• Novinky

            • OCENENIE ZA POSTUP DO TOP 30 SOLVE FOR TOMORROW

            • 15. 1. 2024
            • Pani riaditeľka PaedDr. Michaela Štundová, MBA ocenila žiakov  Lauru Bugošovú, Sofiu Rozinovú, Patríciu Marcinovú z triedy VI. O a Jakuba Čižmára z triedy III. T za postup do TOP 30 v súťaži Solve for Tomorrow JA Czech a Samsung Czech a Slovensko.

              Do súťaže bolo prihlásených 120 študentov z Česka a 80 študentov zo Slovenska.

            • 5 PEŇAZÍ - PROJEKT NÁRODNEJ BANKY SLOVENSKA

            • 15. 1. 2024
            • Žiaci I. T triedy odboru informačné a sieťové technológie sa zúčastnili neformálneho vzdelávania Národnej banky Slovenska v Košiciach na tému „Príjem a práca“. Cieľom projektu určeného pre žiakov stredných škôl bolo priblížiť im svet práce a peňazí zážitkovým a interaktívnym spôsobom.

              Vzdelávací program ponúkol žiakom možnosť lepšie pochopiť súvislosti medzi svojimi záujmami a silnými stránkami v kontexte výberu budúceho povolania. Počas vzdelávania si vyskúšali rolu svojho preferovaného povolania (event manažment, lesník, architekt, operátor výroby, grafický dizajn), za ktorú získali mzdu. Naučili sa orientovať v  pojmoch superhrubá, hrubá a čistá mzda a dozvedia sa o základoch daňovo-odvodového systému na konkrétnych príkladoch zo Slovenska i zo zahraničia.

              Praktickú časť vzdelávania tvorila skupinová práca. Príprava rodinného rozpočtu vytvorila priestor na nácvik realizácie finančných rozhodnutí v kategóriách bývanie, strava, doprava a pod. Žiaci si vyskúšali prijímať finančné rozhodnutia na základe svojich reálnych možností a zhodnotiť ich.

            • VŠIMLI STE SI ZELENÚ ŠKOLU V MESTE A NA NAŠEJ ŠKOLE?

            • 15. 1. 2024
            • O Zelenej škole sme informovali širokú verejnosť v decembri 2023 prostredníctvom bilbordu, ktorý sme umiestnili na Železničnej ulici v Sečovciach.

              Na našej škole sme pripomenuli zrealizované aktivity Zelenej školy prostredníctvom krátkych odkazov umiestnených v areáli školy. Zachytili ste ich?

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • NAŠA ŠKOLA ČÍTA  

            • 13. 1. 2024
            • Na našej škole sme sa rozhodli v tomto školskom roku (od septembra) v úvode každej hodiny slovenčiny 15 minút čítať (a to ešte pred zverejnením nie veľmi priaznivých výsledkov medzinárodnej štúdie OECD PISA 2022).

              Nejde o čítanie tzv. povinnej literatúry – štandardizovaných literárnych diel. Čítame knihy, ktoré nás bavia, ktoré sú nám blízke, ktoré sme si vybrali my sami. Zriadili sme si triedne knižnice. Doniesli sme si svoje vlastné knihy, niektoré aj pre svojich spolužiakov, ktorí vo svojej domácej knižnici nič zaujímavé nemajú. Nájdete v nich knihy útle, hrubé, sentimentálne, filozofické, smiechotavé, mračiace sa, komiksové, slovenské, ale aj anglické.

              Navyše sa trieda VI. O  zapojila aj do projektu Naša trieda číta, ktorý zastrešuje Krajina čitateľov. Vďaka nemu a vďaka ústretovosti našej pani riaditeľky dostali ako odmenu za ich divadelnícke výkony do svojej triednej knižnice úplne novučičké knihy prispôsobené ich záujmom a čitateľskej vyspelosti.

              A čo prináša pravidelná štvrťhodinka s knihou? Veci sa na našej škole menia. Čítajú deti, čítajú dospelí. Niektorí sa prvýkrát zamilovali do čítania, iní sa k čítaniu opäť vrátili, mnohí zisťujú, že čítanie im pomáha v sústredení, veľká časť pri knihe zrelaxuje, naberie nový dych do dňa, rozbehnutí čitatelia inšpirujú tých odradených alebo začínajúcich. Lebo „keď čítame, všetko sa mení“. (Neil Gaiman)

               

              A čo na to žiaci? Vyberáme pár postrehov z ich spätnej väzby, ktoré sa viackrát opakovali.

