• Novinky

            • FLORBAL U NÁS NA ŠKOLE

            • 21. 11. 2023
            • Dňa 13. 11. 2023 naša škola v spolupráci s CVČ Trebišov usporiadala okresné kolo SŠ chlapcov a dievčat vo florbale. Turnaja sa zúčastnili tri družstvá chlapcov a tri družstvá dievčat. Na palubovke sme privítali žiakov a žiačky z DSA a OA z Trebišova. Aj napriek menšiemu počtu zúčastnených škôl turnaj mal svoju hernú kvalitu, nechýbalo nasadenie, osobné súboje a vyrovnané zápasy ako u chlapcov, tak u dievčat. Aj tento rok bol pre našu školu úspešný. Chlapci obsadili 2. miesto a dievčatá 1. miesto a víťazstvom si zabezpečili postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 28. 11. 2023 v Spišskej Novej Vsi. Ďakujeme za reprezentáciu našim žiakom a postupujúcim držíme palce.

            • PROJEKT KROKUS

            • 21. 11. 2023
            • Žiaci historického krúžku sa zapojili do projektu Krokus a zasadili cibuľky žltých krokusov. Projekt je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry. Cieľom projektu Krokus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci cibuľky žltých krokusov (do kvetináčov alebo priamo na školskom dvore), ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Keďže holokaustom bola zasiahnutá väčšina krajín EÚ, tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes.

            • ZASE RAZ ÚSPECH V EKONOMICKEJ SÚŤAŽI

            • 20. 11. 2023
            • Dňa  14. novembra 2023 sa žiaci aplikovanej ekonómie zúčastnili na súťaži Ideathon, ktorú organizovala spoločnosť Carmeuse v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach. Do súťaže sa prebojovalo celkovo 64 študentov zo 16 škôl.

              Našu školu reprezentovali žiaci z III. G triedy Kristína Jenčová, Laura Suchá, Laura Lehončáková  a Jakub Sojka. Na súťaži obsadili 2. a 3. miesto. Na začiatku dňa si za stôl  zasadli 4 neznámi ľudia a na konci dňa,  ako tím,  prichádzali s fantastickými nápadmi. Bolo krásne sledovať, že líderstvo nie je len o výkone, ale aj o vzťahoch, ktoré máme vôkol seba.

              Veríme, že zo  súťaže Ideathon si domov odniesli batoh zážitkov a skúseností. Srdečne im k víťazstvu blahoželáme

            • INTERNATIONALER TAG DER TOLERANZ

            • 20. 11. 2023
            • „Toleranz bedeutet Respekt, Akzeptanz und Anerkennung der Kulturen unserer Welt, unserer Ausdrucksformen und Gestaltungsweisen unseres Menschseins in ihrem Reichtum und ihrer Vielfalt.“ (Grundsatzerklärung der UNESCO von 1995 über Toleranz) 

              „Tolerancia znamená rešpekt, prijatie a ocenenie bohatej rozmanitosti našich svetových kultúr, našich foriem prejavu a nášho spôsobu ľudského bytia.“ (Deklarácia UNESCO o zásadách tolerancie z roku 1995. ) 

              V roku 1996 prijalo valné zhromaždenie OSN rezolúciu 51/95, ktorou vyhlásilo 16. november za Medzinárodný deň tolerancie. Tento deň sme si pripomenuli aj na hodinách nemeckého jazyka. Žiaci  Veronika Macková, Anna Šimaiová, Kristína Hrunená a Kristián Jevák pripravili  pre svojich mladších spolužiakov rôzne aktivity na tému tolerancia a rešpekt. 

            • PRIPOMENULI SME SI, PREČO SME 17. NOVEMBRA DOMA

            • 17. 11. 2023
            • Školský parlament Kollárka pripravil prezentáciu, videá, piesne a kvízy pre žiakov našej školy. Spoločne sme si pripomenuli historické udalosti vedúce k vzniku štátneho sviatku – Medzinárodného dňa študentstva a Dňa boja za slobodu a demokraciu.

