• Novinky

            • KONFERENCIA STRATENÍ SUSEDIA

            • 12. 3. 2024
            • Dňa 22. 2. 2024 sa v Kultúrnom dome v Sečovciach za účasti širokej verejnosti a vzácnych hostí  uskutočnila záverečná konferencia projektu Stratení susedia, ktorého cieľom bolo predstaviť zaniknutú židovskú komunitu v Sečovciach. Projekt financoval Rotary Club Trebišov a realizoval ho v spolupráci so žiakmi Spojenej školy Kollárova 17, Sečovce. Hlavným koordinátorom bol Ing. Peter Sklenčár, PhD., MBA.

              Nápad vytvoriť náučný chodník o 23 prevažne židovských pamiatkach mesta Sečovce vznikol 7. septembra 2023 na prvom stretnutí Ing. Petra Sklenčára, PhD., MBA, Mgr. Mareka Marjova a18 žiakov našej školy. 12. decembra 2023 bol zámer predstavený primátorovi mesta Sečovce.

              Projekt sa realizoval dva mesiace. Žiaci gymnázia na základe informácií, ktoré čerpali z kníh Petra Sklenčára (Židovské Sečovce a Zabudnuté Sečovce) spracovali sprievodné texty k pamiatkam z náučného chodníka. Následne ich tretiaci z odboru informačné a sieťové technológie Jakub Frankovič, Jakub Guman a Martin Mražik pod vedením Ing. Pavla Novotného umiestnili na webovú stránku. Každá z pamiatok má svoju vlastnú podstránku na webe, na ktorú sa dá dostať pomocou QR kódu umiestneného pri danej pamiatke.

              V úvode konferencie gymnazisti dramatizáciou obdobia holokaustu priblížili smutný osud sečovských Židov.

              Na konferencii zároveň žiaci z odboru programátor CNC strojov  Jakub Kačmár a Damián Hoľan predstavili proces tvorby modelu mesta, ktorý by mal byť vystavený v pripravovanom mestskom múzeu.

              V závere konferencie sa podávali špeciality židovskej kuchyne, ktoré pod vedením pani majsterky Bc. Anny Ondušovej pripravili žiaci našej školy.

              Cieľom tohto projektu bolo nielen uctiť si historické a kultúrne dedičstvo Sečoviec, ale aj poskytnúť ľuďom interaktívny a vzdelávací zážitok pri ich návšteve. Veríme, že tento projekt nám pomôže lepšie porozumieť histórii a kultúre nášho mesta.

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • NAŠI GYMNAZISTI OVLÁDLI EKONOMICKÚ SÚTAŽ RE-POWER CAMP

            • 8. 3. 2024
            • Naši gymnazisti v zložení Kristína Jenčová (trieda III. G), Zuzana Farkašová, Oliver Timko (trieda VI. O) a Klára Tóthová, Júlia Hudecová (trieda II. G) sa v Košiciach zúčastnili ekonomickej súťaže RE-power Camp a traja z nich ju doslova ovládli: 1. miesto (Zuzana Farkašová), 2. miesto (Klára Tóthová)  a 3. miesto (Kristína Jenčová).

              Cieľom súťaže bolo priniesť kreatívne, udržateľné riešenia, ktoré posunú Slovensko dopredu. 120 talentovaných študentov dostalo jedinečnú výzvu: vymyslieť pre banku projekt alebo aktivitu, ktoré by mali pozitívny vplyv na spoločnosť a zlepšili by životnú úroveň na Slovensku. Neboli v tom však sami. K dispozícii mali mentorov – odborníkov z praxe. Študenti predstavili takmer 40 nápadov, ako môžu mladí ľudia aktívne prispievať k verejnému životu a pozitívne ovplyvňovať našu spoločnosť. Porota ocenila projekty ako Mentoringový program pre študentov a iniciatíva zameraná na podporu miestnych podnikateľov, ktorí čelia nedostatku priestoru pre ich rozvoj. Ocenenie získal aj Program pre mladých umelcov a návrh na zjednodušenie prístupu ku kvalitnej praxi a zamestnaniu sa už počas strednej školy.

              Našim žiakom srdečne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechu!

            • LYŽIARSKY KURZ

            • 4. 3. 2024
            • Aj v tomto školskom roku naša škola zorganizovala lyžiarsky kurz pre žiakov z tried II. A, II. C, II. G, II. T, VI. O, III. A, IV. A, a to v troch turnusoch na stredisku SKI Telgárt.

              Cieľom bolo naučiť žiakov zvládnuť základné lyžiarske pohybové zručnosti, resp. ich zdokonaliť. Mnohí si vylepšili techniku lyžovania, iní prekonali samých seba a zlyžovali aj náročnú zjazdovku.

              Celková atmosféra bola príjemná, priateľská, k čomu prispeli svojím prístupom, správaním, zodpovednosťou a rešpektom aj naši žiaci.

