• Novinky

            • ZELENÁ ŠKOLA

            • 29. 9. 2022
            • Aj naša škola sa rozhodla postupne meniť enviromentálne správanie. Máme chuť hľadať spôsoby, ako robiť zmysluplné zmeny. Preto sme sa rozhodli zapojiť sa do programu Zelená škola. Je to environmentálny výchovno-vzdelávací program, ktorého cieľom je prispieť k prevencii a riešeniu problémov životného prostredia a priniesť do škôl REÁLNE zmeny vo fungovaní a výučbe. Program je súčasťou medzinárodnej siete Eco-Schools a koordinuje ho Živica n. o.

              Prvým krokom bolo absolvovanie úvodného seminára pre koordinátorov vo Vzdelávacom centre v Zaježovej a vytvorenie kolégia, ktoré pozostáva zo žiakov, pedagogických aj nepedagogických pracovníkov. Prvé stretnutie členov kolégia sa konalo 20. 9. 2022. Jeho členovia aktuálne vypracovávajú audit na škole. Na základe zistených skutočností bude nasledovať výber jednej z tém: odpad, voda, energia, doprava a ovzdušie, zeleň a ochrana prírody, zelené obstarávanie a úradovanie a potraviny. Po zvolení témy kolégium vypracuje akčný plán so zoznamom aktivít, ktoré budú realizované počas dvoch školských rokov. Po realizácii všetkých aktivít sa škola bude uchádzať o udelenie medzinárodného certifikátu a vlajku Zelenej školy.

              Členovia kolégia Zelenej školy:

              Koordinátorka: Mgr. Veronika Vargová

              Pedagogickí pracovníci: Mgr. Wurschnerová, Mgr. Bašárová, Mgr. Patvarická, Mgr. Gabriková

              Nepedagogickí pracovníci: Katarína Miňová, Janka Talianová

              Žiaci:

              Kristína Popaďaková (I. G)

              Sofia Sekáčová (I. G)

              Magdaléna Iľková (I. G)

              Júlia Hudecová (I. G)

              Klára Tóthová (I. G)

              Sofia Rozinová (V. O)

              Laura Bugošová (V. O)

              Veronika Macková (II. G)

              Laura Lehončáková (II. G)

              Anna Šimaiová (II. G)

              Adam Čirip (III. G)

              Nataša Ďurková (III. G)

              Lucia Pencáková (III. G)

            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            • 27. 9. 2022
            • Nelson Mandela, nositeľ Nobelovej ceny za mier a bývalý juhoafrický prezident, raz povedal: „Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave. Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu.“ Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa každoročne 26. septembra (už od roku 2001) oslavuje v 46 členských štátoch Rady Európy Európsky deň jazykov. Tento deň sme oslávili aj na našej škole rôznymi zaujímavými jazykovými aktivitami. Pozdrav v rôznych jazykoch nám zaslali naši žiaci, ktorí sú momentálne v Dánsku.

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • BIELA PASTELKA

            • 26. 9. 2022
            • V piatok 23. 9. 2022 ste aj vďaka našim žiakom (II. G: Anna Šimaiová, Markéta Ivaničová, Veronika Macková, Laura Suchá; VII. O: Sára Bajusová, Sára Rozinová, Oliver Bašta, Tomáš Prítoka), ktorí sa stali dobrovoľníkmi verejnej zbierky Biela pastelka, pomohli nevidiacim a slabozrakým. Ďakujeme za vašu podporu.

            • PRVÁCI, VITAJTE MEDZI NAMI!

            • 26. 9. 2022
            • 21. októbra 2022 bol pre prvákov školského internátu Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce výnimočným. Žiaden prvák sa nestane riadnym „internátnikom“,  kým neprejde tradičným rituálom prijímania do radu študentov bývajúcich na školskom internáte.

              Pripravili sme im teda zopár pekných a trochu i problematických úloh, aby sa mohli prejaviť ako zrelí jednotlivci, aj ako zdravý kolektív. Takých študentov potrebujeme. Našťastie všetci prváci prešli zadanými úlohami bez problémov. Po úspešnom absolvovaní súťažných disciplín (hod bagandžou, netradičný volejbal s plachtami, beh v míľových topánkach, skákanie vo vreci, tričkománia) slávnostne zložili sľub. A tak sa oficiálne stali členmi internátneho spoločenstva školského internátu Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce. 

              Organizačnému internátnemu tímu, ktorý tvorili žiaci a vychovávatelia, ďakujeme za perfektnú prípravu a organizáciu. 

              Prvákov srdečne vítame medzi nami!