               

              Autor fotografií: Mgr. Ľuboš TEJBUS

            • OD SPOLOČENSKEJ HRY K PARTICIPATÍVNEMU ROZPOČTU

            • 14. 11. 2023
            • Program Participatívny rozpočet na školách je jeden z prístupov, ktorý otvára tému aktívneho občianstva a participácie mladých. Ak chceme, aby sa mladí ľudia zaujímali o verejné dianie, musíme im dať príležitosť rozhodovať sa a prijímať zodpovednosť už v útlom veku. A kde inde ako v prostredí, v ktorom trávia veľkú časť svojho dňa. Školský participatívny rozpočet je nástroj, ktorý žiakom ponúka príležitosť meniť školu k lepšiemu. Navrhujú projekty na zlepšenie prostredia a klímy, podieľajú sa na diskusiách o rozdelení rozpočtu, aktívne vstupujú do fázy hodnotenia a rozhodovania a v konečnej fáze realizujú vybrané projekty.

              V rámci tohto programu si žiaci našej školy vyskúšali vzdelávaciu pomôcku –  spoločenskú hru Nie je mesto ako mesto, ktorá im hravou formou priblížila, ako funguje participatívny rozpočet vo fiktívnom meste. V piatich skupinkách (mestských štvrtiach) diskutovali o problémoch a konkrétnych riešeniach na zlepšenie života vo svojom meste, prezentovali svoje nápady pred ostatnými a tak rozvíjali prezentačné a komunikačné schopnosti.

            • PODNIKAVÍ GYMNAZISTI PREDSTAVILI SVOJU FIRMU A PRODUKT

            • 14. 11. 2023
            • Vzdelávací program JA Aplikovaná ekonómia ponúka podnikateľské, ekonomické a finančné vzdelávanie pre študentov vo veku 17 až 19 rokov. Je založený na získavaní praktických skúseností a zručností tak, aby rozvíjal ich pracovné, sociálne a komunikačné kompetencie. Tento learning-by-doing program pozostáva z 3 základných pilierov — teória, JA Firma (študentská firma) a konzultant. Realizuje sa v rámci hodín aplikovanej ekonómie.

              Žiaci tohto predmetu predstavili svoju novú študentskú firmu EKOLAR, š. f., ktorej názov pochádza z pospájaných písmen našej školy a ekologického prístupu na našej škole. Tvorí ju 11 žiakov z triedy III. G a VI. O. Svojimi poznatkami z hodín sa postupne priúčajú fungovaniu akciovej spoločnosti, a to tým najlepším spôsobom – praxou a skúsenosťami.

              Svoj inovatívny nápad musia premeniť na realitu, vytvoriť a predať svoj produkt – ekologicky čistiace prostriedky v podobe tabliet balených v recyklovateľnom papieri. Sú navrhnuté tak, aby boli kompaktné, prenosné, ľahko skladovateľné a použiteľné na všedné čistenie rôznych povrchov a materiálov – čistenie kúpeľne, kuchynských plôch, okien, podláh a pod. Týmto spôsobom chcú poskytnúť zákazníkom praktické a univerzálne riešenie, ktoré by malo nahradiť množstvo rôznych čističov.

              Členovia firmy EKOLAR, š. f. veria, že ich produkt sa dostane zo srdca Kollárky priamo do našich domovov. Držíme im palce, aby boli úspešní.

            • NAŠE GYMNAZISTKY NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI FOODATHON – JA SLOVENSKO, JA EURÓPA, JA AFRIKA

            • 14. 11. 2023
            • dňoch 16. októbra – 10. novembra 2023 sa žiačky z III. G triedy Kristína Jenčová, Laura Suchá a Anna Šimaiová zúčastnili mesačnej medzinárodnej súťaže Foodathonu, kde sa prebojovali medzi viac  ako 100 žiakov vo veku 15 – 19 rokov zo stredných škôl z celej Afriky a Európy.

              Naše gymnazistky spolupracovali v tímoch naprieč kontinentmi, aby prišli s obchodným riešením pre jednu z troch hlavných oblastí, ktorá odráža niektoré z najväčších súčasných výziev, ktorým čelí agropotravinársky sektor. Počas celého procesu boli podporované mentormi, ktorí s nimi spolupracovali na rozvoji ich nápadov do obchodných konceptov. Potom predložili svoje riešenia porote zloženej z agropotravinárskych a inovačných odborníkov. Okrem učenia sa a uvažovania o agropotravinárskych výzvach, ktorým čelíme, mali príležitosť rozvíjať svoje zručnosti a kompetencie prostredníctvom tímovej práce. Cibrili svoju kreativitu, schopnosť riešiť problémy, komunikáciu a vystupovanie na verejnosti.

