŽIDOVSKÉHO UČITEĽA

            • 12. 10. 2023
            • Dňa 22. 9. 2023 navštívili našu školu vzácni hostia z Izraela, a to pán Daniel Ofek s manželkou Annie.

              Pán Ofek prišiel na Slovensko a do Sečoviec, aby navštívil miesta, kde žil a pôsobil jeho otec Arnost Hofstädter, ktorý bol od roku 1935 učiteľom na Židovskej ľudovej škole v Sečovciach. Putovanie po stopách svojho otca priblížil žiakom prvého ročníka gymnázia, SOŠ a žiakom dejepisného seminára. Jeho rozprávanie bolo obohatené o množstvo dokumentov a fotografií, ktoré mapovali život židovského učiteľa zo Sečoviec pred, počas a po vojne až po jeho príchod do Izraela, kde aj zomrel.

              V závere sa žiaci zapojili aj do diskusie o osudoch Židov počas holokaustu a o živote Židov v Izraeli.

            • EXKURZIA VEĽTRHU IDEB 2023 INCHEBA EXPO BRATISLAVA

            • 9. 10. 2023
            • Dňa 04. 10. 2023 sa žiaci  druhého a tretieho ročníka odboru ochrana osôb a majetku Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce spolu s pedagógmi Mgr. Jozefom Melkom, PaedDr. Adrianou Siksovou a Ing. Matúšom Gecejom zúčastnili na exkurzii – medzinárodnom veľtrhu IDEB 2023 v priestoroch výstaviska Incheba Expo v Bratislave. Cieľom veľtrhu bola prezentácia produktov a služieb pre obranné, bezpečnostné a záchranné zložky, prezentácia  inovácií a moderných obranných prístupov. Expozícia výstavy bola rozdelená do dvoch častí, exteriérovú a interiérovú.  V exteriéri mohli študenti vidieť statické ukážky techniky a prostriedkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a členských štátov NATO, Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru SR. Program bol obohatený o dynamické ukážky Ozbrojených síl SR. Najväčší záujem prejavili žiaci o vrtuľník BLACK HAWK UH-60M z výzbroje OS SR a o dopravné prostriedky Policajného zboru SR. Interiér Incheby ponúkal žiakom rôzne ukážky výzbroje a výstroje pre bezpečnostné zložky, možnosti vyskúšať si rôzne výcvikové zariadenia, napr. trenažéry, simulátory. Najväčší záujem pútal trenažér vrtuľníka s videoprojekciou, ukážky ručných zbraní, ako aj náborové stánky Policajného zboru a Ozbrojených síl SR. Príjemné prostredie, možnosť stretnúť sa a porozprávať s ľuďmi – profesionálmi v danom odbore sa stretlo s veľkým a pozitívnym ohlasom našich ochranárov.

            • ŠTRBA RACE 2023

            • 6. 10. 2023
            • Dňa 4. 10. 2023 náš bežecký tím v zložení Zdenko Onder (trieda II. C) a Matúš Turčan (trieda II. C), Lenka Lacušová (trieda III. C) a Viola Raniaková (trieda VIII. O) vycestoval na ŠTRBA RACE 2023, ktorý bol zároveň aj Majstrovstvami Slovenskej republiky v prekážkovom behu. Akcia sa konala pod záštitou Národného športového centra Slovenskej republiky a zúčastnilo sa na nej okolo 360 pretekárov.

              V prekrásnom prostredí Tatier pod skokanskými mostíkmi si naši žiaci merali sily v prekážkovom behu na štýl SPARTAN RACE. Bežci museli prekonávať nástrahy mokrej trávy, blata, vody, hádzať oštep, nosiť pneumatiky a pod. Na súťaži sa predstavili študenti, reprezentanti Slovenskej republiky v rôznych športoch, napr. karate, atletika, hokej, futbal, triatlon. Naši žiaci potvrdili svoje kvality a obsadili 20. miesto v súťaži družstiev z 80 tímov. Viola Raniaková si z nášho tímu počínala najlepšie a obsadila z celkového počtu okolo 160 pretekárok 21. miesto. Súťaž bola plna adrenalínu a športovci išli na maximum svojich síl. Z tejto akcie si odnášame pekné spomienky a obité kolená. :)

              Ďakujeme za reprezentáciu a tešíme sa na ďalší ročník tohto podujatia.

            • KURZ PREŽITIA V SŤAŽENÝCH PODMIENKACH

            • 3. 10. 2023
            • V rámci predmetu špeciálna bezpečnostná príprava absolvovali v septembri žiaci III. C triedy odboru ochrany osôb a majetku kurz prežitia v sťažených podmienkach pod názvom CAMP SEČOVCE, ktorý bol zameraný nielen na samotné prežitie vo voľnej prírode, ale predovšetkým na zvládnutie činnosti pri ochrane a napadnutí stráženého objektu.