            • PRIPRAVUJEME SA NA MEDZINÁRODNÚ SÚŤAŽ

            • 23. 2. 2024
            • Žiaci organizačnej zložky Stredná odborná škola techniky a služieb, Kollárova 17, Sečovce sa pripravujú na medzinárodnú súťaž o najlepšie 3D logo projektu. Vďaka moderným technológiám a našim 3D tlačiarňam si môžu vyskúšať, ako ich návrh loga spracovaný v počítači vyzerá v realite. 

              Aktivita je realizovaná v rámci projektu Erasmus+ KA2 Programovanie a kódovanie v odbornom vzdelávaní 2023-2-SK01-KA210-VET-000184496.

              Držme našim žiakom palce, aby uspeli.

            • ÚSPECH NA KRAJSKOM KOLE ONJ

            • 20. 2. 2024
            • Tešíme sa z úspechu nášho žiaka  Adama Macka z triedy III. T, ktorý na krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 2D obsadil výborné 1. miesto a postupuje na celoslovenské kolo. Blahoželáme!

            • NEŽNEJŠIE POHLAVIE MÁ VO VEDE NEZASTUPITEĽNÉ MIESTO

            • 17. 2. 2024
            • Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien a dievčat vo vede nás navštívila Mgr. Michaela Ružičková, PhD., ktorá sa venuje oblasti informačnej a kognitívnej bezpečnosti.

              Dezinformácie, hoaxy či internetová propaganda sú v dnešnej dobe všadeprítomné. Odborná diskusia s našimi žiakmi bola potvrdením toho, že o týchto negatívnych fenoménom je potrebné rozprávať. Hľadanie spoločných riešení a edukácia je jednou z ciest, ako sa môžeme voči dezinformačným aktivitám stať o niečo odolnejšími.

              V závere lektorka vyzdvihla žiačky odboru informačné a sieťové technológie a zdôraznila, že vo svete IT majú nezastupiteľné miesto.

            • SVETOVÝ VÝROBCA ÁUT NA NAŠEJ ŠKOLE

            • 16. 2. 2024
            • Svet automatizácie sa posúva vpred míľovými krokmi. Nové trendy a inovácie, ktoré sú v určitom okamihu implementované do praxe, otvárajú doposiaľ nepoznané dimenzie.

              Svoje o tom vie aj Peter Horos, odborník zo spoločnosti Mitsubishi Electric SR, ktorý našich žiakov informoval o novinkách v oblasti priemyselnej automatizácie.

              Prednáška e-f@actory academy by Mitsubishi bola dôkazom toho, že programovanie a mechanika spolu veľmi úzko súvisia.

            • ŠKOLSKÝ INTERNÁT

            • 15. 2. 2024
            • Spojená škola Kollárova 17, Sečovce má vo svojom areáli školský internát, ktorý využívajú predovšetkým žiaci zo vzdialenejších miest.

              Moderné izby s pohodlnými posteľami a vlastnou kúpeľnou s oddelenými toaletami poskytujú ubytovaným maximálny komfort a súkromie. Je im k dispozícii aj kuchynka vybavená rýchlovarnou kanvicou, mikrovlnou rúrou, chladničkou, plynovým sporákom.
              V spoločenskej miestnosti môžu využívať stolné hry, televíziu či počítačovú techniku s pripojením na internet.

            • KONFERENCIA PROJEKTU RE-POWER YOUR

            • 15. 2. 2024
            • V dňoch 7. – 8. februára 2024 sa uskutočnila konferencia spoločnosti JA Slovensko Future s podporou UniCredit Foundation, ktorá bola zároveň oficiálnym spustením jedinečného projektu Re-power Your. Projekt je určený pre žiakov do 19 rokov s cieľom prehĺbiť ich motiváciu k vzdelávaniu, zlepšiť ich študijné výsledky, zabrániť predčasnému ukončeniu štúdia a motivovať ich k tomu, aby si našli zmysluplné budúce povolanie. Zámerom je tiež podporovať rovnosť príležitostí a odstraňovať prekážky, ktoré môžu brániť mladým jednotlivcom v dosahovaní ich cieľov.

              Na túto konferenciu bola prizvaná aj naša škola – žiačky Klára Tóthová a Júlia Hudecová z triedy II. G.

              Jej obsahom boli prednášky, panelové diskusie a workshopy viac ako 20 spíkrov, ktorí účastníkom poskytli unikátny obraz o možnostiach vzdelávania v moderných kontúrach dnešnej doby. Študenti sa okrem iného dozvedeli, prečo je sebavedomie v hlase cestou k vzdelávacím a pracovným výsledkom. Spolu s učiteľmi mali možnosť počas workshopov objavovať talenty a superhrdinov v nás. Záverečné príspevky konferencie poukázali na mimoriadnu dôležitosť vzdelávania pre úspech v profesijnom, ale aj v osobnom živote. Pomohli poodhaliť nástroje a inšpiratívne príklady z praxe, ktoré nám pomôžu rozvíjať silné stránky našich študentov vo vzdelávacom systéme.