              „Viem si nájsť čas na čítanie a nie som toľko na mobile.“

              „Nikdy som si nevedela nájsť doma čas na čítanie. Niekedy ma to na hodine tak chytí, že si knihu vezmem domov a pokračujem tam.“

              „Za tie štyri mesiace, čo čítame, som si všimla, že chcem viac čítať knihy. Som rada, že som sa k čítaniu vrátila.“

              „Čítanie je pre mňa relax, pri ktorom nemusím rozmýšľať nad skúšaním a písomkami, ktoré ma počas dňa čakajú.“

              „Vďaka čítaniu sa dokážem viac sústrediť.“

              „Predtým, ako sa zaviedlo čítanie v našej triede, som si nevedela predstaviť, ako si niekto dokáže vybrať a prečítať knihu. No od septembra sa neteším na nič iné, len na tých 15 minút strávených v tichosti čítaním toho, čo ma baví.“

              „Prvýkrát ma baví čítať knihy.“

              „Prvýkrát som začal čítať knihy. Nikdy som nečítal, nemal som k tomu vzťah. Odkedy na hodinách čítame, začalo sa mi to páčiť. Teším sa na svoju knihu, užívam si to. Zatiaľ som stihol prečítať iba 90 strán, čo je pre niekoho málo, ale ja som na seba hrdý.“

              „Každý deň sa teším na čítanie, aby som sa dozvedela, čo nové sa udialo v mojej knihe.“

               „Všimla som si, že niektorí čítajú aj anglické knihy, tak ma to namotivovalo vyskúšať to tiež.“

              „Začala som sa viac zaujímať aj o iné žánre.“

               

              Áno, čítanie prináša pozitívne emócie. A o to sa na našej škole snažíme. Čítanie je jedna z ciest, ako to dosiahnuť.

               

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • ŠTUDIJNÝ ODBOR OCHRANA OSÔB A MAJETKU – ŠPECIÁLNA TELESNÁ VÝCHOVA

            • 13. 1. 2024
            • Odbor ochrana osôb a majetku je určený pre všetkých záujemcov o budúcu prácu v ktorejkoľvek z ozbrojených a silových zložiek Slovenskej republiky.

              Praktická príprava tohto špecifického odboru predpokladá vysoký stupeň fyzickej zdatnosti. Žiaci preto na hodinách špeciálnej telesnej výchovy získavajú množstvo vedomostí a skúseností z oblasti úpolovej gymnastiky či donucovacích a odvádzacích techník určených na efektívne spacifikovanie páchateľa. Hlavným cieľom efektívnej sebaobrany je rovnako schopnosť eliminovať potenciálneho páchateľa s rôznymi typmi útočných zbraní.
              Je tvojím snom pomáhať a chrániť ľudí okolo seba prípadne ich majetok? Tak tento odbor je presne pre TEBA.

            • DO PORADNÉHO VÝBORU NIVaM VYBRALI ŽIAČKU NÁŠHO GYMNÁZIA

            • 13. 1. 2024
            • Žiačka II. G triedy Magdaléna Iľková sa po troch výberových kolách stala členkou Žiackeho poradného výboru, ktorý spolupracuje s NIVaM pri tvorbe zmien v obsahu vzdelávania. Ide o priame zapojenie 16 mladých ľudí zo Slovenska do tvorby nového štátneho vzdelávacieho programu. Blahoželáme! 

            • CHCEŠ SA NAUČIŤ OBSLUHOVAŤ A PROGRAMOVAŤ CNC STROJE?

            • 12. 1. 2024
            • Tak sa PRIDAJ k nám.

               

              Náš štvorročný odbor 2426 K programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení ti ukáže, ako riešiť najnáročnejšie úlohy v technickej oblasti.

               

              Uplatnenie v praxi:

              • programovanie CNC strojov,
              • obsluha CNC strojov,
              • návrh a kreslenie výkresovej dokumentácie,
              • obsluha simulačných programov,
              • tvorba programov pomocou CAD/CAM systému,
              • obsluha a programovanie 3D tlače.

               

              Na našej škole na teba čakajú kvalifikovaní pedagógovia, najmodernejšie učebne na výučbu CNC strojov a moderné didaktické pomôcky.

               

              Duálne vzdelávanie ti umožní prax vo firmách, získanie certifikátov, špeciálne kurzy, ale hlavne prípravu na vysokoškolské štúdium technického zamerania.

               

              Tešíme sa na TEBA. :-)

            • SOLVE FOR TOMORROW PRAHA

            • 9. 1. 2024
            • Žiačky Laura Bugošová, Sofia Rozinová, Patrícia Marcinová z triedy VI. O a Jakub Čižmár z triedy III. T prijali výzvu 3. ročníka programu Solve for Tomorrow JA Czech a Samsung Czech a Slovensko. Do súťaže bolo prihlásených 120 študentov z Česka a 80 študentov zo Slovenska. V tejto silnej konkurencii sa prebojovali do TOP 30.