            • MÁME PRVÝCH DOFÁKOV

            • 23. 9. 2022
            • Vo štvrtok 22. 9. 2022 sa žiaci Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce zúčastnili na oceňovaní DofE v Košiciach. Z rúk predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku si žiaci prevzali strieborné ocenenie DofE. Bronzových medailistov ocenil vedúci odboru školstva v košickom kraji Ing. Slavomír Kožár, MBA.  

              Ocenenie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu uznáva vyše 20 zamestnávateľov a pomáha pri získaní štipendií či pri prihlasovaní sa na vysoké školy doma aj v zahraničí. 

              Študenti našej školy dokázali, že sa neboja výziev a majú srdce na správnom mieste. Šesť mesiacov vytrvalo pracovali a prekonávali  štyri výzvy. Rozvíjali svoj talent, športovali, angažovali sa ako dobrovoľníci a na záver zvládli aj kvalifikačnú a dobrodružnú expedíciu.

              Našimi prvými absolventmi DofE sú títo žiaci:

              strieborné ocenenie: Sarah Petra Popovičová (VIII. O) 

              bronzové ocenenie: Timea Kandráková (VIII. O), Nina Jurková (VIII. O), Tamara Kučmová (IV. G), Rastislav Štunda  (VIII. O), Slavomír Seman (VIII. O), Jozef Jenčo (VIII. O), Filip Žumar (IV. M) 

              Patrí vám obdiv, sme na vás hrdí! 

            • ZO SEČOVSKÉHO GYMNÁZIA K TITULU PROFESOR

            • 22. 9. 2022
            • Absolvent sečovského gymnázia Peter Ihnát bol vymenovaný za vysokoškolského profesora v odbore chirurgia. Cesta prof. MUDr. Petra Ihnáta, PhD., MBA za získaním tohto titulu sa začala na Gymnáziu v Sečovciach. Už počas stredoškolského štúdia sa pod vedením Ing. Tatiany Kovaľovej intenzívne venoval biológii. Reprezentoval svoju školu ako víťaz celoslovenských kôl biologickej olympiády a úspešný riešiteľ medzinárodných olympiád.

              Po ukončení štúdia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2002 nastúpil na post lekára chirurgického oddelenia Nemocnice Česká Lípa, neskôr absolvoval ročný pracovný pobyt v Manchesteri, Veľká Británia. Od roku 2007 pracuje na Chirurgickej klinike FN Ostrava, v súčasnosti je zástupcom prednostu pre vedu, výskum a výuku a lídrom koloproktologického tímu.

              V roku 2011 ukončil na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave doktorandské štúdium a o tri roky úspešne absolvoval manažérske štúdium MBA na Ekonomickej fakulte VŠB. Okrem dvoch atestácií zložil nadstavbovú atestáciu z koloproktológie a onkochirurgie. Od roku 2012 pôsobí ako odborný asistent Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity.

              Už od počiatku jeho profesijnej kariéry bola zrejmá silná inklinácia ku klinicky orientovanému výskumu v chirurgii. V priebehu pomerne krátkej doby sa vypracoval na rešpektovaného odborníka so zameraním na koloproktológiu, onkochirurgiu a miniinvazívne operačné techniky (laparoskopické a robotické operácie).

              V publikačnej a prednáškovej činnosti je prof. Ihnát veľmi aktívny a úspešný. Je hlavným autorom a spoluautorom takmer 40 vedeckých prác publikovaných v časopisoch s impakt faktorom a hlavným autorom alebo spoluautorom ďalších viac ako 40 článkov v recenzovaných vedeckých periodikách.

              Jeho pedagogická aktivita je veľmi široká – pôsobí ako prednášajúci i garant chirurgických predmetov na LF Ostravskej univerzity. Je školiteľom študentov postgraduálneho doktorandského štúdia;  traja jeho študenti už úspešne obhájili svoje dizertačné práce.

              Prof. Ihnát publikoval v nakladateľstve Grada Publishing, a. s., dve vysokoškolské učebnice (monografie) a spolupodieľal sa na autorstve ďalších štyroch učebných textov. Na odborných kongresoch doma i v zahraničí prezentoval viac ako 70 vedeckých prednášok.

              Pôsobí vo výbore Onkochirurgickej sekcie Českej chirurgickej spoločnosti, je členom redakčnej rady Rozhledů v chirurgii a členom Akreditačných komisií MZ ČR pre odbory koloproktológia a onkochirurgia. 