            • ENVIROCENTRUM ZAUJME VŠETKY VEKOVÉ KATEGÓRIE

            • 14. 2. 2024
            • Nedávno nás navštívili bývalí pedagógovia i ďalší členovia Jednoty dôchodcov Sečovce. Zaujímavý program sme ponúkli aj mladším žiakom. V rámci krúžkovej činnosti sme privítali prvákov zo ZŠ Obchodná Sečovce s Mgr. Konečnou a Bc. Kelbelovou. 

            • KRITICKÉ MYSLENIE A SOCIÁLNE SIETE

            • 14. 2. 2024
            • Už uplynulý školský rok sme získali označenie Zmúdri škola a následne 12. februára 2024 dostali naši žiaci odboru informačné a sieťové technológie možnosť absolvovať workshop na tému „Kritické myslenie a sociálne siete“, ktorý viedol lektor portálu Zmúdri do škôl Mgr. Filip Mroč.

              Počas workshopu pracovali žiaci v tímoch s konkrétnymi príspevkami zo sociálnych sietí
              s cieľom vybudovania stratégií, podľa ktorých sa budú vedieť kriticky rozhodovať, komu a čomu budú, resp. nebudú na sociálnych sieťach veriť.

               

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU

            • 14. 2. 2024
            • Dňa 29. januára 2024 si aj naša škola pripomenula obete holokaustu. Tejto téme sa už dlhodobo venuje Marek Marjov, ktorému s prípravou pietnej akcie aktívne pomohli žiaci gymnázia a strednej odbornej školy. Pútavé prezentácie s konkrétnymi ľudskými príbehmi z nášho regiónu boli vhodne popretkávané inscenovanými scénkami. ​​​​​​​

              Reportáž je výsledkom práce školskej televízie, ktorá má ambície viac dokumentovať a prezentovať dianie na škole prostredníctvom videotvorby.

            • DataDay 4

            • 13. 2. 2024
            • Jedinečná príležitosť pre stredoškolákov - akcia s názvom DataDay 4 na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. DataDay 4 je udalosť určená pre študentov, ktorí majú záujem o programovanie, dáta a nové technológie. Táto akcia je skvelou príležitosťou  rozvíjať svoje schopnosti v oblasti dátovej vedy a technológií.

               Dátum: 17. február 2024

               Miesto: Jesenná 566/4, Košice 040 01

               Čas: 9:00 – 14:00

               Medzi ponúkanými aktivitami budú zaujímavé workshopy, prednášky o najnovších trendoch v dátovej vede, dátovom modelovaní a interaktívne tvorbe inteligentných systémov. Študenti budú mať možnosť vyskúšať si praktické aspekty programovania, zúčastniť sa kvízu a stretnúť nových ľudí z oblasti IT. Okrem toho súčasťou programu bude aj pizza 😊.

               

              Pre viac informácií môžete navštíviť stránku udalosti a sledovať aktuality aj na udalosti na Facebooku.

            • ZELENÁ ŠKOLA NA HODINÁCH GEOGRAFIE

            • 10. 2. 2024
            • Hodiny geografie sme v januári prepojili s programom Zelená škola. Žiaci si zahrali simulačné hry, cieľom ktorých bolo rozvíjať komunikačné, kombinačné a strategické schopnosti žiakov pri riešení konkrétneho problému.

              Prvá hra mala názov: Skládka – áno alebo nie? Úlohou žiakov bolo na mestskom zastupiteľstve rozhodnúť, či skládka v meste bude alebo nie. Navodená situácia umožnila formovanie vlastných názorov, ale poskytla tiež možnosť získať skúsenosti v procese ich presadzovania. Žiaci boli rozdelení do viacerých  skupín, pričom reprezentovali zástupcov obecnej rady, poľnohospodárskeho družstva, poľovníckeho združenia, lesnej správy a tiež občanov, ktorí bývajú v blízkosti skládky a podporujú jej výstavbu, a naopak aj občanov, ktorí sú proti jej výstavbe.

              Témou druhej hry bolo: Triedenie odpadu v domácnosti. Žiaci sa zamysleli nad tým, aké ťažké je preniesť ekologické pravidlá do bežného života. Trieda bola rozdelená na aktívne deti, ktoré sa snažili rodičov presvedčiť, aby zmenili svoje správanie a začali triediť odpad. Ďalšou postavou boli unavení rodičia, ktorí nemajú chuť na svojom správaní nič meniť. V hre vystupovala ešte usilovná babička, ktorá po chvíli súhlasila s deťmi, a lenivý dedko, ktorý bol na strane rodičov a nechcel zavádzať zmeny.

              Na záver hodiny prebehla analýza konania jednotlivých postáv a analýza samotného problému spoločne so žiakmi