• Novinky

            • JA Môj projekt pre región

            • 28. 6. 2019
            • Žiaci z 3.G. triedy  Alexandra Brindova a Daniel Dulai sa 12.6.2019 zúčastnili na VÚC v Banskej Bystrici  súťaže projektov študentských tímov vzdelávacieho programu JA Podnikanie v cestovnom ruchu.  Žiaci prezentovali konkrétny projekt, ktorý  navrhli, pripravili a zrealizovali sami, alebo ho realizovali v škole za pomoci ostatných spolužiakov. Základným cieľom projektu je podporiť rozvoj a skvalitnenie prezentačných a komunikačných zručností žiakov, ktoré sú potrebné v každej oblasti spoločenského a pracovného života.

            • Študenská konferencia: "Spoznaj svoje peniaze"

            • 28. 6. 2019
            • Štyri gymnázia zo Slovenska boli pozvaní na školskú konferenciu v Bratislave, Spoznaj svoje peniaze, ktorá sa uskutočnila v exkluzívnych priestoroch centrály Slovenskej sporiteľne. Sme veľmi radi, že jednou z pozvaných škôl bolo aj naše gymnázium. Školu reprezentovali z 3.G. Alexandra Brindová, Daniel Dulai, Martina Fedorčáková, Alžbeta Strapoňová, Kristína Šintaiová a z 3.A. Tomáš Magnes. Všetci účastníci boli ocenení. Srdečne blahoželáme.

            • Malá maturita 2019

            • 23. 6. 2019
            • Školský projekt Malá maturita má na našej škole svoju tradíciu od roku 2002. Cieľom aktivity je prezentácia schopností, zručností, ale aj vedomostí  žiakov osemročného štúdia gymnázia. Témou tohtoročnej Malej maturity boli Osobnosti Slovenska. Žiačky a žiaci IV. O  predstavili významné osobnosti z oblasti histórie, politiky, fyziky, chémie, biológie, geografie, informatiky a športu.

            • Skúšky technickej vyspelosti

            • 23. 6. 2019
            • V piatok sa uskutočnili skúšky technickej vyspelosti žiakov I. C a I. A pod vedením sensei šéfinštruktora R. Hatalovského a nášho učiteľa sensei šéfinštruktora Mgr. Ondreja Ondivčika. Žiaci boli úspešní a získavajú prvý technický stupeň v rámci techniky a sebaobrany. 

              Foto: Mgr. Ľ. Tejbus

            • Súťaž stredných škôl v tvorbe web stránok

            • 14. 6. 2019

            • Žiaci stredných škôl v pôsobnosti KSK Košice sa zapojili do  5. ročníka súťaže v tvorbe webových stránok na tému: "KOLONIZÁCIA MARSU". Našu školu úspešne reprezentovali Alexander Hornyák a Patrik Nináč,  žiaci II.C, a Adrián Farbár, čerstvý absolvent odboru mechanik počítačových sietí. Ich práce splnili náročné kritéria súťaže a postúpili do finálového hodnotenia. Súťažné web  stránky si môžete pozrieť na : http://www.gssecovce.sk/kolm/

              http://farbar.festmedia.online

            • Hrdinovia medzi nami

            • 14. 6. 2019
            • žiaci 2. a 3. ročníkov sa stali súčasťou projektu Hrdinovia medzi nami, ktorého organizátormi boli aktivisti občianskeho združenia CHARACTER – Film Developement Association a platforma alternatívnej distribúcie Dokument na kolesách. Diskusiu sprevádzanú premietaním filmu moderovali Laco Oravec a Adam Straka. Organizátori chcú aj touto cestou inšpirovať mladých ľudí, aby sa stali aktívnymi občanmi a zaujímali sa o veci verejné, aby neboli ľahostajní k pretrvávajúcim neduhom spoločnosti, ktoré sme si zvykli prehliadať.

            • Kurz zdravého životného štýlu

            • 14. 6. 2019
            • V dňoch 22.-23. mája žiaci II. G triedy absolvovali Kurz zdravého životného štýlu. Téme zdravej výživy a správnej starostlivosti o chrup sa venovali po vedením študentiek zubného lekárstva UPJŠ. Andrea Demská a Natália Bérešová k nám prišli v rámci programu Dental Alarm. 

              V súvislosti s implementáciou Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím (kód ITMS 2014+: 312041M679) a plnením cieľov Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím bola zrealizovaná koordinátorkou ochrany detí pred násilím, pôsobiacou na ÚPSVaR Trebišov, pre žiakov II. ročníka Spojenej školy Kollárovej v Sečovciach, preventívna aktivita na tému „Extrémizmus“. Preventívna aktivita sa konala v nadväznosti na „Kurz zdravého životného štýlu.“ V rámci aktívnej spolupráce medzi subjektami participujúcimi na ochrane detí pred násilím, si koordinátorka na predmetnú aktivitu JUDr. Lucia Grajcárová prizvala preventistu a príslušníka mestskej polície Patrika Slivku.

              Predovšetkým sociálne siete veľmi často slúžia na šírenie radikálnych myšlienok a umožňujú ľahké združovanie veľkého počtu ich zástancov. Ohrození sú najmä mladí ľudia, ktorí denne strávia na internete veľkú časť svojho času, preto  je potrebné venovať prevencii a zvyšovaniu povedomia o radikalizácii a extrémizme väčší priestor.