              Veríme, že tieto zručnosti budú kľúčom k presunu skvelých nápadov z laboratória na trh a k dosiahnutiu spoločenského vplyvu. 

               

            • 105. VÝROČIE UKONČENIA PRVEJ SVETOVEJ VOJNY

            • 13. 11. 2023
            • 11. 11. 2023 sme si pripomenuli 105. výročie od uzatvorenia prímeria medzi Nemeckom a dohodovými štátmi, čím sa oficiálne ukončila prvá svetová vojna (1914 – 1918). Mierové rokovania sa vo vagóne pri Compiégne začali už ôsmeho novembra. Deviateho abdikoval nemecký cisár Wilhelm II. a Nemecko sa stalo republikou na čele s kancelárom Friedrichom Ebertom. Prímerie medzi Nemeckom a dohodovými štátmi bolo platné od 11. hodiny parížskeho času toho istého dňa. Prvá svetová vojna sa skončila. Jej bilancia bola desivá. Vo vojne zomrelo okolo osem až desať miliónov vojakov, zranených alebo trvale zmrzačených bolo okolo 20 miliónov. O život prišlo i mnoho civilistov v dôsledku podvýživy, chorôb, genocídy či bombardovania. Na európskom kontinente zanikli tri veľké monarchie – Rakúsko-Uhorsko, Nemecko a Rusko. Ich obyvatelia sa museli vyrovnať s chaosom, ktorý sprevádzal vznik nových štátov na ich troskách aj s návratom tisícov vojakov, ranených a zajatcov. 

              V prvej svetovej vojne bojovali aj muži zo Sečoviec.

              Zoznam padlých vojakov 66. užhorodského pešieho pluku

              Sečovce

              Benedek Georg, roč. 1892, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Benedek Juraj, roč. 1893, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Buzinkai Paul, roč. 1895, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Drilyak Georg, roč. 1892, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Gazsó Pavel, roč. 1891, padol na fronte v Haliči.

              Chvaszta Michael, roč. 1888, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Jakab Ján, roč. 1891, padol na fronte v Bukovine.

              Kacsmár Stefan, roč. 1892, padol na fronte v Haliči.

              Klein Israel, roč. 1889, padol na fronte v Haliči.

              Lendvai Adalbert, roč. 1886, padol na fronte v Haliči.

              Lojzi Johann, roč. 1895, padol na fronte v Haliči.

              Lyocsa Valentin, roč. 1886, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Mendely Johann, roč. 1896, padol na fronte v Taliansku.

              Nemes Josef Ivan, roč. 1897, zomrel v zázemí.

              Tkacs Jan, roč. 1891, padol na fronte v Haliči.

              Tkacs Ján, roč. 1896, padol na fronte v Haliči.

              Urban Julius, roč. 1883, zomrel v epidemickej nemocnici na bližšie neurčenú chorobu.

              Zsuffa Julius, roč. 1885, padol na fronte v Taliansku.

              Kochanovce

              Bugata Nikolaus, roč. 1888, padol na fronte v Haliči.

              Hirko Johan, roč. 1891, padol na fronte v Haliči.

              Zoznam padlých vojakov 34. košického pešieho pluku

              Sečovce

              Reich Alexander, roč. 1894, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Sztraka Michal, roč. 1894, padol na fronte v Taliansku.

              Zoznam padlých vojakov 9. košického honvédskeho pešieho pluku

              Sečovce

              Engländer Ladislav, roč. 1892, padol na fronte v Rumunsku.

              Herškovič Šimon, roč. 1895, padol v boji na ruskom bojisku.

              Kassay Vojtech, roč. 1887, padol na fronte v Haliči.

              Kišš Andrej, roč. 1894, padol na fronte v Haliči.

              Majerník Andrej, roč. 1892, padol na východnom fronte.