              V roku 2017 habilitoval na Lekárskej fakulte UK v Bratislave v odbore chirurgia a o 4 roky pred Vedeckou radou Univerzity Komenského v Bratislave úspešne obhájil inauguračnú prednášku s názvom „Miniinvazívna chirurgia v liečbe pacientov s karcinómom rekta – inovácia verzus tradícia“. Vysokoškolský titul profesor mu odovzdala prezidentka SR Zuzana Čaputová dňa 31. 8. 2022. 

              Ubehnúť toľkú cestu za taký krátky čas je obdivuhodné! Pánovi profesorovi srdečne gratulujeme. Sme na neho hrdí – je jeden z nás – absolvent sečovského gymnázia, Sečovčan, východniar, Slovák. Sme mu vďační za to, že nás lieči, reprezentuje a inšpiruje.

               Za poskytnuté informácie ďakujeme prof. Petrovi Ihnátovi.

              prof. Peter Ihnát a prezidentka SR Zuzana Čaputová (zdroj: súkromný archív prof. Petra Ihnáta)

            • UPRACME SLOVENSKO!

            • 22. 9. 2022
            • Najstarší žiaci z odboru ochrana osôb a majetku ubytovaní na školskom internáte sa opäť (ako každý rok) zapojili do medzinárodnej iniciatívy, ktorej cieľom je počas Svetového čistiaceho dňa vyčistiť naše okolie. Pripojili sme sa k miliónom dobrovoľníkom a zorganizovali upratovanie v blízkosti svojho internátu pri Spojenej škole Kollárova 17, Sečovce. 

              Naša planéta si zaslúži byť bez odpadu, pretože je naším domovom. Učme sa ju chrániť, vážiť si jej bohatstvo a zachovať ho pre budúce generácie.  

            • 9. SEPTEMBER - PAMÄTNÝ DEŇ OBETÍ HOLOKAUSTU A RASOVÉHO NÁSILIA

            • 21. 9. 2022
            • Už po druhýkrát sa naša škola zapojila do celoslovenskej spomienkovej tryzny Nezabudnutí susedia. Aj v našom meste Sečovce bola z mozaiky vzťahov vytrhnutá osobitá časť, ktorú tvorilo židovské obyvateľstvo. So záhubou ich fyzických bytostí odišla aj ich kultúra, pestrosť spoločenských vzťahov a mnoho iného. Nemohli sa narodiť ani ich potomkovia, ktorí by boli pokračovaním. Túto nenávratnú stratu sme si pripomenuli počas Dňa obetí holokaustu a rasového násilia 9. 9. 2022 čítaním mien 70 obetí z územia Slovenska. K tomuto zoznamu sme pripojili aj mená obetí holokaustu, ktoré pochádzali zo Sečoviec. Mená čítali žiaci II. G triedy Laura Suchá, Markéta Ivaničová, Kristína Jenčová, Kristián Jevák, Pavol Kelbel a Mgr. Marek Marjov. Súčasťou spomienkového podujatia bolo aj čítanie mien záchrancov, ktorí boli ochotní obetovať vlastné životy, aby zachránili životy rasovo prenasledovaných. Mgr. Marek Marjov priblížil osudy židovskej komunity v Sečovciach v období druhej svetovej vojny, pretože v tomto roku sme si pripomenuli smutné 80. výročie deportácií židovských občanov z nášho mesta. Spomienkovej tryzny sa zúčastnili žiaci a učitelia Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce, primátor mesta Trebišov a poslanec Košického samosprávneho kraja PhDr. Marek Čižmár, riaditeľka Základnej školy Komenského v Sečovciach Mgr. Slavka Tóthová a riaditeľka Základnej školy Svätej rodiny v Sečovciach Mgr. Marcela Lemešová.  
               

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            • 13. 9. 2022
            • Riaditeľka školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

              p o s k y t u j e

              žiakom Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce

              riaditeľské voľno

              na deň 16. septembra 2022

              z prevádzkových dôvodov.

               

              Sečovce 13. septembra 2022

            • JUBILEUM SOŠ TECHNIKY A SLUŽIEB V SEČOVCIACH

            • 12. 9. 2022
            • Rokmi sa zvyčajne meria život človeka, no aj jubileum školy je príležitosťou, ktorá motivuje k obzretiu sa do minulosti za obdobím, kedy  sa začali odvíjať osudy mnohých mladých ľudí.

              V týchto dňoch si 40. výročie svojho vzniku pripomína škola, ktorej názov Stredné odborné učilište v Sečovciach už verejnosti možno nič nehovorí, ale v skutočnosti je to moderná a prosperujúca vzdelávacia inštitúcia v našom meste.