               

              Solve for Tomorrow je vzdelávací program, ktorého súčasťou je súťaž nápadov, ako riešiť konkrétny problém v našom okolí. Výzva, resp. téma pre tento školský rok bola SMART FUTURE. Spoločne sa zamysleli nad tým, ako by pomocou moderných SMART technológií a inovácií vedeli prispieť k lepšej BUDÚCNOSTI.

               

              V prvej fáze sa snažili nájsť globálne riešenie, kde si vybrali  konkrétny problém, využili svoju kreativitu a zároveň mysleli na „out-of-the-box“. V období od 16. 01. 2024 do 17. 01. 2024 nás budú reprezentovať v Prahe, kde sa do detailov zoznámia s Design Thinking metodológiou, na základe ktorej ďalej rozpracujú svoj projekt. Držme im palce.

            • PREZENTAČNÝ KLIP ŠKOLY – VÝSLEDOK PRÁCE ŠKOLSKEJ TELEVÍZIE

            • 28. 12. 2023
            • Vďaka zakúpeniu modernej obrazovej a zvukovej techniky bolo možné na našej škole zariadiť a rozbehnúť pravidelné kreatívne stretnutia v školskej televízii. Žiaci si prácu za kamerou, ako aj pred kamerou mohli vyskúšať rovno na prvom vážnejšom videoprojekte. Cez hraný videoklip sa rozhodli predstaviť nemalé možnosti spoznávania a objavovania nových poznatkov. Videoklip sa nesie v odľahčenej a vtipnej forme. Úlohy hlavných postáv sa zhostili Blažena Marcinová (trieda VI. O) a Jakub Sojka (trieda III. G). Výdatnou technickou pomocou nielen so svetlom a prípravou jednotlivých miestností prispeli Sofia Sekáčová (trieda II. G) a Magdaléna Iľková (trieda II. G). Výroba klipu trvala 8 natáčacích popoludní, spotrebovalo sa niekoľko vriec lístia a hneď na začiatku si to odniesli jedny okuliare. Pre všetkých žiakov to bola nová skúsenosť v tvorivej oblasti filmu a videa.

            • VIANOČNÝ TURNAJ V SCRABBLE SPOZNAL SVOJHO VÍŤAZA

            • 21. 12. 2023
            • Ako sme avizovali, v stredu sa konalo finále vo Vianočnom turnaji v SCRABBLE, v ktorom boli zapojené triedy II. C, III. C, IV. M a IV. G. Sily si napokon zmerala šestica účastníkov. Hralo sa na dvoch doskách v trojiciach. O medailistoch a celkovom víťazovi rozhodol počet bodov, ktoré každý finalista nahral vo finálovom kole.

              Darilo sa im náramne, o čom svedčia ich skvelé bodové zápisy. Súťažilo sa v priateľskej a džentlmenskej atmosfére. O konečnom umiestnení rozhodli úplne posledné písmenká - presne tak, ako sa na finále patrí.

               

              1. miesto – Mária Bednarčíková (III. C), 188 bodov
              2. miesto – Richard Jurík (IV. G), 183 bodov
              3. miesto – Marek Leškanič (IV. G), 147 bodov

              Medailistom boli dôstojnými súpermi Sofia Fedorová (II. C), Tobias Kačmár (II. C) a Frederik Havriš (III. C). 

              Krásna premiéra je za nami. Veríme, že nadšenie a radosť z hry žiakom vydržia a že sa dočkáme aj ďalších podobných turnajov, možno aj v iných triedach.

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • ONLINE STRETNUTIE S MARIOU BEUTLER

            • 19. 12. 2023
            • Nielen o vianočných zvykoch vo Švajčiarsku, ale aj o každodennom živote v tejto zaujímavej krajine bolo online stretnutie s pani Mariou Beutler. Jej tri slová, ktorými charakterizovala Švajčiarsko, boli: wunderschön, pünktlich, teuer. Besedy sa zúčastnili žiaci IV. G a VIII.O triedy.

            • ŠTUDIJNÝ ODBOR OCHRANA OSÔB A MAJETKU

            • 19. 12. 2023
            • Študijný odbor ochrana osôb a majetku je na Slovensku skutočným unikátom. Vzdelávací proces v tomto odbore pozostáva na našej škole z niekoľkých dôležitých zložiek. Nezastupiteľné miesto zastáva poradová príprava, ktorej zmyslom je žiakov naučiť disciplíne, plniť jednotlivé povely či pochodovať v definovaných tvaroch. Hlavným cieľom predmetu, ako aj samotného odboru je príprava mladých ľudí pre budúce povolania v Ozbrojených zložkách Slovenskej republiky.