              Schreiber Ferdinand, roč. 1883, padol na fronte v Haliči.

              Sopko Ján, roč. 1893, padol na fronte v Rumunsku.

              Stefanko Ján, roč. 1875, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Vrábel Mihály, roč. 1893, zomrel vo vojenskej nemocnici.

              Zsobrak Julius, roč. 1887, zomrel vo vojenskej nemocnici 

              Zoznam padlých vojakov 9. košického honvédskeho pešieho pluku

               Kochanovce

              Hirko Juraj, roč. 1879, zomrel za neznámych okolností v nemocnici.

              Jencsik Michal, roč. 1886, padol na východnom fronte.

              (zdroj: Klub vojenskej histórie Beskydy)

              S úctou spomíname. Česť ich pamiatke.

            • SVEDECTVO LÁSKY NA SEMINÁRI Z DEJEPISU

            • 10. 11. 2023
            • Dejiny sú popretkávané zaujímavými príbehmi ľudí, ktorých životy poznačili súdobé udalosti. Nebolo vždy jednoduché vysporiadať sa s problémami, ktoré priniesla každá doba. Boli však ľudia, ktorí vďaka tomu, že mali v srdci lásku, dokázali odolať mnohým ťažkostiam, ba dokonca boli ochotní pomáhať aj tým, ktorí im neraz ublížili.

              Takým človekom je aj gréckokatolícky kňaz Pavol Chanáth. Svojím svedectvom priblížil maturantom  obdobie národných dejín medzi rokmi 1950 – 1989. Jeho pútavý príbeh zaviedol žiakov do päťdesiatych rokov 20. storočia, kedy došlo k akciám komunistického režimu proti kresťanskej cirkvi. Zvlášť sa zameral na akciu P, ktorá znamenala likvidáciu gréckokatolíckej cirkvi. Príbeh jeho rodiny veľmi zaujal našich maturantov z dejepisu, ktorí mohli lepšie pochopiť dejinné súvislosti. Týmto spôsobom si mohli uvedomiť, akú silu v živote človeka má láska, odpustenie a pochopenie.

              Krásne svedectvo lásky Pavla Chanátha navždy zostane v našich srdciach. Ďakujeme.

            • ZÚČASTNILI SME SA MEDZINÁRODNÉHO WEBINÁRA SVĚT KRYPTOMĚN

            • 9. 11. 2023
            • V rámci programu Solve for Tomorrow sa žiaci III. T a IV. A triedy zúčastnili na odborných hodinách medzinárodného webinára Svět kryptoměn, ktorý organizovalo JA Slovensko v spolupráci s JA Czech a firmou SAMSUNG.

              Tento program je strategickým projektom spoločnosti Samsung Electronics v Českej a Slovenskej republike, ktorý je súčasťou globálneho záväzku spoločnosti Samsung, ktorý vzdeláva mladých ľudí. Umožňuje budúcim inovátorom dosiahnuť ich plný potenciál a stať sa ďalšou generáciou vodcov, ktorí sú priekopníkmi pozitívnej sociálnej zmeny.

              Na webinári sa naši žiaci oboznámili s vývinom meny od jej vzniku až po virtuálnu menu =  KRYPTOMENU (digitálne platidlo). Dostali odpoveď na otázku, či dáva po 15 rokoch od svojho vzniku Bitcoin ešte zmysel a či niekedy vôbec dával nejaký zmysel. Spoločne sa pozreli  na to, ako sa svet kryptomien za tú dobu zmenil a akými míľnikmi prešiel jeho vývoj. Taktiež si povedali o tom, ako a kde kryptomeny získať a ako si ich zabezpečiť. Dotkli sa aj blockchainu ako technológie a jej potenciálnych aplikácií

            • BEDMINTON ŽIAKOV A ŽIAČOK

            • 6. 11. 2023
            • Žiaci a žiačky našej školy sa v dňoch 26. a 27. októbra 2023 zúčastnili okresného kola v bedmintone, kde súperili so školami v okrese Trebišov. V silnej konkurencii a po náročných súbojoch sa našim žiakom podarilo vybojovať 3. miesto a žiačkam 4. miesto, k čomu im gratulujeme.