              História SOU v Sečovciach je nerozlučne spätá so závodom Strojstav Sečovce a s učňovským strediskom, ktoré zabezpečovalo odborný praktický výcvik mladých robotníkov na sklonku 20. storočia. Teoretické vyučovanie zastrešovala Učňovská škola v Trebišove.

              Štyridsať rokov uplynulo od 1. septembra 1982, keď sa vďaka vedeniu mesta a závodu Strojstav  podarilo dosiahnuť súhlas Generálneho riaditeľstva Stavebního strojírenství a lehké prefabrikace v Prahe na zriadenie Stredného odborného učilišťa v Sečovciach. Tento podnik so 17-tisíc zamestnancami nemal školu, kde by sa pripravovali mladí ľudia pre odbornú strojársku prax.

              Do funkcie riaditeľa SOU strojárskeho bol menovaný Ing. Anton Briňarský. Zástupcom pre praktické vyučovanie bol Ing. Daniel Fabián, vedúcim učiteľom teoretického vyučovania Ján Titko, zástupcom pre technicko-ekonomickú oblasť Ing. Miron Grubiak. Vedením výchovy mimo vyučovania bol poverený Jozef Šelesták.

              Vo svojich začiatkoch škola nemala vlastné priestory pre teoretické vyučovanie, získala niekoľko učební po zrušenom Gymnáziu na Švermovej ulici v Sečovciach (dnes ZŠ na Obchodnej ulici).

              Odborný výcvik učňov prebiehal v priestoroch bývalého učňovského strediska (dnes priestory reštaurácie Nicolaus a internej ambulancie na ulici SNP).

              Na začiatku prvého školského roka 1982/83 malo SOU 156 žiakov v šiestich triedach. V prvom ročníku boli novoprijatí žiaci, do 2. a 3. ročníka boli preradení žiaci z SOU Trebišov. Riadne vyučovanie sa začalo 2. septembra 1982.

              Učiteľský kolektív bol malý, tvorili ho piati učitelia, ktorí boli zároveň triednymi učiteľmi: Ján Titko, Viera Kyseľová, Oľga Borová, Ing. Katarína Ihnátová, Ing. Milan Leškanič.

              Odborný výcvik viedli majstri odbornej výchovy: Ján Jurčo,  Andrej Vavrek, Jozef Feňák,  Andrej Kačmár, Michal Kovalík.

              Výchovu mimo vyučovania zabezpečovali: Jozef  Šelesták – vedúci výchovy, Peter Koscelanský – vychovávateľ, Vladimír Rusnák – telovýchovný inštruktor.

              Už v priebehu prvého školského roka škola realizovala okrem vyučovania aj krúžkovú činnosť, záujmové aktivity, ktorých výsledky žiaci úspešne prezentovali v rôznych súťažiach.

              Po dvoch rokoch existencie SOU postupne pribúdali k žiakom, ktorí sa pripravovali pre závod Strojstav Sečovce, žiaci z okresov Prešov a Vranov nad Topľou, aby po ukončení  štúdia rozšírili rady zamestnancov vo Vagónke Trebišov, v Tesle Trebišov, v Bukóze Vranov nad Topľou a v iných závodoch v kraji.

              Na odbornom výcviku došlo  k personálnej zmene. Do funkcie zástupcu pre praktické vyučovanie bol menovaný Ing. Milan Leškanič.  Praktické vyučovanie zabezpečovali Vladimír Rusnák  a Juraj Jakubec.

              Od školského roka 1984/85 aj Jozef Janek, Ján Hirko a Božena Topoľovská.

              K trojročným učebným odborom pribudol 1. 9. 1984 štvorročný študijný odbor mechanik strojov a zariadení. Štúdium sa končilo maturitnou skúškou. Prví maturanti opustili brány školy v máji 1988 a okrem zaradenia do výrobného procesu sa niektorí rozhodli pre štúdium na vysokých školách.

              Vedenie školy reagovalo na aktuálne potreby spoločnosti a charakter výlučne strojárskeho SOU sa postupne menil. Pribúdali nové učebné i študijné odbory – výroba konfekcie, krajčírka, operátorka odevnej výroby.

              Po novembri 1989 vedenie mesta a vedenie školy vynaložili značné úsilie, ktoré bolo korunované úspechom, a nadriadené orgány povolili znovuzriadenie gymnázia.

              Prelomovým sa stal rok 1991, kedy bola otvorená aj dievčenská odborná škola. Vznikol komplex troch škôl rôzneho typu pod spoločným riaditeľstvom SOU.