            • Krajská športová olympiáda

            • 12. 6. 2019
            • Na SOŠ v Košiciach - Šaci sme sa zúčastnili KŠO vo futsale chlapcov a dievčat, kde chlapci obsadili 2. miesto a dievčatá 3. miesto. Blahoželáme!

            • Kurz prežitia - I. A

            • 11. 6. 2019
            • V dňoch od 5.-7. 6. 2019 žiaci I. A triedy absolvovali kurz prežitia v Kysaku, ktorý v nich zanechal tie najlepšie pocity a spomienky. Vyskúšali si streľbu z viacerých zbraní, čo to sa priučili aj z teórie o zbraniach a vyskúšali si aj preteky, ktoré preverili ich viaceré zručnosti. Počas kurzu sa zdokonaľovali v bojových technikách juda a jiu-jitsu a hlavne zlepšovali svoju telesnú zdatnosť. Každý deň absolvovali náročné túry, kde odmenou im bol nádherný výhľad na okolitú krajinu a dobrý pocit zo zvládnutej cesty. Kurz preveril aj kolektív triedy a upevnil ich vzájomné vzťahy, ktoré sa rozvíjali pri každej spoločnej činnosti. Už teraz sa žiaci tešia na budúci rok, kedy si kurz zopakujú.

              foto: Mgr. Erika Popaďaková

            • Kurz prežitia - I.C

            • 8. 6. 2019
            • Do galérie Kurz prežitia - I.C boli pridané fotografie.

              I. C + kpt. Mgr. M. Hazucha + Kysak = kurz prežitia. Streľba z rôznych zbraní, preteky, množstvo otlakov z vyše 32 odchodených kilometrov, okolo  600 výškových metrov, hodina kriminalistiky so súkromným detektívom. Už vieme, že guľky zo zbraní nerobia  do tela také dierky, ako vidno vo filmoch... skutočnosť je oveľa horšia. Stopy užitých drog zostávajú vo vlasoch, pokým všetky nevypadnú. Tridsať, ba aj viac kilometrov sa dá prejsť v kanadách. Študent toho vydrží ozaj veľa, ale musí sa zaprieť, nie frľať pri prvom náznaku nepohodlia. Odmenou je sladký pocit, že prekonal sám seba. Ďakujeme vedeniu našej školy, Škole v prírode v Kysaku, Ing. Petrovi Palkovi, MBA a Ing. Petrovi Havajovi, PhD z Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach.

            • Preventívna aktivita

            • 4. 6. 2019
            • V súvislosti s implementáciou Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím (kód ITMS 2014+: 312041M679) a plnením cieľov Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím bola zrealizovaná koordinátorkou ochrany detí pred násilím, pôsobiacou na ÚPSVaR Trebišov, v Spojenej škole Kollárovej v Sečovciach, preventívna aktivita na tému „Obchodovanie s ľuďmi“. V rámci aktívnej spolupráce medzi subjektami participujúcimi na ochrane detí pred násilím, si koordinátorka na predmetnú aktivitu prizvala koordinátora prevencie MÚ Trebišov Mgr. Jindřicha Sosnu a príslušníka mestskej polície Patrika Slivku. V druhej časti so žiakmi diskutoval metodik CPPPaP, pán Mgr. Ján Rusnák. Na predmetnej aktivite bolo prítomných 39 žiakov.

               

              Obchodovanie s ľuďmi  je modernou verziou otroctva, tzv. novodobého otroctva. Milióny ľudí sú aj v dnešnej dobe vystavené takým podmienkam zaobchádzania, ktoré sú v príkrom rozpore so základnými ľudskými právami. Sú predávaní a kupovaní ako tovar, nútení k prostitúcii, zotročovaní v práci a podrobení rôznym formám vykorisťovania. Obchodovanie s ľuďmi predstavuje závažný fenomén, ktorý zasahuje krajiny po celom svete. Boj proti tomuto fenoménu je neľahký aj vzhľadom na to, že sa neustále objavujú nové spôsoby jeho páchania. Podobne ako mnohé iné nelegálne činnosti, aj obchodovanie s ľuďmi organizujú najmä rozsiahle, hierarchicky štruktúrované zločinecké skupiny. Obchodníci s ľuďmi prekračujú hranice suverénnych štátov vďaka najmodernejším technickým a komunikačným systémom, ale napomáha tomu aj oslabenie štátov spôsobené hospodárskymi či inými krízami. Popri obchodovaní s drogami a nelegálnom obchode so zbraňami sa z obchodu s ľuďmi stal jeden z troch najvýnosnejších a zároveň aj najrýchlejšie sa rozvíjajúcich druhov organizovanej trestnej činnosti. Ohrozenou skupinou sú však aj žiaci a tí mladí ľudia, ktorí sa v snahe o dobre platenú brigádu, či prácu v zahraničí spojenú s cestovaním a dobrodružstvom nechajú zlákať podvodnou ponukou obchodníkov s ľuďmi.

              Prítomní hostia so žiakmi diskutovali  o nástrahách obchodovania s ľuďmi, jeho formách a spôsobom ako mu predchádzať.

               

              S úctou

               

              JUDr. Lucia Grajcárová

              Koordinátorka ochrany detí pred násilím

               

              Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Trebišove

              M.R. Štefánika 73/23

              Trebišov 075 01

               

               


              www.detstvobeznasilia.gov.sk

              www.facebook.com/NKSpreRPNnD