              Absolventi kurzu si precvičili zručnosť v stavaní príbytku, t. j. vojenského stanu pre celú triedu vo vytýčení ochranného pásma a jeho stráženie počas 24 hodín. Trieda bola náhodne rozdelená do dvoch skupín: ALFA a BRAVO; tie sa striedali vždy po dvoch hodinách. Do funkcií veliteľov skupín boli vybraní žiaci Adrián Miško a Sebastián Rozkoš, ktorí pod vedením učiteľov samostatne riadili strážnu činnosť. V čase mimo stráženia sa žiaci pripravovali na možný variant napadnutia stráženého objektu a trénovali spôsob podávania hlásenia prostredníctvom spojovacích prostriedkov, dohovorených znakov a hesiel. V čase stráženia boli simulované situácie ako streľba, zranenie, spozorovanie cudzích osôb alebo rozpoznávanie vlastných členov jednotky. Takéto cvičenie sa nezaobišlo bez školských pomôcok (taktické vesty, útočné pušky – airsoft, spacie vaky, karimatky, plášte do dažďa, vysielačky, svietidlá, nože a plynové ohrievače). Výdaj materiálu a plánovací proces zabezpečovali Denisa Dirová a Patrik Bučko. Ostatní žiaci vykonávali najdôležitejšiu úlohu, a to stráženie v dvojčlenných hliadkach na rôznych stanovištiach a činnosť pohotovostnej jednotky. Činnosť komparzistov v úlohe narušiteľov stráženého objektu plnili žiaci IV. M triedy Florián Balogh a Matúš Kacvinský.

              Zamestnanie splnilo svoj účel, keďže svojím obsahom pripomínalo vojenské cvičenie a žiaci mali jedinečnú možnosť nielen počuť o skúsenostiach dvoch učiteľov, bývalých príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ale aj sami si mohli vyskúšať svoju odolnosť pracovať v bojových podmienkach, schopnosť rozhodnúť sa v krátkom čase, správne zareagovať na vzniknutú situáciu a iné. Obohatením boli opisy rôznych rizikových situácií z mierovej misie v zahraničí učiteľa Matúša Geceja.  

            • DEŇ ŠPORTU NA KOLLÁRKE

            • 3. 10. 2023
            • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou je výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu. Európsky týždeň športu však nabáda ľudí k aktívnemu pohybu nielen počas stanoveného týždňa, ale aj počas celého roka. Šport v akejkoľvek podobe, v každom veku a pre každého, to je posolstvo „BeActive“ pre zdravších občanov a šťastnejších ľudí.

              Aj naša škola sa 29. 9. 2023 zapojila do tejto iniciatívy. Obsahom športového dňa bola štafeta – prekážková dráha, ktorú žiaci absolvovali na bicykli. Vyskúšali si preskoky cez švihadlo – ktorá trieda vydrží najdlhšie skákať cez švihadlo. Žiaci sa dozvedeli aj o BODY MASS INDEX (BMI) a mali možnosť zistiť ten svoj. Dostali pár tipov na to, čo by mali zo svojej stravy vylúčiť a čo naopak pridať, aby ich strava bola vyvážená.  

              Veríme, že aj týmto športovým dňom sme motivovali našich žiakov k tomu, aby sa telesná aktivita a zdravý životný štýl stali súčasťou ich každodenného života.

            • SPOJENÁ ŠKOLA KOLLÁROVA 17, SEČOVCE – TOP TEAM

            • 3. 10. 2023
            • Dňa 1. 10. 2023 mala naša škola zastúpenie na prestížnej akcii – na 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Celkovo sa na maratóne zúčastnilo okolo 17 000 bežcov, z toho okolo 2200 účastníkov štafiet.

              Pre našu školu to bol už v poradí tretí maratón. Naši žiaci súťažili v kategórii štafiet. Reprezentovali nás: Zdenko Onder a Matúš Turčan z triedy II. C, Lenka Lacušová z triedy III. C a Viola Raniaková z triedy VIII. O. Chlapci bežali 12 km úseky a dievčatá 9 km systémom 12/9/12/9. Naši žiaci si siahli na dno svojich fyzických a psychických síl, zabojovali a na 42 km dlhej trati obsadili v konkurencii 580 štafetových družstiev 24. miesto s časom 03:30:03. V rebríčku 44 škôl sme obsadili 7. miesto.

              Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a našim bežcom prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            • HĽADÁME TALENT

            • 2. 10. 2023
            • Vieš kresliť? Chceš sa tým prezentovať? Máš rád komiksy? Si žiakom našej školy? Rád pomáhaš? Ak si odpovedal aspoň na tri otázky áno, tak hľadáme práve teba. Zapoj sa do projektu nášho gymnázia: kresliť na pokračovanie komiks. Benefity: svojou prácou sa odprezentuješ na verejnosti a prenikneš viac do histórie našej školy. Viac informácií u p. p. Bašárovej.

            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            • 2. 10. 2023
            • 26. september je Radou Európy vyhlásený za Európsky deň jazykov. Aj naša škola si už tradične tento deň pripomína prostredníctvom rôznych aktivít. Keďže pracujeme v programe Zelená škola, tak tento školský rok bol tento deň prepojený s témou ochrany životného prostredia. 

              Žiaci dotazníkovou metódou zistili používanie chemických prípravkov v domácnostiach, urobili prieskum a svoje výsledky spracovali graficky aj textovo v rôznych cudzích jazykoch. Výsledky ich práce boli vystavené vo vestibule gymnázia. Na hodinách cudzích jazykov následne diskutovali o danej téme a porovnávali si svoje výsledky.

              Prepojili sme tak medzipredmetové vzťahy, upozornili na dôležitosť učenia sa jazykov a tiež diskutovali o rôznych možnostiach používania ekologických náhrad v domácnostiach