              Od 1. 9. 1991 došlo aj k personálnym zmenám na postoch vedenia školy. Riaditeľom sa stal Ing.  Milan Leškanič, zástupcom pre praktické vyučovanie Ing. Andrej Horgoš , teoretické vyučovanie sa realizovalo pod vedením Ing. Kataríny Ihnátovej.  

              Svoju tvár menilo aj prostredie na praktické a teoretické vyučovanie. Odborný výcvik strojárov bol ešte v dielňach na ulici SNP, ale zároveň finišovala výstavba novej budovy, ktorá poskytovala možnosti na teoretické a praktické vyučovanie nielen strojárov, ale aj krajčírok.

              Ku skvalitneniu a atraktívnosti vyučovania prispelo aj otvorenie novostavby športovej haly v areáli školy.

              Aj ďalšie roky vývoja sa niesli v znamení profesijných a priestorových zmien.

              So spoločenským pokrokom je dopyt po moderných informačno-komunikačných technológiách, ktoré postupne prevažujú v zastúpení študijných odborov.

              Škola v súčasnosti nesie názov Stredná odborná škola techniky a služieb, poskytuje možnosti štúdia so zameraním na IT sféru, prácu na CNC strojoch, na štúdium v pôvodných strojárskych odboroch a v odbore  ochrana osôb a majetku.

              Aj naďalej je pod jedným riaditeľstvom s gymnáziom a spoločným názvom Spojená škola Kollárova 17, Sečovce. Vo vedení školy vystriedala v roku 2021 Ing. Milana Leškaniča vo funkcii riaditeľky školy PaedDr. Michaela Štundová, MBA.

              Za štyridsať rokov existencie školy sa vystriedali mnohé generácie žiakov, ktoré vďaka  zanieteniu majstrov odborného výcviku a učiteľov získané vedomosti a zručnosti zúročili v svojom ďalšom profesijnom živote.

              Jubileá sú o spomienkach a prianiach, preto je aj 40. výročie vzniku SOU vzácnou príležitosťou popriať škole v súčasnej podobe úspešných žiakov, oduševnených pedagógov a prajné podmienky pre jej ďalší rozvoj.

            • Príhovor predsedu KSK k začiatku školského roka 2022/2023

            • 5. 9. 2022
            • Vážená pani riaditeľka, vážení učitelia, milí žiaci,

               

              po dlhej dobe začíname školský rok, ktorý sa na prvý pohľad javí ako tie, ktoré si pamätáme ešte spred pandémie. Bez rúšok, testovania a ďalších výrazných obmedzení. Verím, že vám prázdniny dopriali dostatok zážitkov na to, aby ste sa dokázali tešiť aj na nasledovné školské dni. Síce prinesú nové povinnosti, ale tiež stretnutia so spolužiakmi, kolegami a kamarátmi, na ktorých vám záleží.

               

              Do lavíc župných stredných škôl nastupuje viac ako 23-tisíc stredoškolákov, z toho približne 5 500 prvákov. Nový školský rok sa začína aj pre takmer 2 600 pedagógov. Verím, že všetci spolu vytvoríte vynikajúci tím, ktorý potiahne za jeden povraz a dokáže veľké veci.  

               

              Hoci sa dnes stretávame bez výrazných opatrení, ešte stále nemôžeme povedať, že sme nad pandémiou vyhrali. Napriek tomu si veľmi prajem, aby sme sa na obdobie uplynulých dvoch rokov nepozerali čierno-bielo. Veď nás toho veľa naučilo – napríklad že niet nad osobné stretnutia, priateľstvá a výučbu priamo v laviciach. Viac si ceníme to, čo sme pred dvomi rokmi považovali za samozrejmosť.

               

              Teší ma, že po náročných mesiacoch, ktoré si vyžiadali mimoriadny vklad zamestnancov škôl, sa v tomto roku dočkajú zvyšovania platov pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci. Konečne bude ocenená dlhodobá a náročná práca, ku ktorej učitelia aj nepedagogickí zamestnanci pristupujú poctivo.

               

              Som hrdý, že sa nám letné mesiace podarilo využiť na rekonštrukcie a opravy, do ktorých sme počas prázdnin investovali 7,6 milióna eur. Pracovný ruch bolo počuť na každej tretej župnej škole a na jeseň pokračujeme modernizáciou ďalších 12 stredných škôl za takmer 3,7 mil. eur, vďaka čomu sa skvalitní praktické vyučovanie. Čo je ešte dôležitejšie, verím, že naše školy budú pre všetkých v prvom rade bezpečným miestom, kde sa budete cítiť slobodne, tvorivo a kde môžete vyjadrovať svoje pocity, obavy a názory.

               

              Nech sa vám všetkým v novom školskom roku darí.